Student usadil bývalé depo v Kořenově do vagonů a vyhrál soutěž

  16:17aktualizováno  16:17
Mladí architekti navrhovali v soutěži Revit Open nové možnosti využití zchátralého depa v Kořenově na Jablonecku. S originálním řešením, jak do ruin dostat víceúčelový sál s příslušenstvím, vyhrál absolvent liberecké univerzity Jiří Žid. Sál navrhl jako kočovný a umístil jej do dvou vagonů.

Současný stav bývalého železničního depa v Kořenově | foto: Revit Open

Jako téma pátého ročníku si její organizátoři vybrali, jak do železničního depa v Kořenově na nejstrmější železniční trati v Česku vrátit po letech chátrání život.

Soutěžící měli za úkol vytvořit v areálu depa návrh víceúčelového sálu se servisním příslušenstvím. Sál byl podle zadání určený například pro ochotnické divadlo, koncerty, sportovní akce nebo konání bálů.

Historie depa

"Depo vzniklo pro domov ozubnicových parních lokomotiv, které sloužily od počátku provozu na trati z Tanvaldu do Kořenova v roce 1902," řekl Pavel Šturm z Železniční společnosti Tanvald, která na nejstrmější trati v Česku jezdí.

V zimě 1987 však započalo depo chátrat. Na střechu výtopny napadlo hodně sněhu a ta se prolomila a zasypala i několik parních i dieselových lokomotiv. Do té doby bylo depo plně v provozu.

Vlastníkem depa je SŽDC, dopravce si jej chce nechat pronajmout a vrátit výtopně původní tvar, kde by opět umístil své historické lokomotivy.

Mladí tvůrci museli ve svých návrzích počítat s umístěním sociálního zařízení, sportovního baru, bytu správce či skladu. Provoz víceúčelového sálu by měl být ekonomicky nenáročný a přitom celoroční.

Porotce nakonec nejvíce zaujal originální návrh absolventa liberecké univerzity Jiřího Žida. Sál totiž pojal jako "kočovný" a ten tak bude putovat po železnici ve dvou vagonech.

Duši depa nelze vrátit, tvrdí autor vítězného návrhu

Prostor kořenovského depa tak představuje jen jednu z možností, kde se sál sestaví a použije. Komponenty sálu jsou umístěné do dvou vagonů, z nichž se vyloží a sál se tak může sestavit kdekoliv.

"Toto řešení je z důvodů jednak adekvátnosti k malé obci (když se v Kořenově nebude nic dít, může se vagon využít jinde), a také z důvodu propagace znovuoživlého depa i jeho provozovatelů," říká ke svému návrhu Žid.

Podle něj již nelze duši bývalého depa navrátit.

"Kdybychom se pokusili depo oživit, což lze třeba zastřešením, zateplením, navrácením oken a uděláním podlahy sálu, zmaříme tím poslední zbytky doby, ve které byl ´plášť´ nošen. Ten již nikdo nepozná a stane se z něj bunda, ze které bude občas jen čouhat peří," domnívá se architekt.

Výstavu nejlepších soutěžních návrhů mohou návštěvníci spatřit do 18. května v Praze v Light Center Zumtobel. Součástí výstavy je také retrospektiva všech dosavadních pěti ročníků soutěže.

Pátý ročník soutěže pro studenty a čerstvé absolventy vysokých škol s architektonickým nebo stavebním zaměřením organizovala Fakulta architektury ČVUT v Praze společně se společností Autodesk.

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...



Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Za Prahou si postavili dům snů. Obavy z dřevostavby jsou zbytečné

Stavba domu trvala pět měsíců od kopnutí do země po stěhování do hotového.

Renata a Ladislav pobývali dlouhé roky v Americe, ve dřevěném domě. Kolem nich žila spousta dalších lidí v...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Sklář Jakub Berdych se inspiruje poklopy kanálů i polystyrenem

V interiéru lze kanálové lahve řadit do větších celků, 2017. Originální dekor...

Skleněné artefakty od sklářského výtvarníka Jakuba Berdycha balancují na pomyslné hranici umění a designu. Svou krásou...

Soutěž pro komplikovaná místa v Praze hledá unikátní projekty

Ondřej Chybík: Projekt 2050 a jeho vnitřní uspořádání vychází z teorie...

Praze chybějí pozemky pro novou výstavbu bytových domů. Obyvatelé městských částí mnohdy brání novým projektům, protože...

Dům ve tvaru srdce vznikal pět let. Výsledek majitele nadchnul

Dům ve tvaru srdce od architektky Daniely Polubědovové se stal absolutním...

Perfekcionalismus a důraz i na sebemenší detail. I tak lze charakterizovat tvorbu architektky Daniely Polubědovové....



Najdete na iDNES.cz