Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

SOUTĚŽ: Z temné půdy vznikl světlý byt s 18 okny a výhledem na Hrad

  1:00aktualizováno  1:00
Dalším příspěvkem do soutěže o nejlepší podkroví je mezonetový byt na Hanspaulce. Prostor tvoří spodní garsoniéra a světlý střešní byt, ve kterém žije čtenářka se svým přítelem.

Nábytek je situován pod šikminy, díky tomu je pohyb po místnosti bezproblémový. | foto: Lucie Zelenková a Petr Minařík

Náš podkrovní byt je ve vícegenerační vile v Praze na Hanspaulce. Dům stojí na rozhraní pásma zahrad a velkého parku, který volně navazuje na les v Šáreckém údolí.

U tohoto a sousedního domu došlo k rozšíření středového rizalitu (předsunutá část průčelí stavby po celé její výšce), čímž vznikla v každém podlaží nádherná velká místnost o rozloze 30 metrů čtverečních.

Z nevyužívané půdy pak vznikly rozsáhlé prostory, ze kterých vznikl mezonetový byt. Ten lze využívat i jako dvougenerační. Do soutěže jsem přihlásila pouze horní prostory, kde již rok společně žijeme.

Bydlení v podkroví

K dispozici máme kuchyň, jež volně navazuje na obývací prostor, jídelní kout, dvě koupelny, ložnici, prádelnu s komorou a další velký samostatný pokoj. V něm máme posilovnu.

Byt orientovaný na východozápad je velmi světlý, má 18 střešních oken a dobré možnosti odvětrání. Je z něj krásný panoramatický výhled na Prahu a Pražský hrad.

Nábytek v bytě máme udělaný na míru, je tedy vhodně zkombinovaný s výklenky ve stěnách a umožňuje plné využití půdorysu s přístupem až ke střešním oknům.    

Jako materiál jsme zvolili přírodní smrk, ze kterého jsou okna, dveře, obklady stěn, kuchyň i nábytek, podlahy jsou zhotoveny z dubových kazetových vlysů.

Omítky jsou bílé. Sedací soupravu máme ze světlé kůže. Interiér je díky tomu odlehčený a útulný. Příjemnou večerní atmosféru dokreslují skleněná stropní svítidla s možností volby barev osvětlení.

Celkový pohled na byt

Celkový pohled na byt

Ložnice je menší, ale její uspořádání poskytuje dostatek obytného komfortu. Manželská postel se spodními úložnými prostory je zhotovena na míru.

Za čelem postele je umístěna vestavěná skříňová stěna o objemu 4,5 metru krychlových. Místnost je prosvětlena střešním oknem Velux, které je umístěné přímo ve výhledu z postele.

V koutku u stěny je dostatek místa pro budoucí dětské postýlky, případně malého stolku. Ložnice je od obývacího prostoru oddělená posuvnými dveřmi, které zajíždějí do pouzdra. Obývací prostor má centrální průchod v nejvyšší části místnosti. Nábytek a vybavení jsou orientovány vlevo i vpravo pod střešními okny.

Velké zrcadlo s odkládací poličkou v mozaikovém provedení

Velké zrcadlo s odkládací poličkou v mozaikovém provedení

Pro profesionálního sportovce bylo zřízení posilovny nutností.

Pro profesionálního sportovce bylo zřízení posilovny nutností.

Je zde i nízká široká lavice s úložným prostorem. Lze na ní sedět nebo ji využívat jako květinový stolek a výstavu dekorací. Lavice umožňuje těsný vzpřímený přístup k oknům, ze kterých je výhled na celý park. Vešel se i pracovní stůl pro dva. Pod ním jsou ještě dvě velké pojízdné komody.

Kuchyň je od obývacího prostoru opticky oddělená barovým pultem. Kuchyňský kout je do tvaru U. Díky tomu se v něm velmi dobře pohybuje a vše je dosažitelné.

Linka má všechny náležitosti moderní kuchyně s množstvím úložných prostor a velkou pracovní plochou. Rovněž je zde přístup ke střešnímu oknu. Jídelní kout je zatím provizorní, do budoucna plánujeme plnohodnotné posezení s lavicí u stěny.

Celkový pohled na dům ze zahrady

Celkový pohled na dům ze zahrady

Výhled na park a Pražský hrad v průběhu roku

Výhled na park a Pražský hrad v průběhu roku

Koupelna vznikla rozšířením bývalé podesty na chodbě. Je zde sprchový kout, toaleta a vestavěné umyvadlo s úložnými prostory ve skříňce pod ním. Vše je zavěšeno na stěny, což umožňuje jednoduchou údržbu celé podlahy.

Sprchový kout je zděný a velmi prostorný s odkládací poličkou, která pokračuje dále podél stěny. Je oddělen čirým sklem, které opticky nenarušuje prostor. Díky barevné kombinaci zvolených obkladů, střešnímu oknu a velkému zrcadlu působí místnost světlým a svěžím dojmem.

Komora slouží k umístění pračky, bojleru a uskladnění úklidových prostředků. Posilovnu lze v budoucnu využít jako dětský pokoj, případně ji i rozdělit na dva menší a odklopením víka v podlaze propojit vnitřním schodištěm se spodní garsoniérou. Autorem návrhu rekonstrukce půdy je můj otec, interiér jsme plánovali společně.

Podmínky soutěže

Soutěžní příspěvky bylo možné zasílat do 31. července. Nyní zveřejňujeme již došlé realizace. Příspěvky budou zveřejňovány do zahájení ankety čtenářů.   

Upozornění: Příspěvky s nekvalitními fotografiemi či neúplnými podklady nemohou být zveřejněny, redakce si vyhrazuje i výběr příspěvků k zařazení.

Harmonogram soutěže:

  • Pouze z publikovaných realizací vybere odborná porota deset nejlepších.
  • Z těchto finalistů pak budou čtenáři iDNES.cz vybírat svého vítěze v anketě zveřejněné v termínu od 20. do 27. srpna 2012.
  • Z této desítky zároveň určí porota i tři nejlepší soutěžící.
  • Ti získají ceny v podobě výrobků společnosti Velux hodnotě 50, 30 a 20 tisíc korun podle vlastního výběru z nabídky společnosti Velux.
  • Vítěz čtenářské ankety, který obdrží nejvíce hlasů, získá výrobky Velux v ceně 10 tisíc korun, opět podle vlastního výběru.
  • Jména vítězů najdete na webových stránkách iDNES.cz nejpozději do poloviny září 2012.
logo VELUX

Projekty budou hodnoceny zejména na základě těchto kritérií:

  • architektonické řešení a estetický dojem
  • originalita zařízení interiéru
  • dostatečné prosvětlení interiéru a způsob řešení větrání
  • praktičnost pro každodenní obývání/práci

Bližší podmínky naleznete ZDE.

Chcete získat více tipů o bydlení v podkroví? Klikněte na zivotvpodkrovi.cz.

Autoři:


Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Ve vile z 20. let vznikl podkrovní byt. Boj s trámy nebyl jednoduchý

Osvětlení jídelního stolu zajišťuje ikonická lampa Tolomeo (Artemide),...

Do Řevnic se Barbora vracela, dříve tu bydlela. S manželem Janem teď měli štěstí, koupili zde dvoupodlažní podkrovní...

Jak se bydlí potápěči na půdě: obklopil se starým Karlínem na tapetách

Police a závěsné skříňky byly vyrobené na míru, dřevěný stůl je z Kare stejně...

Půdní byty představují při budování velkou výzvu. Pro majitele i pro architekta. Pokud však přijde po letech nový...

Mezonet je po rekonstrukci s designérkou plný vzpomínek na Asii

Obývací pokoj s linkou a jídelním koutem osvětlují vikýřová okna. Místnosti...

Podkrovní byt v samém centru Prahy má jistě nepopiratelné kouzlo. Zařídit jej účelně však někdy představuje opravdový...

Najdete na iDNES.cz