Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

SOUTĚŽ: Bydlí v úžasném podkroví. Navrhl si je sám, bez architektů

  1:00aktualizováno  1:00
Sám sobě architektem. I tak by bylo možné popsat ve zkratce další příspěvek naší soutěže o nejlepší podkroví. Majitel si totiž byt vymyslel sám. A je spokojený.

Komín z neomítnutých cihel zastupuje "původní" prvky. | foto: Jaroslav Kamarád

Všechno začalo před čtyřmi roky, kdy dům, kde jsem bydlel, dostal nového majitele. I proto jsem chtěl jít do "svého". Moje původní idea byla koupit půdní byt celkem bez starostí: nový a již dokončený. Navštívil jsem jich asi dvacet, přičemž výběr lokality byl předem jasný: zůstat na Žižkově, který je mým domovem téměř třicet let.

Hlavní problém dokončených bytů byl především v tom, že jsem měl poměrně jasnou představu o jeho výsledné podobě. Bohužel žádný se ani zdaleka této představě nepřibližoval, nemluvě o chování a praktikách většiny realitních makléřů. Nakonec jsem měl štěstí, zcela náhodou se objevila firma Realistav Praha, která nabízela výstavbu a zároveň přímý prodej půdních bytů.

Interiér s vyzděnou knihovnou

Interiér s vyzděnou knihovnou

Když není architekt

U stavby jsem byl od samého počátku. V daném prostoru bylo nutné rozdělit "mých" osmdesát metrů čtverečních, pochopitelně s omezením daným nosnými příčkami, stávajícími komíny nebo možností napojení stávajících stoupaček a kanalizací.

Od mládí (původně jsem chtěl studovat architekturu) mě lákala výjimečnost a téměř neomezená variabilita půdních prostor. Stavitel Filip Burda moje úpravy a požadavky beze zbytku respektoval. Při stavbě jsem chtěl spolupracovat s architektem, ale nepodařilo se mi najít takového, který by vyslyšel a byl schopný nakreslit moje představy na papír. A tak jsem nakonec vše řešil sám podle svých představ, což s odstupem času považuji za velké plus.

Středem bytu je krbové těleso.

Středem bytu je krbové těleso.

Světlo na prvním místě

Protože jsem profesí kameraman a mým hlavním výrazovým prostředkem je světlo, kladl jsem při výstavbě bytu velký důraz nejen na prosvětlení bytu denním světlem, ale i na umělé osvětlení.

Byt je situován obývacím pokojem a kuchyňským koutem na východní zkosenou stranu se čtyřmi vyklápěcími okny (Velux), s výhledem do zeleně. Druhá strana bytu (pracovna spojená s ložnicí) je na západ, dostatečně ji prosvětluje velké francouzské dřevěné okno do dvorního traktu s pohledem na panorama města.

Po setmění pak vytvoří požadovanou světelnou atmosféru bytu dostatečné množství stropních i nástěnných světel, včetně lamp stojacích, ke zvýšení světelného efektu a atmosféry ještě většinou propojených přes stmívače.

Z původní půdy nezůstalo nic, kromě komínového tělesa, a já chtěl v moderně řešeném bytu nějaký "původní prvek". Tím se stal právě tento cihlový komín bez omítky doplněný o poměrně mohutné krbové těleso s nově dostavěnou knihovnou stejného tvaru a půdorysu z cihel. Tato část se tak stala určitým středobodem bytu.

Kuchyni si nechal majitel udělat na míru.

Kuchyni si nechal majitel udělat na míru.

Interiér podkroví

Veškerý nábytek včetně kuchyně vyrobila na zakázku truhlářská firma Dyzyk, podle vlastních návrhů. Téměř všude jsem zvolil jednoduchou kombinaci dýhy (americký ořech) a lakovaných MDF desek. V ložnici a v pracovně je nábytek zhotovený z dýhy dubové.

Celý byt byl navržený v podstatě jako jeden bezbariérový prostor, takzvaný open space. V případě potřeby vytvoření soukromí je možné uzavřít jednotlivé prostory celoskleněnými dveřmi bez zárubní. Oddělí se tak šatna či chodba od obývacího prostoru. Na podlaze jsou všude mimo koupelnu dubové parkety, záměrně druhé a třetí jakosti, aby podlaha měla "hezčí přírodní vzhled" v podobě suků, bělu a kresby opravdového dřeva.

V tomto bytě žiju teprve rok a půl a jsem tam moc spokojený. Díky záměrně předimenzované tepelné izolaci není v parných dnech uvnitř nesnesitelné vedro a naopak v zimních měsících se teplo neztrácí. Po většinu chladných dní vytápím celý prostor pouze krbovou vložkou. Na střešních oknech bezpochyby přispívají k tepelné izolaci i stínící venkovní rolety.

Ložnice s pracovnou je v přírodních tónech.

Ložnice s pracovnou je v přírodních tónech.

Podmínky soutěže

Pro účast k soutěži postačí zaslat text s potřebnými informacemi a fotografie, nejlépe šířkové, oceníme také plánek, fotografie původního stavu v případě rekonstrukce či vynaložené finanční náklady. Určitě zdůrazněte zajímavé detaily a vychytávky, na které jste v bytě pyšní, kromě fotografie připojte nejlépe i jejich podrobnější popis.

Bydlení v podkroví mohou do soutěže přihlásit jak majitelé, tak nájemci.

logo VELUX

Upozornění: Příspěvky s nekvalitními fotografiemi či neúplnými podklady nemohou být zveřejněny, redakce si vyhrazuje i výběr příspěvků k zařazení.

Na e-mailovou adresu bydleni@idnes.cz. zašlete co nejdříve:

* fotografie (minimálně 5 ks, nejlépe šířkové)
* plánek s dispozičním řešením (počet místností a orientační velikost podlahové plochy)

* text s informacemi v rozsahu alespoň 30 řádek

* počet střešních a fasádních oken, jejich výrobce (pokud je znáte)

* informaci, zda jde o novostavbu nebo rekonstrukci (prosíme uvést datum výstavby či rekonstrukce)

* autor projektu/návrhu (pokud ho znáte)
* telefonní spojení

* jméno

* místo - stačí uvést město
* do předmětu zprávy napište "Podkroví"

Projekty bude odborná porota hodnotit zejména na základě těchto kritérií:

- architektonické řešení a estetický dojem

- originalita zařízení interiéru

- dostatečné prosvětlení interiéru a způsob řešení větrání

- praktičnost pro každodenní obývání/práci.

Podrobné informace a podmínky k soutěži naleznete ZDE.

Autoři:


Nejčtenější

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...



Nad řekou si postavili dům, který vypadá jako loď. Povodní se nebojí

Architekt Jiří Pilka navrhl stavbu na pilotách. Záměrně použil stylové prvky,...

Vysoký dům připomíná zaoceánskou loď, a není to náhoda. Manželé Klára a Radek Křížovi milují moře i svou řeku, na...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Rodinný dům ve svahu je otevřený světlu i díky terasám a spoustě skla

Téměř všechny pokoje mají možnost přímého nebo bočního výstupu na terasy domu,...

Majitelé s bydlením v rodinném domě již měli zkušenost, ale starý dům jim už z mnoha důvodů nevyhovoval. A tak hledali...

Další z rubriky

Spojili dva půdní byty, mají úžasný mezonet v domě z 19. století

Hlavní obývací část „neruší“ pohled do kuchyně.

Získat v historickém centru Prahy mezonetový byt o ploše 270 metrů čtverečních se podařilo díky spojení dvou půdních...

Půdní byt s prosklenou koupelnou se musel vejít mezi nosné trámy

Spodní hrana trámů probíhající rovnoběžně s podlahou je podsvícená LED pásky.

Zrekonstruovat starou půdu bývá často jedinou možností, jak získat zajímavé bydlení v historickém centru města. To...

Po deseti letech se mezonet konečně dočkal světla a volného prostoru

Pohovka s měkkým čalouněním zve k lenošení.

I mezonet vybudovaný v činžovním domě a v atraktivní lokalitě lze zkazit. Třeba tak, že laminátem s dekorem dřeva...

Najdete na iDNES.cz