Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

SOUTĚŽ: Krásný byt si manželé postavili na půdě rodinného domu

  1:00aktualizováno  1:00
Dalším příspěvkem do naší soutěže o nejkrásnější podkroví je půdní byt v Praze, postavený pod střechou rodinného domu. Mladý projektant se v roce 2005 vrhl na proměnu celého prostoru, ze kterého vykřesal krásný byt o velikosti 112 metrů čtverečních a do něhož přidal ještě vestavěné patro.

Půdní byt o velikosti 112 metrů čtverečních vznikl pod střechou rodinného domu v Praze-Břevnově. | foto: Petr Jandák

Náš podkrovní byt v Praze-Břevnově je pod střechou rodinného domu, jehož původ se datuje přibližně od 50. let 19. století. Podle vyprávění rodičů jej koupil pradědeček už jako starší dům a od té doby v něm naše rodina žije. Dnes obývám podkroví společně s manželkou, koncem léta se rozrosteme o jednu malou spolubydlící. 

Půda původně sloužila dědečkovi pro chov holubů. V roce 1993 bylo nutné provést generální rekonstrukci celého domu. Z původního podkroví tehdy zbyly jen komíny a obvodové opukové zdi silné 90 centimetrů. V té době přibyla střešní okna Velux pro případnou půdní vestavbu.

Vzhled půdy v roce 1993, kdy dům prošel celkovou rekonstrukcí. Půda ale zůstala

Vzhled půdy v roce 1993, kdy dům prošel celkovou rekonstrukcí. Půda ale zůstala ladem.

Půdorys půdního bytu

Půdorys nového půdního bytu

Nezateplené podkroví ale od té doby nikdo nevyužíval. S realizací klasické půdní vestavby jsme začali v roce 2005. Již několik let jsem nosil v hlavě vlastní návrh, který jsem mohl konečně uskutečnit.

Protože jsem povoláním projektant a ke stavařině nemám daleko, pomohly mi i vizualizace, které jsem si udělal pro větší představu o prostoru. Projekt pro stavební povolení jsem připravil s pomocí autorizované projekční kanceláře.

Při členění celého prostoru o rozměru 112 metrů čtverečních jsem se snažil zachovat co nejvíc volného prostoru. Chtěl jsem mít byt prosvětlený, zařízený jednoduše a účelně.

V bytě nad obývacím prostorem a kuchyňskou linkou vzniklo vestavěné patro,

Nad obývacím prostorem a kuchyňskou linkou vzniklo vestavěné patro, které slouží především k odpočinku.

Před začátkem celé realizace bylo nutné vyspravit původní střešní okna z roku 1993, na kterých se podepsalo 12 let bez údržby. Vše spravilo obroušení, tři vrstvy kvalitního laku a spousta lakýrnických víkendů.

Námaha to ale nebyla zbytečná. Servismani Veluxu při příležitostných návštěvách (frézování těsnění do starých oken atp.) vždy s podivem prohlašují, že ještě nezažili, aby si zákazník natíral stará okna a ta vypadala tak zachovale.

Pro půdní byt jsem tedy využil všechna stávající okna: 11 jich je od firmy Velux a dvě jsou plastová ve štítové zdi. Navíc jsem ke dvěma oknům v obývací části přidal ještě jedno do trojice. A vše doplnil dalšími třemi okny na prosvětlení vestavěného patra (galerie).

Po vstupních schodišti se vejde do haly, ze které se po ocelovém schodišti dá

Po vstupních schodišti se vejde do haly, ze které se po ocelovém schodišti dá vystoupat do vestavěné galerie.

Celý byt jsem ponechal ve velké míře otevřený. Vstupní hala plynule přechází do obývacího prostoru spojeného s kuchyňským koutem. Oddělená je ložnice, dětský pokoj a koupelna.

Nad vstupním schodištěm je umístěno schodiště ocelové, které vede na vestavěnou galerii s jednoduchou prkennou podlahou. Vestavba svou výškou do stropu 1,68 metrů sice nesplňuje požadavky obytného prostoru, je ale výborná na polehávání a hraní karet. Dětské návštěvy ji milují. Je z ní rovněž přístup i do vestavných úložných prostor.

Galerie je ideální na polehávání a hraní karet. Dětské návštěvy ji milují. Je z

Galerie je ideální na polehávání a hraní karet. Dětské návštěvy ji milují. Je z ní rovněž přístup i do vestavných úložných prostor.

Díky své konstrukci není krov podpírán typickými svislými sloupky. To se však ale neobešlo bez pozednicových táhel kotvených do betonové podlahy. Těch bylo v celém bytě sedm párů, některé se podařilo ukrýt do příček a do nábytku na míru (TV kout), zbylé bylo nejlepší přiznat.

Komíny byly původně omítnuté. Na jednom z nich jsme záměrně odkryli původní cihlové zdivo se zachovalými dobovými značkami a záznamy o opravách od pokrývačů z 19. století.

Střešní okna si majitel bytu obrousil a nově nalakoval.

Střešní okna si majitel bytu obrousil a nově nalakoval.

V celém bytě jsem se snažil používat přírodní materiály a vybavení. Nábytkem se pokud možno šetřilo, aby se prostor nezahltil skříněmi.

Velká část prostoru je otevřená a prosvětlená, kvůli tomu dojde občas v letních měsících k přehřátí interiéru, a to i při zateplení střechy slušnými 20 centimetry izolace. To je ale zřejmě častý úděl podkrovních bytů.

Podmínky soutěže

Pro účast k soutěži postačí zaslat text s potřebnými informacemi a fotografie, nejlépe šířkové, oceníme také plánek, fotografie původního stavu v případě rekonstrukce či vynaložené finanční náklady. Určitě zdůrazněte zajímavé detaily a vychytávky, na které jste v bytě pyšní, kromě fotografie připojte nejlépe i jejich podrobnější popis.

Obytné podkroví mohou do soutěže přihlásit jak majitelé, tak nájemci.

Upozornění: Příspěvky s nekvalitními fotografiemi či neúplnými podklady nemohou být zveřejněny, redakce si vyhrazuje i výběr příspěvků k zařazení.

logo VELUX


Na e-mailovou adresu bydleni@idnes.cz zašlete co nejdříve:

* fotografie (minimálně 5 ks, nejlépe šířkové)

* plánek s dispozičním řešením (počet místností a orientační velikost podlahové plochy)

* text s informacemi v rozsahu alespoň 30 řádek

* počet střešních a fasádních oken, jejich výrobce (pokud je znáte)

* informaci, zda jde o novostavbu nebo rekonstrukci (prosíme uvést datum výstavby či rekonstrukce)

* autor projektu/návrhu (pokud ho znáte)

* telefonní spojení

* jméno

* místo - stačí uvést město

* do předmětu zprávy napište "Podkroví"

Projekty bude odborná porota hodnotit zejména na základě těchto kritérií:

- architektonické řešení a estetický dojem

- originalita zařízení interiéru

- dostatečné prosvětlení interiéru a způsob řešení větrání

- praktičnost pro každodenní obývání/práci.

Podrobné informace a podmínky k soutěži naleznete ZDE.

Autoři:


Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Český architekt zvládl na výbornou rekonstrukci domu na Sardinii

Pro úpravy v exteriéru i interiéru použil Martin Frank šedý kámen, typický pro...

Stavba na skalnatém útesu nad mořem na Sardinii byla postavená už na přelomu padesátých a šedesátých let jako dvojdům....



Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Další z rubriky

Po deseti letech se mezonet konečně dočkal světla a volného prostoru

Pohovka s měkkým čalouněním zve k lenošení.

I mezonet vybudovaný v činžovním domě a v atraktivní lokalitě lze zkazit. Třeba tak, že laminátem s dekorem dřeva...

V mezonetu jezdí dcera s audinou, před troubami ji však rodiče chrání

Developer nechal bohužel trámy natřít tmavou barvou a protipožárním nátěrem, a...

„Koupili jsme vlastně velmi specifický byt, pro řadu lidí by bylo ale asi zvláštní žít v 1+kk, které tvoří jeden...

Spojili dva půdní byty, mají úžasný mezonet v domě z 19. století

Hlavní obývací část „neruší“ pohled do kuchyně.

Získat v historickém centru Prahy mezonetový byt o ploše 270 metrů čtverečních se podařilo díky spojení dvou půdních...

Najdete na iDNES.cz