Skvěle vyřešený horský apartmán může inspirovat i majitele malých bytů

  1:00aktualizováno  1:00
Sportovně založený pár se rozhodl místo do chaty či chalupy investovat do malého apartmánu v Krkonoších. Původně neosobní prostor se proměnil na malý byt.

Po namáhavém sportovním dni lze odpočívat v příjemně osvětleném prostoru | foto: Dalibor Puchta

Petr s Věrou jsou pracovně hodně vytížení, volno si proto chtějí opravdu užít, a ne jej strávit péčí o zahradu nebo dům. Proto si pořídili apartmán v nedávno zrekonstruovaném objektu bývalého sanatoria v Krkonoších.

Bohužel jej kupovali až v době, kdy byla rekonstrukce hotová, a to včetně vybavení. Vzhled apartmánu majitelům nevyhovoval, působil příliš neosobním, až hotelovým dojmem (nahrával tomu i vnější vzhled stavby). Navíc kuchyňka měla špatně vyřešenou dispozici, takže uvařit zde pohodlně pro dva, nebo dokonce pro čtyři bylo téměř nemožné.

Pohovku lze rozložit na pohodlné dvoulůžko

Pohovku lze rozložit na pohodlné dvoulůžko

Apartmánový mezonet má celkovou plochou 52 m2, ale  tvoří jej pouze dvě místnosti. S představou vytvořit na této poměrně malé ploše pohodlné a komfortní prostory s "rodinnou" atmosférou se Petr s Věrou obrátili na architekta Stanislava Srnce ze studia CAD Projekt Plus z Prostějova.

Hlavní úkoly

V prvním podlaží je předsíň, WC a hlavní obytná místnost, na niž navazuje venkovní terasa. Ve druhém podlaží ložnice a koupelna.

"Při celkovém řešení interiéru jsem se snažil splnit všechny nároky a funkce, které byly na  apartmán kladeny, tedy dostatek úložných prostor, dostatek místa na spaní, prostor pro odpočinek a relaxaci, přitom musel ale interiér zůstat vzdušný a prostorný, ve vysokém standardu," vypočítává architekt Stanislav Srnec.

Do předsíně se vešly botníky, šatní skříň, zrcadlo i věšáková stěna

Do předsíně se vešly botníky, šatní skříň, zrcadlo i věšáková stěna

To znamenalo například sjednotit podlahovou krytinu, aby se interiér opticky zvětšil, vytvořit úložný prostor pod schody a vyřešit dispozici kuchyňky tak, aby umožnila pohodlné běžné vaření.

V předsíni nahradila původní standardní dlažbu slinutá velkoformátová v neutrální šedé barvě. "Horský charakter" interiéru podtrhl vestavěný nábytek (botníky, šatní skříň, věšáková stěna) ve světlé borovicové dýze.
V další části i v obývacím pokoji nahradila původní laminát světlá dřevěná parketová podlaha s výraznějším vzorem, která byla použita i v ložnici.

Pod schody vznikl příjemný úložný prostor

Pod schody vznikl příjemný úložný prostor

Sjednocením podlahové krytiny se prostor opticky zvětšil a zároveň zateplil. Architekt Srnec se na podlaze i na nábytku zcela záměrně vyhýbal módním tropickým dřevinám nebo kovu – do Krkonoš patří tuzemské dřeviny a přírodní materiály.

Obývák pro vaření i odpočinek

Hlavní obytná místnost je funkčně členěna na kuchyňskou a jídelní část a obývák. Architekt Srnec rozdělil pokoj poměrně striktně nábytkem i zvolenými barvami na jednotlivé zóny.

Obytnou část odděluje od kuchyně zvýšený barový pult. Aby interiér získal na "domácí" atmosféře, zvolil na nábytek obytné části tmavší dřevěnou dýhu v kombinaci s vínově červenou sedačkou s taburety.

"Když přijedou i děti nebo kamarádi, lze pohovku rozložit na pohodlné dvoulůžko," vysvětluje Stanislav Srnec, "stejně tak se u jídelního stolu pohodlně nají čtyři lidé."

V kuchyňce lze pohodlně uvařit i pro čtyři strávníky, vše je po ruce

V kuchyňce lze pohodlně uvařit i pro čtyři strávníky, vše je po ruce

Židle i stůl jsou bílé, barva jasně určuje funkční rozdělení prostoru.
V malé kuchyňce je vše po ruce, dokonce přibyla i myčka, nechybí mikrovlnka, kávovar nebo varná konvice. Dvouplotýnku, dřez či digestoř stačilo demontovat z původní kuchyně a použít v nové, ale se zcela jinou dispozicí a také designem.

Uspořádání hlavní místnosti by bylo klidně možné použít i v malém bytě, kde se nevyhneme spojení kuchyně s obývákem (a někdy i ložnicí v případě garsoniéry). Často chybí právě jednoznačné vymezení jednotlivých zón.

Bar odděluje kuchyni od obývací části

Bar odděluje kuchyni od obývací části

Hygiena i pohodlí

Toaleta v prvním podlaží má obklad ze slinuté šedé dlažby, stejné jako v předsíni, v kombinaci s béžovou barvou použitou v koupelně v patře. Ta svým příjemným odstínem evokuje světlé dřevo. Závěsné provedení klozetu usnadňuje úklid, samozřejmě nechybí umývátko a malý úložný prostor na nejnutnější hygienické potřeby.

Do ložnice použil architekt Srnec jen minimum nábytku. Velké dvoulůžko se skříňkami a policemi doplnila pouze vestavěná šatní skříň, která příjemně odclonila dveře do koupelny. Nad lůžko zvolil vsazené svítidlo s nastavitelnou intenzitou svícení. Zadní stěnu ložnice zvýraznila a zateplila světle šedá výmalba.

Charakter horského apartmánu podtrhuje dřevěná podlaha

Charakter horského apartmánu podtrhuje dřevěná podlaha

Oproti původní dispozici zvětšil architekt Srnec výrazně koupelnu. Po lyžování si každý rád dopřeje teplou sprchu, proto tu přibyl velký sprchový kout s vtipným zvětšením "mokré" části.

Dvojumyvadlo na skříňce doplnil závěsný klozet, aby nebylo nutné v noci používat toaletu o patro níž. Béžové slinuté obklady zkombinoval architekt Srnec s červenou mozaikou, která dodává koupelně hravost a energii.

Horní podlaží s velkou koupelnou a ložnicí

Horní podlaží s velkou koupelnou a ložnicí

V celém apartmánu byla pečlivě volena svítidla, s nimiž lze navodit příjemnou atmosféru. Napomáhají také členění prostoru na jednotlivé funkční zóny.

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Obývací kuchyně ve srubu vyšla na 500 tisíc. Zábradlí muselo pryč

Obývací kuchyně v přízemí získala novou moderní tvář.

Lucie svůj srub za Prahou miluje. Ráda by se do něj s rodinou přestěhovala na trvalo. Místnosti však nejsou pro...



Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Co dokáže zlatá barva v interiéru: dodá mu na eleganci i luxusu

Svítidlo Pinto Gold ocenili už návštěvníci prestižního veletrhu Light and...

Zlatavý podzim sice brzy skončí, ale „zlato“ tím nekončí. Konec roku i zima budou totiž letos výrazně ve znamení zlaté...

Mají dům jak z anglického venkova. A uvnitř minimum věcí i nábytku

Přizpůsobivý dům. Začátkem 90. let ho začal stavět Zoltánův otec, dokončili jej...

Nevelký přízemní dům upravila a zařídila máma dvou dětí postupně tím, co bylo jejímu srdci blízké, i podle potřeb...

Hurá dovnitř. Den architektury otevře zdarma stovky unikátních budov

Festival Den architektury zpřístupní od pátku 28. září do čtvrtka 4. října v...

Festival Den architektury zpřístupní od pátku 28. září do čtvrtka 4. října v devadesáti městech po celé České republice...



Najdete na iDNES.cz