Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

SOUTĚŽ: Mladý muž si koupil půdní byt a je z toho láska na celý život

  1:00aktualizováno  1:00
Dalším příspěvkem do naší soutěže o nejlepší podkroví je půdní byt mladého svobodného muže. Po kolaudaci se nastěhoval a dva roky žil v naprostém provizoriu. Neměl kuchyňskou linku a spal na nafukovací posteli. Pak se obrátil na bytovou návrhářku. Díky ní má bydlení přesně podle svého gusta.

V obývacím pokoji také oproti jiným interiérům schází televize, která je nahrazena krbem na biolíh. | foto: Vojta Herout

Po bydlení pod střechou jsem toužil delší dobu a když jsem v Praze na Palmovce uviděl plakát o prodeji půdních bytů, bylo rozhodnuto. Výhodou bylo, že jsem si mohl dopředu navrhnout dispozici i vybrat materiály.

Stavba samotná trvala téměř dva roky, které jsem trávil přespáváním u rodičů a známých. Po dokončení stavby jsem byl finančně i psychicky vyčerpán, takže jsem na zařizování svých 76 metrů čtverečních neměl ani pomyšlení.

Můj tehdejší životní styl nevyžadoval zabydlený interiér, a tak jsem si pořídil pouze nafukovací postel a místo kuchyně přístroj na raclette. Lednici v zimě nahradil prostor za oknem, v létě jsem byl bez lednice. Takto jsem spokojeně žil další dva roky, než jsem usoudil, že nastal čas pomalu začít zařizovat.

Plánek bytu o velikosti 76 metrů čtverečních

Plánek bytu o velikosti 76 metrů čtverečních

Od přírody mám rád hnědou barvu a dřevo, tento dekor mám na podlaze ve všech místnostech. Z finančních důvodů jsem zvolil laminát. Koupelnu a toaletu mám také v hnědé. Mojí velkou chloubou a předmětem obdivu ze strany návštěv jsou třešňové dveře, které působí velmi elegantně a zajímavě.

Vzhledem k tomu, že se dlouhodobě zajímám o trendy v bydlení, nechtěl jsem nic pokazit a zahájil jsem práci s interiérovou designérkou. Mé názory na bydlení a můj vkus jsou celkem vyhraněné, na řešení jsem se proto chtěl významně podílet.

Nakonec se naše spolupráce nečekaně podařila. Nejen, že je interiér vytvořený podle mého gusta, ale také se designérce podařilo mě přesvědčit o některých řešeních, která bych sám nezvolil, ale nakonec jsem rád, že byla aplikována.

Při volbě barevného schématu se řešení

Při volbě barevného schématu se řešení "odpíchlo" od pohovky – největšího zařizovacího prvku místnosti.

Celkově mě zařízení interiéru (bez podlah, koupelny a dveří) vyšlo přibližně na půl milionu korun, což je částka, kterou bych určitě nemohl poskytnout naráz, ale díky protažení projektu na dobu dvou let to nakonec nebyl problém. Celkově to tedy trvalo přes čtyři roky, než byt nabyl současné podoby.

Zatím nemám vyřešený malý pokoj vedle ložnice, na něj dojde čas při zakládání rodiny. Prozatím jej využívám jako tělocvičnu a "bordelroom".

Bydlení v podkroví mě nadchlo. Nyní uvažuji o koupi dalšího většího půdního bytu od stejného developera.

Slovo interiérové designérky Dorotey Landové

Půdní byt na pražské Palmovce byl úplně prázdný. Vyřešená byla koupelna, toaleta a podlahy, které posléze spoluurčily styl. Majitel, samostatně žijící muž (37 let), zde přebýval na nafukovací posteli. Instalována nebyla ani kuchyňská linka.

Nepřítomnost zařizovacích prvků otevřela poměrně širokou paletu barevných a stylových řešení. V zadání majitele, který se na řešení významně podílel, byly pojmy jako: moderní, jednoduchý, láska ke dřevu, praktičnost.

V obývacím pokoji je na podlaze tmavě hnědé lamino v dekoru dřeva. Tmavě hnědá podlaha vždy evokuje eleganci a vyžaduje větší podíl dalších tmavých barev. Bylo tedy jasné, že celkové řešení bude tmavší a primárně byla eliminována bílá barva na nábytku, byť zadavatel by se jí nebránil.

Klient vyjádřil přání pořídit si Fatboy a volba padla na jeho zamilovanou

Klient vyjádřil přání pořídit si Fatboy a volba padla na jeho zamilovanou maskáčovou variantu. Zeleno-hnědo-černý maskáč krásně doplnil schéma a určil jeho finální podobu.

Při volbě barevného schématu se řešení "odpíchlo" od pohovky – největšího zařizovacího prvku místnosti. Nejlépe vychází skrvnité hrubé textilie, které nejenom že dodávají velkému zařizovacímu předmětu zajímavý vzhled, ale díky smíšení vícero odstínů i maskují případné nečistoty.

Finální volba padla na tmavě šedou barvu, která je protkávána světlou šedou (zrnitý efekt). Obecně platí, že není úplně jednoduché zkombinovat hnědou (podlaha) a šedou (pohovka) tak, aby spolu vypadaly dobře. Základem úspěchu je, aby obě barvy měly podobný jas, byly stejně tmavé. Celé schéma se pak v tomto obývacím pokoji muselo odehrávat někde mezi těmito dvěma barvami.

Pro vizuálně plynulejší přechod mezi podlahou a pohovkou byl aplikován koberec, který obsahuje několik poloh hnědé barvy, včetně měděné, která barevné schéma do jisté míry rozzáří. K němu je doladěna okenní dekorace v měděné barvě.

Ložnice sama potlačuje ostatní barvy na minimum a základem zůstává šedo-bílá

Ložnice sama potlačuje ostatní barvy na minimum a základem zůstává šedo-bílá kombinace.

Maskáčový sedací pytel do bytu padl jako ulitý

Při řešení okna situaci komplikovalo topení a šířka, tvar a materiál okna. Nakonec zvítězil vkus klienta, na oknech je proto vídeňská roleta, která ozvláštnila jinak stylově nudný interiér a dodala mu nádech minulých časů. Stejnému účelu slouží i bazarová skříňka lehce připomínající styl Arts and Crafts.

Klient vyjádřil přání pořídit si sedací pytel a volba padla na jeho zamilovanou maskáčovou variantu. Zeleno-hnědo-černý maskáč krásně doplnil schéma a určil jeho finální podobu.

Další významné plochy zelené barvy přibyly pomocí živých květin, které zároveň vytváří pocit "džungle" a prostor osvěžují, černá barva pak byla zopakována na tapetě na jedné stěně. Pro milovníky výrazných barev takovýto interiér zajímavý nebude, neumožňuje totiž použití žádné syté akcentní barvy, a to dokonce ani červené, která by se nabízela jako vhodný kontrast k zelené a harmonie k hnědé.

Pohled do kuchyňského koutu

Pohled do kuchyňského koutu

Celkově je interiér útulný, teplý a zabydlený, a to i bez použití výrazně barevného akcentu. Černá tapeta významně neubrala světlo, neboť je na stěně kolmé k oknu. Naopak kuchyně, která je proti oknu, musela být právě kvůli "nepožírání" světla ve světlé barvě. Na přání klienta byl nakonec zvolen bělený dub v kombinaci s tmavě hnědou pracovní deskou a plochou mezi skříňkami, která celek spojuje s obývací částí místnosti.

V obývacím pokoji chybí televize, nahradil ji krb na biolíh

Hodně přemýšlení bylo věnováno prostorovému uspořádání obývacího pokoje, který je rozlohou nevelký (cca 18 metrů čtverečních). Cílem bylo zachování co možná největší vzdušnosti prostoru, a tudíž se při řešení nakonec ustoupilo od jídelního stolu a zůstalo pouze barové sezení. V obývacím pokoji také oproti jiným interiérům schází televize, která je nahrazena krbem na biolíh. Televizi majitel bytu původně vůbec nevlastnil, když si ji pořídil, dal ji provizorně do ložnice.

Ložnici propojuje s obývacím pokojem chodba. Ta má na podlaze dlažbu, která velmi elegantně a zdařile imituje šedo-hnědo-měděný kámen. Významnou dominantou bytu jsou dřevěné dveře v třešňové dýze. I chodba pokračuje ve schématu měděno/zrzavo-hnědo-šedá.

Zařizování bytu trvalo dva roky.

Zařizování bytu trvalo dva roky.

Ložnice sama potlačuje ostatní barvy na minimum a základem zůstává šedo-bílá kombinace. Zatímco obývací pokoj je teplý a útulný, ložnice je minimalistická a chladná. Je také orientována na sever, takže umožňuje kvalitní relaxaci. Teplý pocit zajišťuje šedý, huňatý, celoplošný koberec a množství polštářů.

Při řešení vestavěných skříní bylo jasné, že půjde o sklo. Finální volba padla na Matelac, nikoliv Lacobel. Matelac je matný a tudíž vzbuzuje jemnější, teplejší, sofistikovanější dojem než ultra-moderně lesklý Lacobel. 

Celkově zařizování tohoto bytu (obývací pokoj a ložnice) trvalo dva roky a bylo postupné. Majitel nikam nespěchal. Prodloužená doba navíc umožnila investice do zařizovacích předmětů vyšší cenové kategorie.

Podmínky soutěže

Pro účast k soutěži postačí zaslat text s potřebnými informacemi a fotografie, nejlépe šířkové, oceníme také plánek, fotografie původního stavu v případě rekonstrukce či vynaložené finanční náklady. Určitě zdůrazněte zajímavé detaily a vychytávky, na které jste v bytě pyšní, kromě fotografie připojte nejlépe i jejich podrobnější popis.

Obytné podkroví mohou do soutěže přihlásit jak majitelé, tak nájemci.

Upozornění: Příspěvky s nekvalitními fotografiemi či neúplnými podklady nemohou být zveřejněny, redakce si vyhrazuje i výběr příspěvků k zařazení.

logo VELUX


Na e-mailovou adresu bydleni@idnes.cz zašlete co nejdříve:

* fotografie (minimálně 5 ks, nejlépe šířkové)

* plánek s dispozičním řešením (počet místností a orientační velikost podlahové plochy)

* text s informacemi v rozsahu alespoň 30 řádek

* počet střešních a fasádních oken, jejich výrobce (pokud je znáte)

* informaci, zda jde o novostavbu nebo rekonstrukci (prosíme uvést datum výstavby či rekonstrukce)

* autor projektu/návrhu (pokud ho znáte)

* telefonní spojení

* jméno

* místo - stačí uvést město

* do předmětu zprávy napište "Podkroví"

Projekty bude odborná porota hodnotit zejména na základě těchto kritérií:

- architektonické řešení a estetický dojem

- originalita zařízení interiéru

- dostatečné prosvětlení interiéru a způsob řešení větrání

- praktičnost pro každodenní obývání/práci.

Podrobné informace a podmínky k soutěži naleznete ZDE.

Autoři:


Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...



Český architekt zvládl na výbornou rekonstrukci domu na Sardinii

Pro úpravy v exteriéru i interiéru použil Martin Frank šedý kámen, typický pro...

Stavba na skalnatém útesu nad mořem na Sardinii byla postavená už na přelomu padesátých a šedesátých let jako dvojdům....

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Další z rubriky

Spojili dva půdní byty, mají úžasný mezonet v domě z 19. století

Hlavní obývací část „neruší“ pohled do kuchyně.

Získat v historickém centru Prahy mezonetový byt o ploše 270 metrů čtverečních se podařilo díky spojení dvou půdních...

Místo holubníku na půdě mají byt v podkroví. Občas je trápí vedro

Obývací pokoj otevřený do krovu s teakovým stolkem od Kinga.cz, pohovkou a

Půdní byt v rodinném domě z roku 1850 si navrhl majitel sám. Pracuje jako projektant a ke stavařině má blízko. Podkroví...

Řadový domek ušetřil mladé rodině peníze za velký pozemek

Kombinace střešního a svislého okna nabízí příjemný výhled, ale také...

Mladý pár s čerstvě narozenou dcerou se do rodinného domu u Brna nastěhoval před půl rokem. Manželé dali přednost...

Najdete na iDNES.cz