Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

SOUTĚŽ: Dva roky tvrdé dřiny se vyplatily. Majitel má Brno na dlani

  1:00aktualizováno  1:00
Dalším příspěvkem do soutěže o nejlepší podkroví je mezonetový byt v Brně. "Dva roky jsem hledal, dva roky tvrdě pracoval. Původně jsem ani netušil, jak náročné bude splnit si sen. Přál jsem si vyhlédnout z terásky útulného bytu v moderním střihu a spatřit Brno jako na dlani," přiznává čtenář.

Obytný prostor majitel při rekonstrukci zbavil příček a dodal mu vzdušnost, posléze i různou barevnost. Vpravo vstupní zóna, vlevo obytná, za obnaženými trámy kuchyňský kout. Do popředí vystupuje barový pultík. | foto: Ondřej Straka

Absolvoval jsem desítky prohlídek, ale až tady jsem našel kombinaci fantastického výhledu na hlavní městské dominanty Špilberk a Petrov s blízkostí centra i dálničního napojení. To je pro mě také důležité, protože velmi rád a často cestuji.

Mým bytem je půdní vestavba, kterou jsem přebíral sotva tři roky po dokončení. Přesto jsem se rozhodl ji celou překopat. Odstranil jsem přebytečné příčky, abych otevřel hlavní prostor. Rozšířil jsem koupelnu, díky tomu se mi do ní vešla velká rohová vana.

Podkroví s výhledem

Zúžil jsem terásku ve prospěch jídelního koutu, abychom mohli s manželkou celoročně večeřet nad střechami domů. V bytě jsem dal vyniknout trámům, dříve skrytým pod sádrokartonem. Celá rekonstrukce tak vyšla na přijatelných 750 tisíc korun a zhruba 750 hodin práce.

Část úprav jsem provedl vlastníma rukama, něco realizovaly firmy. Ale i po nich jsem řadu věcí dodělával. Jsem "fetišista" do detailů a ty jsem si musel doladit sám. Během let jsem se tak proměnil v řemeslníka mnoha druhů. Z najatých pracovníků bych rád vyzdvihl sklenáře, autora na míru zhotovených "akvárií" s přiznanými velkými žárovkami, která jsou v jednotlivých místnostech na stropě.

Bytu dominuje velký obytný prostor, rozdělený na čtyři zóny: odpočinkovou se sedačkou a televizí, kuchyňskou s barovým pultem, jídelní a vstupní. Komunikuje s ním také koupelna – přes velkou prosklenou stěnu je vidět téměř do celé místnosti.

Vidět je i směrem do koupelny, ale tomu lze zamezit stažením instalovaných žaluzií. Koupání je mou velikou vášní, proto jsem do vany investoval nemalé prostředky. Ale rentuje se mi, jsem totiž schopen v ní strávit třeba i několik hodin. A proto není špatné mít z ní výhled například na televizi.

Koupelnu majitel rozšířil na dvojnásobek a získal tak místo pro vířivou vanu.

Koupelnu majitel rozšířil na dvojnásobek a získal tak místo pro vířivou vanu. Díky prosklené stěně vidí do obytného prostoru a na televizi, teplo z koupelny však neuniká.

Menší, ale účelně organizovaná kuchyň je zakončená pultem se dvěma barovými židlemi. Rádi zveme přátele na večerní dýchánky. A k těm patří barvy, proto jsem do horní části baru zabudoval tři UV zářivky. Pro podobné "vychytávky" mám slabost.

Součástí bytu je mezonet, který skrývá místo ke spánku i k práci. Neznalý návštěvník by jej však stěží objevil, schody vedoucí vzhůru totiž vtipně ukrývá zrcadlová vestavěná skříň, zbudovaná po délce jedné ze stěn. Jde o náš hlavní úložný prostor, vejde se tam doslova vše od oblečení přes hudební nástroje až po nářadí. A že jsme jím po celé stavbě pořádně vybaveni.

Nahoře je ložnice, podařilo se mi ji docela útulně vklínit mezi trámy. A za rohem pak pracovní kout se stolem a knihovnou. Většinou ale stejně pracuji v jídelním koutě, výhledu na město se totiž nemohu nabažit. Celý mezonet, včetně zhotovení schodů, jsem rekonstruoval sám. Tedy abych byl přesný, pomáhal mi strýček Bauhaus. Díky nespočtu nákupů tam mám už 10procentní slevu.

Odpočinková zóna se sedačkou, kobercem a televizí. V pozadí vestavěná skříň a

Odpočinková zóna se sedačkou, kobercem a televizí. V pozadí vestavěná skříň a domácí sluha z dílny Finezza design

Celý byt je hezky prosvětlený. Je to díky oknům Velux, třem střešním a dvěma fasádním. Vytápění zajišťují dva systémy, klasické radiátory a podlahové topení, které prohřívá nohy navzdory jinak studeným kachličkám. Ty jsme zvolili z praktických důvodů.

A jak vlastně celá koncepce vznikla? Vycházel jsem z tipů odborníků ze studia PUXdesign a Designatak, ale jinak jsem byl i sám sobě architektem. Kromě toho jsem si užil i "úředničiny". Byt byl totiž na počátku v majetku města, ale s příslibem brzké privatizace.

Tu jsem si chtěl důkladně pohlídat a skončil jsem jaksi neplánovaně coby předseda družstva. Byty jsou nyní v osobním vlastnictví a teď se věnujeme opravě střechy, fasády a přístavbě výtahu. Od září tak nebudeme tahat nákupy šest pater. Těšíme se tedy, že už brzy budeme moci prohlásit byt za zcela dokonalý.

Podmínky soutěže

Soutěžní příspěvky bylo možné zasílat do 31. července. Nyní zveřejňujeme již došlé realizace. Příspěvky budou zveřejňovány do zahájení ankety čtenářů.   

Upozornění: Příspěvky s nekvalitními fotografiemi či neúplnými podklady nemohou být zveřejněny, redakce si vyhrazuje i výběr příspěvků k zařazení.

Harmonogram soutěže:

  • Pouze z publikovaných realizací vybere odborná porota deset nejlepších.
  • Z těchto finalistů pak budou čtenáři iDNES.cz vybírat svého vítěze v anketě zveřejněné v termínu od 20. do 27. srpna 2012.
  • Z této desítky zároveň určí porota i tři nejlepší soutěžící.
  • Ti získají ceny v podobě výrobků společnosti Velux hodnotě 50, 30 a 20 tisíc korun podle vlastního výběru z nabídky společnosti Velux.
  • Vítěz čtenářské ankety, který obdrží nejvíce hlasů, získá výrobky Velux v ceně 10 tisíc korun, opět podle vlastního výběru.
  • Jména vítězů najdete na webových stránkách iDNES.cz nejpozději do poloviny září 2012.
logo VELUX

Projekty budou hodnoceny zejména na základě těchto kritérií:

  • architektonické řešení a estetický dojem
  • originalita zařízení interiéru
  • dostatečné prosvětlení interiéru a způsob řešení větrání
  • praktičnost pro každodenní obývání/práci

Bližší podmínky naleznete ZDE.

Chcete získat více tipů o bydlení v podkroví? Klikněte na zivotvpodkrovi.cz.

Autoři:






Nejčtenější

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov. „Rozhodnutím postavit si dřevostavbu jsme...  celý článek

S ohledem na zeleň se celý projekt nakonec jmenuje Drn, i když pracovní název...
Na Národní třídě v Praze se brzy otevře stavba Drn za 1,5 miliardy

Stavba nové budovy na rohu Národní třídy a Mikulandské ulice v centru pražské památkové rezervace se chýlí ke konci. Nižší patra, určená pro restauraci a...  celý článek

Na proměnu měla Tereza připraveno 25 tisíc korun. Novou postel jí zaplatili...
Tereza potřebuje nový pokoj. Stůl odmítla, pracuje v manželské posteli

Tereza miluje módu, historii a láká ji svět bohatých drapérií a paruk, ale zároveň má ráda svobodu a hlavně odvážné a provokativní modely. A přesně v tomto...  celý článek

1
Na zlomené srdce si koupila byt. V říjnu ji nemile překvapil

Když si rodačka z Pardubic pořídila v sousedním Hradci Králové svůj vlastní byt, byla štěstím bez sebe. Spokojenost však trvala krátce. Přesně do chvíle, kdy...  celý článek

Trojdílná kožená sedačka, křesílka a konferenční stolky jsou právě těmi...
Jak zařídit levně byt po babičce: chce to vkus a odvahu kombinovat

Díky lásce k starému originálu a citu pro kombinaci s novým se Haně podařilo vybudovat si milé bydlení, jež má velmi osobitou atmosféru. Návštěva byla...  celý článek

Další z rubriky

Velkoryse pojatý prostor má celkovou rozlohu dvě stě čtyřicet metrů čtverečních.
V továrně našli manželé nový domov. Bydlí mezi rajčaty a obrazy

V australském Richmondu přestavěli starou továrnu z šedesátých let na nízkoenergetický rodinný dům. V neotřelé stavbě žije bývalý právník a nynější galerista...  celý článek

1
Sousedka stále pije. Pod vlivem ječí na přítele i svých šest dětí

Sousedé bydlí v garsonce v pronájmu. Každou chvíli je paní pod vlivem alkoholu, hádá se s přítelem, dochází k fyzickému napadání a to mají doma šest dětí. Naše...  celý článek

Dům má jednoduchý tvar a jak při pohledu od ulice, tak ze zahrady je umístěn na...
Bílý štuk a omítku odmítli. Obklopili se dřevem od podlahy až ke stropu

“Chtěli jsme bydlet ve dřevě. Líbí se nám to pohledově i pocitově, je to pro nás mnohem přijatelnější volba než bílý štuk a omítka,“ říkají majitelé domu na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.