Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

SOUTĚŽ: Ze sídliště utekli do centra. Starou půdu si sami přestavěli

  1:00aktualizováno  1:00
Manželé bydleli v hezkém bytě na brněnském sídlišti Bystrc. Žili uprostřed přírody v klidné lokalitě na okraji města. Problémem ale byla doprava. Oba totiž pracovali v centru. Svůj volný čas trávili dojížděním. Začali proto přemýšlet, jak svou bytovou situaci zlepšit. Přinášíme další příspěvek do soutěže o nejlepší podkroví.

Většinu prací zastali manželé sami. | foto: Janka a Radek Ryšánkovi

Před rokem se nám shodou okolností naskytla příležitost vybudovat si v podkroví rodinné vily nedaleko centra města půdní vestavbu. Neměli jsme skoro žádné peníze, ale v hlavě se nám začaly rodit nápady, jak by to u nás doma mohlo vypadat. A tak jsme do toho šli.

Většinu prací jsme zastali sami, manžel je naštěstí velmi šikovný. Odmítali jsme jakákoliv provizorní řešení, buď jsme danou věc měli tak, jak jsme si představovali, nebo jsme ji škrtli. Z bytu jsme například vyhodili televizi a pohovku, která stála před ní.

Podkrovní byt ze staré půdy

Mnozí se ptali, co budeme bez televize dělat, odpověď se dostavila brzy: vše je jako předtím, jen nám domácí pohodu neničí zvukový smog přiblblého vysílání.

Průběh výstavby byl vyčerpávající, ubíjející a vůbec šílený. Ale dnes, téměř rok po přestěhování, nelitujeme.

Žijeme v novém bytě, ovšem ve skoro stoletém domě nedaleko centra Brna. Jsme tak obklopeni starou zástavbou plnou příběhů a přitom nám doma nechybí nic, co člověk hledá u moderního stylu bydlení. Do bytu se nám vešla myčka nádobí, masážní vana i prostorná koupelna a kuchyň.

Podkrovní prostor jsme nechtěli rozdělovat příčkami, měli bychom potom zcela jistě problém se světlem. A taky jsme si chtěli dopřát luxus volně plynoucího prostoru, který se nám líbí na nedaleko stojící vile Tugendhat.

Každý roh bytu tedy slouží k jinému účelu, je zde pracovna, ložnice, obývací pokoj i rohová koupelna – jediná příčkami od ostatního bytu oddělená místnost.

Komín chtěli manželé původně zbourat, nakonec se stal součástí kuchyně.

Komín chtěli manželé původně zbourat, nakonec se stal součástí kuchyně.

Část kuchyňské linky je zavěšená na komínu.

Část kuchyňské linky je zavěšená na komíně.

Uprostřed bytu stojí nepoužívaný komín. Mysleli jsme, že jej zbouráme, pak nás ale napadlo na něj pověsit kuchyňskou linku, a to funguje skvěle. Nádherné je také velké francouzské okno umístěné ve vikýři, kde máme obývací pokoj.

Protože manžel zdědil obsáhlou knihovnu po dědečkovi, museli jsme vymyslet, kam knihy uložíme. Rozhodli jsme se proto vybudovat velkou knihovnu v obývacím pokoji a originální čtenářské půlpatro, kam se může kdokoli kdykoli uklidit, když nechce být rušen.

Pošlete nám své podkroví

Pro účast v soutěži zašlete do
31. července 
text s potřebnými informacemi v rozsahu minimálně jedné rukopisné strany (1 800 znaků) a fotografie v odpovídající kvalitě (rozlišení stačí 72 dpi), nejlépe šířkové. E-mail: bydleni@idnes.cz

Může zde také přespat návštěva. Výborně se tak zužitkoval prostor nad schodištěm, se kterým jsme si původně nevěděli moc rady. Zbylo i místo na hluboké skříně v kuchyni sloužící coby úložný prostor. Toto na míru dělané řešení nám pomohl vymyslet rodinný přítel Radek Martinec, který také navrhl použít OSB desky natřené elegantní bílou lazurou.

V naší půdní vestavbě o užitné ploše 90 metrů čtverečních nemáme ani očekávané problémy s teplem a případně zimou. Od října do března jsme skoro netopili, protože nám podlahu vyhřívá byt pod námi a stěny sousední domy.

Díky izolacím se v podkroví dá bez problému žít i během horkých měsíců, pomáhá nám také to, že po otevření oken skvěle cirkuluje vzduch otevřeným prostorem. V bytě máme celkem tři střešní okna Velux a jedno velké vikýřové okno Profiplast.

Podkrovní byt má obytnou plochu o velikosti 90 metrů čtverečních.

Podkrovní byt má obytnou plochu o velikosti 90 metrů čtverečních.

V neposlední řadě musím zmínit, že v našem volně plynoucím prostoru skvěle fungují umělecká díla: starožitnosti, obrazy a sochy, které jsme zdědili nebo dostali od našich kreativních přátel.

Atmosféru bytu k naší spokojenosti doplňují i drobnosti, které jsme si dovezli z cest. Turecká mozaika a skleněná lepená lampička v koupelně, LC4 lenoška odkoupená ze skladu Městského divadla Zlín nebo držák na mýdlo ve tvaru delfína z Portugalska.

Podmínky soutěže

Pro účast v soutěži zašlete do 31. července text s potřebnými informacemi v rozsahu minimálně jedné rukopisné strany (1 800 znaků) a fotografie v odpovídající kvalitě (rozlišení stačí 72 dpi), nejlépe šířkové.

Oceníme také plánek v elektronické podobě a v případě rekonstrukce fotografie původního stavu. Pokud budete ochotni sdělit i částku, kterou jste vynaložili na stavbu nebo rekonstrukci, bude to pro další čtenáře důležitým vodítkem, zda se do podobné akce pustit.

V textu nezapomeňte na zajímavé technické detaily a vychytávky, jež jste použili, přidejte jejich podrobnější popis.

Obytné podkroví (případně ateliér či kancelář) mohou do soutěže přihlásit jak majitelé, tak nájemci.

Upozornění: Příspěvky s nekvalitními fotografiemi či neúplnými podklady nemohou být zveřejněny, redakce si vyhrazuje i výběr příspěvků k zařazení.

Harmonogram soutěže:

  • Pouze z publikovaných realizací vybere odborná porota deset nejlepších.
  • Z těchto finalistů pak budou čtenáři iDNES.cz vybírat svého vítěze v anketě zveřejněné v termínu od 20. do 27. srpna 2012.
  • Z této desítky zároveň určí porota i tři nejlepší soutěžící.
  • Ti získají ceny v podobě výrobků společnosti Velux hodnotě 50, 30 a 20 tisíc korun podle vlastního výběru z nabídky společnosti Velux.
  • Vítěz čtenářské ankety, který obdrží nejvíce hlasů, získá výrobky Velux v ceně 10 tisíc korun, opět podle vlastního výběru.
  • Jména vítězů najdete na webových stránkách iDNES.cz nejpozději do poloviny září 2012.
logo VELUX

Na e-mailovou adresu bydleni@idnes.cz. zašlete co nejdříve:

  • fotografie (minimálně 5 ks, nejlépe šířkových)
  • plánek s dispozičním řešením (počet místností a orientační velikost podlahové plochy)
  • text s informacemi v rozsahu alespoň 30 řádek/1 800 znaků
  • počet střešních a fasádních oken, jejich výrobce (pokud je víte)
  • zda jde o novostavbu či rekonstrukci (prosíme uvést datum výstavby či rekonstrukce)
  • jméno případného autora projektu/návrhu
  • místo -  stačí uvést město
  • kontaktní údaje – jméno, telefon, e-mail
  • do předmětu zprávy napište "Podkroví"

Projekty budou hodnoceny zejména na základě těchto kritérií:

  • architektonické řešení a estetický dojem
  • originalita zařízení interiéru
  • dostatečné prosvětlení interiéru a způsob řešení větrání
  • praktičnost pro každodenní obývání/práci

Bližší podmínky naleznete ZDE.

Chcete získat více tipů o bydlení v podkroví? Klikněte na zivotvpodkrovi.cz

 


Autoři:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Další z rubriky

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...

Realiťák roku. Hlasujte pro NEJ makléře a vyhrajte vstupenky na ples

1

Realitní makléři pomáhají plnit sny o bydlení, které však často přináší starosti. Šikovný realiťák je proto skutečnou...



Najdete na iDNES.cz