Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

SOUTĚŽ: Půdní byt je skvělým mezonetem. Schodiště kuchyňskou linkou

  1:00aktualizováno  1:00
Dalším příspěvkem do naší soutěže o nejlepší podkroví je půdní byt v Praze-Bubenči. Mladí manželé od města odkoupili část podkroví v činžovním domě z 30. let minulého století. Prostor přeměnili na menší půdní byt 2+kk. Jeho součástí je i galerie, která slouží jako pracovna a pokoj pro hosty.

Schody integrované do kuchyňské linky vytváří zajímavý výtvarný prvek v interiéru. | foto: Filip Šlapal

Náš půdní byt je orientovaný na východ směrem do ulice. Jeho pozice nám umožnila ideální rozložení dispozice: společenská část, kterou tvoří kuchyně a obývací pokoj, má úchvatný výhled na Stromovku, zoologickou zahradu a Tróju.

Klidová zóna s koupelnou a ložnicí je umístěna před vzrostlou lípou. Strom zabraňuje pohledům z protilehlé budovy a v letním období přispívá k ochlazování interiéru. V ložnici máme o jeden až dva stupně chladněji než v ostatních pokojích. 

Architektonický návrh malé půdní vestavby vychází ze dvou protichůdných požadavků. Snažili jsme se nevelký prostor využít co nejefektivněji a zároveň jsme chtěli zachovat maximální možnou vzdušnost, která nám u předchozího bydlení scházela.

Obývací prostor s trojicí střešních oken. Povrch stěny s televizí tvoří

Obývací prostor s trojicí střešních oken. Povrch stěny s televizí tvoří cementová stěrka provedená svépomocí.

Půdní byt je proto řešen jako mezonetový. Přízemí má rozlohu 57 metrů čtverečních a vestavěná galerie s lávkou 17,5 metrů čtverečních. Obývací pokoj s kuchyní nabízí průhled až do střešní konstrukce. Klidová část dispozice (ložnice, koupelna a toaleta) je zastropená a nachází se nad ní otevřená galerie s pracovnou, která v případě potřeby slouží jako pokoj pro hosty.

V budoucnu se z ní stane ložnice rodičů a ze současné ložnice pak dětský pokojíček. Cesta na galerii vede po schodišti a ocelové lávce, která tvoří takovou "mini promenade architecturale". Umožňuje vnímat převýšený prostor obývacího pokoje i prostor galerie z různých perspektiv.

K dispozici jsme měli pouze malou podlahovou plochu, ale zároveň máme rádi čistý interiér bez přemíry dekorací. Snažili jsme se proto účelně využít každý centimetr místa pro úložné prostory.

Kuchyňská linka dle vlastního návrhu. Obsahuje kompaktní troubu s integrovanou

Kuchyňská linka dle vlastního návrhu. Obsahuje kompaktní troubu s integrovanou mikrovlnkou, vinotéku i automatickou myčku.

Schody integrované do kuchyňské linky vytváří zajímavý výtvarný prvek v

Schody integrované do kuchyňské linky vytváří zajímavý výtvarný prvek v interiéru.

Schodiště na galerii je zároveň kuchyňskou linkou s úložným prostorem a vestavěnými spotřebiči. V nikách mezi komíny je plynový kotel a police na knížky. Skříň v koupelně ukrývá pračku se sušičkou. V prostoru nad toaletou skladujeme čisticí prostředky a oblíbenou záchodovou četbu.

Celou stěnu v ložnici i na galerii tvoří vestavné skříně na oblečení a další nepořádek. Dokonce i elektrický rozvaděč je součástí vestavného nábytku tak, aby nehyzdil vstupní část bytu. Do prostoru mezi okny na galerii jsme umístili pracovní stoly, při práci se tak můžeme kochat výhledy nad střechy okolních domů.

Materiálové řešení interiéru staví do kontrastu drsné plochy očištěných komínových stěn z pálených cihel a čisté kontury sádrokartonových konstrukcí. Podlahy a nábytkové solitéry jsou dubové, vestavěný nábytek je bílý lakovaný.

Obytný prostor s pohledem do střešní konstrukce. Niky mezi komínovými tělesy

Obytný prostor s pohledem do střešní konstrukce. Niky mezi komínovými tělesy jsou využity na police pro knížky, plynový kotel a skladování dřeva pro krb.

Velkou péči jsme věnovali kuchyni, která ač malá, nabízí všechny potřebné plochy a prostory. Na kuchyňských dvířkách je dubová dýha, pracovní deska je z patinované žuly nero assoluto, spotřebiče i úchytky jsou z nerez oceli. Zadní část linky je obložená sklem v totožném odstínu jako horní skříňky.

Celý půdní prostor osvětlují čtyři trojice střešních oken s nízkoenergetickým zasklením. Klimatizaci jsme zavrhli, protože ji nemáme rádi a představuje zbytečnou energetickou zátěž. Větrání interiéru je proto přirozené.

Ocelová lávka vede na galerii s pracovnou.

Ocelová lávka vede na galerii s pracovnou.

Z pracovny je umožněn průhled do obytného prostoru s kuchyní.

Z pracovny je umožněn průhled do obytného prostoru s kuchyní.

Otevírání a stínění oken bude napojeno na inteligentní elektronický systém. V letních měsících venkovní stínění zabrání přehřívání interiéru ve dne, v noci budou okna automaticky otevřena a chladný noční vzduch se akumuluje do masivních komínových konstrukcí.

V zimních měsících napomohou vyhřívání interiéru pasivní solární zisky, úniku tepla zabrání jednak kvalitní tepelně technické parametry střešních oken a střešní skladby, jednak v noci stažené vnitřní rolety. Systém automatického stínění a otevírání oken ještě není úplně dokončený, přesto je vnitřní klima v průběhu roku velmi příjemné.

Podmínky soutěže

Pro účast k soutěži postačí zaslat text s potřebnými informacemi a fotografie, nejlépe šířkové, oceníme také plánek, fotografie původního stavu v případě rekonstrukce či vynaložené finanční náklady. Určitě zdůrazněte zajímavé detaily a vychytávky, na které jste v bytě pyšní, kromě fotografie připojte nejlépe i jejich podrobnější popis.

Obytné podkroví mohou do soutěže přihlásit jak majitelé, tak nájemci.

Upozornění: Příspěvky s nekvalitními fotografiemi či neúplnými podklady nemohou být zveřejněny, redakce si vyhrazuje i výběr příspěvků k zařazení.

logo VELUX


Na e-mailovou adresu bydleni@idnes.cz zašlete co nejdříve:

* fotografie (minimálně 5 ks, nejlépe šířkové)

* plánek s dispozičním řešením (počet místností a orientační velikost podlahové plochy)

* text s informacemi v rozsahu alespoň 30 řádek

* počet střešních a fasádních oken, jejich výrobce (pokud je znáte)

* informaci, zda jde o novostavbu nebo rekonstrukci (prosíme uvést datum výstavby či rekonstrukce)

* autor projektu/návrhu (pokud ho znáte)

* telefonní spojení

* jméno

* místo - stačí uvést město

* do předmětu zprávy napište "Podkroví"

Projekty bude odborná porota hodnotit zejména na základě těchto kritérií:

- architektonické řešení a estetický dojem

- originalita zařízení interiéru

- dostatečné prosvětlení interiéru a způsob řešení větrání

- praktičnost pro každodenní obývání/práci.

Podrobné informace a podmínky k soutěži naleznete ZDE.

Autoři:


Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Místo holubníku na půdě mají byt v podkroví. Občas je trápí vedro

Obývací pokoj otevřený do krovu s teakovým stolkem od Kinga.cz, pohovkou a

Půdní byt v rodinném domě z roku 1850 si navrhl majitel sám. Pracuje jako projektant a ke stavařině má blízko. Podkroví...

Spojili dva půdní byty, mají úžasný mezonet v domě z 19. století

Hlavní obývací část „neruší“ pohled do kuchyně.

Získat v historickém centru Prahy mezonetový byt o ploše 270 metrů čtverečních se podařilo díky spojení dvou půdních...

Ze staré půdy vznikl moderní byt plný světla a s terasou pro gril

Černá ocel působí jako zdůrazňující akcent.

Dobře vymyslet dispozici půdního bytu a vhodně jej zařídit bývá zpravidla úkol pro profesionála. V tomto případě vznikl...

Najdete na iDNES.cz