Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Majitel bytu na Vinohradech vsadil na bílou barvu a kazetové dveře

  1:00aktualizováno  1:00
Bydlení na Vinohradech láká v Praze spoustu zájemců. A to přesto, že bez náročné rekonstrukce se zde obejdou jen těžko. V tomto případě však majitel teprve po jejím absolvování zjistil, že si s interiérem bez pomoci architekta neporadí.

Centrum obytného prostoru tvoří kuchyňský ostrov, jehož pracovní deska je navržena v jedné výšce. Slouží tak jako jídelní stůl i pracovní plocha včetně varné zóny. | foto: Archiv studia de.fakto

Ačkoliv měl byt s dispozicí 3+1 téměř 100 m2, působil stísněně. Důvodem byly poměrně malé pokoje a velká plocha chodeb i příslušenství, takže na samotné místnosti až tolik prostoru nezbylo.

„Vzhledem k právě dokončené rekonstrukci si investor nepřál příliš zasahovat do dispozice a stavebně byt měnit,“ vysvětluje svou výchozí situaci Ing. arch. Martin Sladký z ateliéru de.fakto. Jeho úkolem bylo navrhnout vzdušný minimalistický interiér v moderních tvarech, který zdůrazní historické prvky bytu, především parketovou podlahu a zrepasované kazetové dveře.

Knihovna slouží pro vystavení menších obrazů a drobných uměleckých děl. Její...

Knihovna slouží pro vystavení menších obrazů a drobných uměleckých děl. Její jednotlivá pole lze zvětšovat či zmenšovat podle potřeby.

Projekt se v roce 2016 zúčastnil soutěže Interiér roku, který pořádá Institut bytového designu pro české a slovenské architekty a bytové designéry, a to v sedmi kategoriích.

O výsledcích soutěže více zde. Nový ročník byl vyhlášen 5. října 2017.

Bez bourání to nešlo

Aby se podařilo do interiéru vnést určitou vzdušnost, neobešel se návrh Martina Sladkého bez zbourání stěny mezi kuchyní a pokojem. To byl jediný ústupek, ke kterému investor svolil. Díky tomu vznikl velkorysý obytný prostor.

Pokud chtěl architekt dosáhnout požadovaného minimalistického vzhledu, musel použít jak minimum barev (veškerý nábytek navrhl v bílé barvě v kombinaci s dubovým dřevem a antracitovými prvky), tak eliminovat „rušivé“ prvky. Tak například nechat zmizet kuchyňské spotřebiče za dvířka se speciálními pojezdy.

Fotogalerie

„Centrum obytného prostoru tvoří kuchyňský ostrov, jehož pracovní deska je navržena v jedné výšce. Tímto principem se ruší přesná hranice jídelní a varné zóny, a může se tak libovolně užívat podle momentální potřeby. Vyšší výška atypicky upravených židlí umožňuje pohodlnější sezení,“ popisuje architekt Sladký.

Pracovní desku nechal vyrobit z umělého kamene, který tak oživuje jinak minimalistický design kuchyně. Přes celou stěnu pokoje umístil knihovnu, která funguje jako „galerie“, investor zde může mít své oblíbené obrazy i umělecké předměty, k nimž má vztah. A nemusí se nijak omezovat, různě velká pole knihovny umožňují její variabilní využití. Vtipně působí zakomponování dveří jako jedno z polí.

Zázemí se sklem

U hlavní ložnice je nevelká koupelna. Pomocí šikmo zasazeného skla architekt chytře zajistil, aby se ze sprchového koutu nedostala voda dál a zároveň aby prostor zůstal vizuálně neporušený.

Šikmo zasazené sklo přes celou výšku koupelny brání tomu, aby se voda ze...

Šikmo zasazené sklo přes celou výšku koupelny brání tomu, aby se voda ze sprchového koutu nedostala dál. Keramika na stěnách evokuje dojem masivního dřeva.

Na stěnách koupelny použil Martin Sladký dlažbu, která je svou strukturou k nerozeznání od masivního dřeva. „Dvě desky z umělého kamene, z nichž horní má v sobě zapuštěné umyvadlo bez jediné spáry, opticky prostupují skrz sklo a v místě sprchy slouží jako odkládací polička na šampony,“ popisuje svůj nápad architekt Sladký.

Veškerý atypický nábytek byl vyroben autorskou dílnou ateliéru de.fakto.

Autor:



Nejčtenější

Češi přecházejí od meruňkové ke skandinávské eleganci. Pozor na bílou

Kolekce White (Babeta Ondrová) - bílá loďka a modré proužky evokují...

Léto není jen čas prázdnin a dovolených, ale pro mnohé rodiny i obdobím, kdy nadchází čas pro radikální změnu nebo...

Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....



Bláznivá sousedka podpálila byt. Její spolubydlící nás děsí svým řevem

1

Bydlím v domě s podivnou sousedkou. V bytě má nepořádek a hory papírů, navíc u ní přebývají různí bezdomovci a podobná...

Zedníci zkomplikovali architektům práci. Omítli stěny na bílo

Minimalistické pojetí bytu se odráží v barevnosti i ve výběru nábytku a...

Zajímavá lokalita i dům, ale nevyhovující dispozice bytu. I tak lze charakterizovat řadu interiérů v nových...

Dům velký 60 metrů čtverečních rodina přifoukla pomocí chytré přístavby

Cihlová přístavba zlepšila tříčlenné rodině kvalitu života.

Tříčlenná australská rodina žila spokojeně ve starším bungalovu velkém 60 metrů čtverečních na melbournském předměstí...

Další z rubriky

Uprostřed vinice vyrůstá magická vesnice. Domy přiváží na místo kamion

Uprostřed uruguayské vinice vyrůstá nová rekreační vesnice s krásnými výhledy.

V srdci uruguayské vinice nedaleko přístavního města Maldonado vyrostla první puristická stavba se zrcadlovou fasádou a...

David Vávra navrhl dřevěný hotelový pokoj s prvky Jizerské padesátky

V pokoji jsou originální závěsy, potištěné kresbami architekta Vávry. Poznáte...

Architekt David Vávra navrhl pro designový Grand Hotel Pytloun hned dva pokoje. Jeden z nich, obložený dřevem, je...

Obrovské úsilí se vyplatilo. Rodinný dům za 750 tisíc korun je dokonalý

Dům je navržen pro čtyřčlennou rodinu, která měla přání vytvořit klidné a...

Architekti Marek Obtulovič, Mai Lan Chi Obtulovičová a Michal Souček ze studia ODDO architects navrhli v Hanoji dům pro...

Najdete na iDNES.cz