Po ulicích dnes potkáte spoustu jedinců třímajících průhledné plastové poháry s víčkem a s barevným obsahem, existují i řetězce obchodů zaměřené pouze na smoothie.
Aby byla příprava co nejjednodušší a nápoj hned po ruce, přišli dnešní výrobci se speciálními mixery – makery. „Letos na veletrhu Ambiente ve Frankfurtu tvořily tyto drobné spotřebiče jeden z nejžádanějších produktů,“ tvrdí Fred Miller ze společnosti Mobax.
A čím se smoothie makery liší od tradičních mixérů? Kromě menšího obsahu (lahev má zpravidla objem maximálně 600 ml) zejména tím, že připravené smoothie už nemusíte nikam přelévat, prostě si je v nádobě rovnou odnesete.
Lahev lze totiž bezpečně uzavřít, takže se zdravou pochoutkou můžete odjet do práce, na trénink v posilovně nebo si s ní jít zaběhat do parku. Ergonomický tvar usnadňuje držení lahve, třeba i při jízdě na kole. Značky Electrolux či Cilio nabízejí k mixéru hned dvě lahve, další lze přikoupit, takže každý člen rodiny si může připravit ten „svůj“ nápoj.
Mixéry s malými nádobami ocení i lidé, kteří žijí jako singles a jejichž kuchyně neoplývají úložným prostorem. Nezaberou moc místa a lahve lze uložit i s nespotřebovaným obsahem do lednice. A umýt v myčce. Samozřejmě smoothie lze připravit i v „klasickém“ mixéru, jen musíte použít další nádobu a zvážit, zda ji lze případně bezpečně uzavřít (pokud si chcete smoothie vzít do práce nebo na výlet).
Komu vyhovuje smoothie
Vlna „jemného pyré“ ovládla sportovce, rodiny s dětmi i milovníky zdravého stravování, doporučují je dietologové, protože ke klasickému ovoci a zeleniny lze přidat potřebné živiny. Smoothie milují také raw vegani - vitariáni, kteří konzumují pouze syrové ovoce, zeleninu a jiné rostlinné potraviny, u nichž teplota přípravy nepřesáhla 42°C.
To, že je pyré z ovoce a zeleniny zdraví prospěšné, věděli obyvatelé Středomoří již před stovkami let, jeho obliba začala ale stoupat až ve 20. století v USA, rozšířilo se hlavně s používáním lednic a mixerů.
Občas jablko a mrkev nestačí
S ohledem na cenu, za níž se smoothie nabízejí v obchodech či kavárnách, což bývá kolem 70 až 100 korun, je domácí příprava finančně docela výhodná.
Připravit si můžete nejen tradiční ovoce a zeleninu (jahody, banány či maliny, mrkev, celer a další), lze však sáhnout také po exotickém ovoci či různých pochutinách, například chia semínkách, agávovém sirupu nebo nepraženém kakau.
Velký hit představují plody goji nebo džus z plodů této rostliny, které si díky neuvěřitelně vysokému obsahu vitamínů, minerálů, aminokyselin a antioxidantů vysloužily status nejprospěšnějšího ovoce světa.
Smoothie s goji a chia
• 2 grapefruity
• 3 pomeranče
• 5 jahod
• hrst goji
• 1 lžíce chia semínek
Chia semínka - drobná semínka šalvěje hispánské (salvia hispanica). Původně pocházejí z Latinské a Střední Ameriky. Jsou výborným zdrojem proteinů, sacharidů, obsahují i tuky a Omega-3 mastné kyseliny, které příznivě působí na kardiovaskulární systém. Jsou také vydatným zdrojem vlákniny, vápníku a antioxidantů, železa, zinku, fosforu, magnesia a dalších důležitých živin.
Zázrak zvaný goji
Goji neboli kustovnice čínská má oranžové plody s jemně nasládlou chutí. Podle řady vědeckých studií je nejzdravějším ovocem, jaké existuje. Aby se pokryla optimální denní dávka antioxidantů potřebných pro lidský organismus, stačí vypít 25 ml šťávy z goji. Antioxidanty chrání tělo před oxidačním stresem, při kterém dochází v těle k uvolňování velkého množství nebezpečných radikálů, označovaných za původce rakoviny a dalších onemocnění.
Nejkvalitnější goji pochází z čínské provincie Ningxia (odtud odebírá plody třeba Himalyo), která je jediným místem její velkoprodukce na světě.
Na zdejších svazích himalájského podhůří se goji velmi daří, a to hlavně díky výživné půdě bohaté na minerály. Zdejší obyvatelé dosahují nadprůměrně vysokého věku. Jinak do Evropy putují plody goji i z jiných zemí.
Plody goji obsahují 11 základních a 22 stopových životně důležitých prvků, 8 polysacharidů a 6 monosacharidů (posilují imunitní systém) a 18 pro život nezbytných aminokyselin včetně kyseliny linolové, déle pak vitamíny B (B1, B2, B3 – klíčový pro syntézu DNA a RNA, B6), C, E, 5 karotenoidů včetně beta-karotenu, zeaxantinu, luteinu, lykopenu a kryptoxantinu, 5 nenasycených mastných kyselin, beta-Sitosterol a další fytosteroly, množství fenolů s antioxidačními vlastnostmi a minerály jako je vápník, železo aj.