Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ve starém domě vybourali i nosné zdi, aby se zbavili malých kamrlíků

  1:00aktualizováno  1:00
Postarší vilku ve Středočeském kraji si vybrali mladí manželé jako svůj nový domov. Městečko nabízelo klid a zároveň rychlou dostupnost do hlavního města, kam dojíždějí za prací. Radikální rekonstrukci se však starý dům vyhnout nemohl.

Na podlaze je použité masivní dřevo. | foto: Archiv studia Brunetti design

Dům už dávno neodpovídal nárokům na současné bydlení, a tak bylo nutné jeho stav razantně upravit. „Na naše studio se investoři obrátili na základě předchozí spolupráce, i díky té jsme dostali volné ruce,“ říká Kateřina Čábelková ze studia Brunetti design, které majitelé oslovili.

Nátěr na stěně imituje rez.

Nátěr na stěně imituje rez.

Hlavním zadáním bylo vymyslet nové funkční dispozice. Místo malých pokojů a chodeb v přízemí měl vzniknout velký společenský prostor, protože rodinu často navštěvuje řada přátel.

Bourání se nevyhnulo ani nosným stěnám, stavebně se však podařilo vše vyřešit tak, aby se celé spodní patro proměnilo v jeden obytný prostor.

Proměna doma byla přihlášena do soutěže Interiér roku v kategorii Rekonstrukce. Hlavním mediálním partnerem byl iDNES.cz. O výsledcích soutěže vícezde.

Může se hodit

Domy Cholupice

Rodinné domy Cholupice - dostatek klidu, zeleně a pohodlí.

Základem se staly přírodní materiály

Při návrhu kladli investoři i architekti důraz na použití přírodních materiálů, od podlahy až po masivní desku jídelního stolu. Důležité bylo také vyřešení úložných prostor.

Příkladem je například kuchyňská linka, kde místo klasických horních skříněk jsou použité posuvné dveře, které lze po skončení vaření jednoduše zavřít. Kuchyň hned vypadá uklizeně. Zároveň se uvnitř skrývá osvětlení nad pracovní deskou a zásuvky pro stále připravené drobné spotřebiče.

Fotogalerie

Dalším přáním majitelů bylo ponechat původní spíž. Tu autoři proměny schovali za dřevěný obklad a propojili se sestavou vysokých skříní tak, aby vstup do ní zcela splynul s ostatním nábytkem a nepůsobil nijak rušivě.

Protože manželé netráví čas sledováním TV, nahradili ji architekti projektorem, který využívá velké posuvné dveře oddělující obývací část od haly se schodištěm jako projekční plátno.

„Schodiště vzniklo podle našeho autorského návrhu, kdy jsme nechali repasovat původní dřevěné nášlapy. Nové zábradlí, prostupující celým prostorem, vznikalo na míru přímo na místě,“ vysvětluje Kateřina Čábelková.

Když jedna koupelna nestačí

Horní koupelna vznikla spojením původní koupelny, samostatného WC a větší...

Horní koupelna vznikla spojením původní koupelny, samostatného WC a větší nevyužité chodby.

V domě jsou dvě koupelny, spodní slouží především jako technická. V dřevěném sloupu vedle sprchového koutu je pračka se sušičkou, vedlejší nábytková sestava je určena k ukládání úklidových potřeb včetně špinavého prádla. Pracovní deska slouží ke skládání a žehlení oblečení.

Horní koupelna vznikla spojením původní koupelny, samostatného WC a větší nevyužité chodby. Díky tomu získali architekti prostor i pro umístění volně stojící vany a sauny, kde si dvojice může užívat chvíle relaxace a pohody.

„Sjednocením použitých materiálů jsme se snažili, aby dům působil nadčasově a ́odolával ́ trendům při dosažení maximální funkčnosti a pohodlí. Výhledově majitelé plánují dovybavení dalších pokojů,“ dodává Kateřina Čábelková.

Kuchyňská linka má místo klasických horních skříněk posuvné dveře, které lze po...

Kuchyňská linka má místo klasických horních skříněk posuvné dveře, které lze po skončení vaření jednoduše zavřít.

Nové zábradlí vznikalo na míru přímo na místě.

Nové zábradlí vznikalo na míru přímo na místě.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku budou každoročně oceněny výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v sedmi kategoriích. Hlavním mediálním partnerem akce je iDNES.cz, pořadatelem Institut bytového designu.

S nejzajímavějšími soutěžícími čtenáře postupně seznamujeme na stránkách Bydlení iDNES.cz.

Více o soutěži zde.

Cílem soutěže je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemních prostor, hotelů restaurací a podobně.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Z bytu bez koupelny a WC vznikl po rekonstrukci osobitý interiér

V historickém prostoru vytváří knihovna jakousi ornamentální plastickou stěnu.

Najít byt v klidné části Smíchova s výhledem do krásného zeleného parku bylo pro nového majitele terno. Naštěstí vládl...

Všechno prodali, obětovali víkendy a teď mají bydlení za 895 tisíc korun

Softwarový inženýr Nicholas Underwood z americké Atlanty a jeho přítelkyně,...

Softwarový inženýr Nicholas Underwood z americké Atlanty a jeho přítelkyně, lékařka Heather Yandziaková, skončili s...

Malý a tmavý domek proměnili na příjemný prostor se spoustou světla

Integrace terasových dveří vnáší do úzkého prostoru spoustu přirozeného světla...

Malý dům v Londýně představuje skvělé využití prostoru. Chytré nápady architektonického studia Blustin Design přinesly...



Najdete na iDNES.cz