Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

SOUTĚŽ: Rodina proměnila podkroví starého domu v útulný byt

  1:00aktualizováno  1:00
Dalším příspěvkem do naší soutěže o nejlepší podkroví je byt postavený na půdě staršího rodinného domu. Rodina se dvěma dětmi získala pod střechou čtyři pokoje, kuchyni, koupelnu s toaletou a balkon.

Vpravo je kuchyně a obývací pokoj. Linka je vyrobená na zakázku a společně s jídelním stolem tvoří písmeno C. | foto: Lukáš Vojáček

Rodinný dům z předbaťovské zástavby Zlína prošel přestavbou již v roce 1995. Tehdy jsme v přízemí vybudovali obchodní prostory. Střecha a nevyužitá půda zůstaly v původním stavu. V roce 1999 byl ale stav střechy kritický.

Z tohoto důvodu jsem se rozhodl nejen k rekonstrukci střechy, ale i k vybudování obyvatelného podkroví pro svou rodinu. Podle návrhu architekta vznikl byt s kuchyní, obývacím pokojem, ložnicí, dvěma dětskými pokoji, koupelnou s toaletou a balkonem.

Obývací pokoj má strop obložený dřevem a dvě velká okna.

Z důvodu rozšíření původní plochy bylo nutné nadstřešit vjezd do dvora. Vše je zajištěno pomocí tří ocelových sloupů. V tomto prostoru nad vjezdem máme s manželkou ložnici.

Další razantní úpravou bylo zpevnění podlahy železobetonovou konstrukcí. Podlaha bytu je kombinací plovoucí laminátové s dekorem dřeva, keramické dlažby a koberce.

Linka je vyrobená na zakázku.
Obývací pokoj je spojený s kuchyní a jídelním koutem.

Po rekonstrukci se změnil tvar střechy, do ulice je sedlová a do dvora pultová. Jako krytinu jsme použili univerzální režnou pálenou tašku Tondach v cihlové barvě. Na tepelnou izolaci mezi krokvemi jsme zvolili materiál o tloušťce 160 mm. Pod krytinu jsme dali kvalitní propustnou hydroizolaci Tyvek.

Náš podkrovní byt je rozdělený na dvě křídla, která jsou přístupná ze středového schodiště. Vpravo je kuchyně a obývací pokoj. Linka je vyrobená na zakázku a společně s jídelním stolem tvoří písmeno C.

Podle návrhu architekta vznikl pod střechou byt s kuchyní, obývacím pokojem, ložnicí, dvěma dětskými pokoji, koupelnou s toaletou a balkonem.

Podle návrhu architekta vznikl pod střechou byt s kuchyní, obývacím pokojem, ložnicí, dvěma dětskými pokoji, koupelnou s toaletou a balkonem.

Obývací pokoj má strop obložený dřevem a dvě velká okna. Z prvního je výhled na ulici a na severní obydlený svah Zlína. Druhé okno a balkonové dveře směřují do zahrady. Za obývacím pokojem je koupelna s toaletou a ložnice.

Od schodiště nalevo vede dlouhá chodba a na jejím konci máme koupelnu a WC, za ním prádelnu. Z této chodby se vchází do dětských pokojů.

V kvalitním podkrovním bytě v centru města žijeme již 10 let a vše funguje bez problémů. Od rekonstrukce jsme nic nezměnili, pouze jsme byt kompletně nově vymalovali. Lokalita domu je opravdu jedinečná, vše máme blízko.

Podmínky soutěže

Pro účast k soutěži postačí zaslat text s potřebnými informacemi a fotografie, nejlépe šířkové, oceníme také plánek, fotografie původního stavu v případě rekonstrukce či vynaložené finanční náklady. Určitě zdůrazněte zajímavé detaily a vychytávky, na které jste v bytě pyšní, kromě fotografie připojte nejlépe i jejich podrobnější popis.

Obytné podkroví mohou do soutěže přihlásit jak majitelé, tak nájemci.

Upozornění: Příspěvky s nekvalitními fotografiemi či neúplnými podklady nemohou být zveřejněny, redakce si vyhrazuje i výběr příspěvků k zařazení.

logo VELUX


Na e-mailovou adresu bydleni@idnes.cz zašlete co nejdříve:

* fotografie (minimálně 5 ks, nejlépe šířkové)

* plánek s dispozičním řešením (počet místností a orientační velikost podlahové plochy)

* text s informacemi v rozsahu alespoň 30 řádek

* počet střešních a fasádních oken, jejich výrobce (pokud je znáte)

* informaci, zda jde o novostavbu nebo rekonstrukci (prosíme uvést datum výstavby či rekonstrukce)

* autor projektu/návrhu (pokud ho znáte)

* telefonní spojení

* jméno

* místo - stačí uvést město

* do předmětu zprávy napište "Podkroví"

Projekty bude odborná porota hodnotit zejména na základě těchto kritérií:

- architektonické řešení a estetický dojem

- originalita zařízení interiéru

- dostatečné prosvětlení interiéru a způsob řešení větrání

- praktičnost pro každodenní obývání/práci.

Podrobné informace a podmínky k soutěži naleznete ZDE.

Autoři:


Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Další z rubriky

Jak se bydlí potápěči na půdě: obklopil se starým Karlínem na tapetách

Police a závěsné skříňky byly vyrobené na míru, dřevěný stůl je z Kare stejně...

Půdní byty představují při budování velkou výzvu. Pro majitele i pro architekta. Pokud však přijde po letech nový...

Řadový domek ušetřil mladé rodině peníze za velký pozemek

Kombinace střešního a svislého okna nabízí příjemný výhled, ale také...

Mladý pár s čerstvě narozenou dcerou se do rodinného domu u Brna nastěhoval před půl rokem. Manželé dali přednost...

Ze staré půdy vznikl moderní byt plný světla a s terasou pro gril

Černá ocel působí jako zdůrazňující akcent.

Dobře vymyslet dispozici půdního bytu a vhodně jej zařídit bývá zpravidla úkol pro profesionála. V tomto případě vznikl...

Najdete na iDNES.cz