Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Probourali se na půdu a získali velký mezonet i terasu na střeše

  1:00aktualizováno  1:00
Byt 3+kk rodině, kde dospěly obě dcery, přestal stačit. Nebo přesněji chybělo soukromí pro jednotlivé členy rodiny. Jenže opustit příjemnou pražskou lokalitu se nikomu nechtělo. Řešení se našlo: připojením půdy nad bytem vznikl dostatečně velký mezonet.

Jedna z ložnic dcer s vestavěnými skříněmi | foto: Archiv autorů

Rodina měla velké štěstí, nad částí jejich bytu (a zčásti bytu sousedů) v šestém podlaží kvalitního činžovního domu byla nevyužívaná půda. Prostor se podařilo odkoupit a získat všechna potřebná stavební povolení včetně souhlasu sousedů.

Stavebními úpravami vznikl mezonetový byt s novým obytným prostorem o ploše 77 m2, celkově má interiér 160 m2. V horním podlaží jsou dvě ložnice se společným sociálním zázemím, v němž se pro příští rok počítá i s typizovanou infrasaunou.

Podlaží spojuje vřetenové točité schodiště založené na konzoli.

Podlaží spojuje vřetenové točité schodiště založené na konzoli.

Náročná realizace si vyžádala úzkou spolupráci projektanta Josefa Krále a stavební firmy Martin Slavíček – Marty & Marty.

Mezonet autoři přihlásili do soutěže Interiér roku, kde byl iDNES:cz hlavním mediálním partnerem (o výsledcích soutěže více zde).

Náročná stavba

V původním bytě se velké změny nechystaly, pouze se měla vybourat příčka mezi obývacím a dětským pokojem, aby vznikla prostorná místnost pro společné soužití celé rodiny s odděleným kuchyňským koutem. Samozřejmě bylo potřeba spojit obě podlaží bytu vřetenovým schodištěm.

Investor si přál získat také pohodlný výstup na střechu domu, která v budoucnu poslouží jako terasa. Výrazným prvkem se měly stát viditelné prvky dřevěného krovu, zbroušené a opatřené bezbarvým protipožárním nátěrem.

Vzhledem k nedostatečné výšce sedlové střechy u pozednic navrhl projektant pro zajištění dostatečných výšek v nových ložnicích a koupelně pultový vikýř, a to tak, aby nenarušoval střešní „krajinu“ okolních staveb.

Fotogalerie

Obálka vikýře s dodatečnou izolací střechy je vytvořená jako difúzně otevřená konstrukce z dřevovláknitých tepelných izolací, aby se zajistila větší tepelná pohoda v letních obdobích.

Dispoziční řešení bylo navrženo s ohledem na požadavek ponechání stávajících vazných trámů. „Pro nízkou pochozí výšku nad těmito trámy se stávající kleštiny přemístily nad vaznice, vznikl tak prostor pro atypické bezfalcové dveře,“ vysvětluje Josef Král.

Bez vikýře to nešlo

Pro spojení původních a nových prostorů použil Josef Král vřetenové točité schodiště založené na konzoli, vetknuté do střední nosné zdi. Ze statických důvodů nebylo možné vřeteno schodiště osadit na stávající dřevěný strop spodního patra.

„Stropní trámy půdy jsem nechal zesílit příložkami pro nové podlahy řešené litým cementovým potěrem, který oproti suchým podlahám zajišťuje lepší akumulační vlastnosti interiéru,“ upozorňuje projektant Král.

Horní podlaží s pokoji dcer

Horní podlaží s pokoji dcer

Nad sousedním bytem použil akustickou a tepelnou izolaci podlahy a napojení příček. Okna pultového vikýře byla osazena trojskly pro vyšší komfort, především z hlediska akustiky.

Ačkoli jsou tepelné izolace celého prostoru mírně naddimenzované, v obou ložnicích najdete klimatizační jednotku. Důvod? Investor i projektant chtěli mít jistotu, že teplý letní vzduch ze spodní části bytu nebude přehřívat horní podlaží.

V každé z nově vzniklých ložnic je dostatek úložných prostor. V jedné má její uživatelka k dispozici vestavěnou šatnu, ve druhé jsou atypické vestavěné skříně v ploše celého trojúhelníku štítu domu.

S výraznými prvky krovu dobře ladí třívrstvá dubová podlaha v obou patrech. Schodiště se stáčeným dubovým madlem doplnily stupně z dubového masivu. Schody na střechu mají v případě potřeby oddělitelnou hliníkovou spodní část.

Světlík z polykarbonátu příjemně prosvětluje prostor schodiště v místě, kde byl vytvořen horní vchod do bytu. Zmíněná vestavba infrasauny do horní koupelny je naplánovaná na letošní rok.

Viditelné prvky dřevěného krovu jsou zbroušené a opatřené bezbarvým...

Viditelné prvky dřevěného krovu jsou zbroušené a opatřené bezbarvým protipožárním nátěrem.

O projektu

Návrh, projektová dokumentace a stavební dozor: Bc. Josef Král
Kompletní realizace: firma Martin Slavíček – Marty & Marty, ta je také autorem návrhu všech povrchových úprav a výrobků bytu, včetně koupelen a točitého schodiště.
Realizace: 2015
Plocha: půdní vestavba 77 m2, mezonet celkem 160 m2

Průběh stavby
Průběh stavby

Průběh stavby

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceňovány výjimečné české soukromé i veřejné interiéry, a to v šesti kategoriích. Předsedou poroty je prorektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové prof. Jiří Pelcl. Hlavním mediálním partnerem soutěže je iDNES.cz a pořadatelem Institut bytového designu.

S nejzajímavějšími soutěžícími (nejen s vítězi) postupně seznamujeme čtenáře až do vyhlášení dalšího ročníku soutěže na stránkách Bydlení iDNES.cz

Více o soutěži zde. Cílem je popularizovat originální bydlení, stejně jako mimořádný design obchodů, firemních prostor, hotelů, restaurací a podobně.

Do dalšího ročníku soutěže lze zasílat přihlášky od 4. 10. 2016. Tentokrát se mohou hlásit také architekti ze Slovenské republiky s projekty, které byly realizovány na Slovensku.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Další z rubriky

Sýpka v Orlických horách se rozpadala. Podívejte se, jak to s ní dopadlo

Sýpka z poloviny 19. století se pomalu rozpadala.

Muzeum Orlických hor otevřelo před několika lety novou a velice atraktivní expozici. Vznikla z pomalu se rozpadající...

Rodina koupila pivovar. Po deseti letech v něm nechala srdce i duši

Vstupní recepci dominují zachovalá keramická historická kamna Braupfanne.

V bavorském městečku Eilsbrunn, ležícím jen pár kilometrů od hranic nedaleko Řezna, byla dlouhé roky dominantou budova...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...



Najdete na iDNES.cz