Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Skvělá proměna: z 80 let starého domku vzniklo moderní bydlení pro dvě rodiny

  1:00aktualizováno  1:00
Starý dům prošel řadou změn. Výsledkem té poslední je účelný dvougenerační dům, který se přizpůsobil okolnímu prostředí. V obci na sever od Prahy, která se stala okrajovou částí hlavního města, totiž převažuje různorodá zástavba z dvacátých až třicátých let minulého století.

Dům po rekonstrukci a přístavbě ničím nepřipomíná 80 let starý domek | foto: Robert Žákovič

Původní domek doznal během desetiletí několik úprav až do podoby typické socialistické dvoupodlažní "kostky" s brizolitovou omítkou a dvěma přízemními přístavky, vstupem a garáží přistavěné na zahradě z jižní strany.

Kvůli změně v rodině si však majitelé přáli další přestavbu. Potřebovali vybudovat dva byty, jeden v přízemí pro rodiče, druhý v patře pro mladou rodinu se dvěma dětmi. Všichni členové rodiny se shodli na tom, že základem harmonického soužití je nejen tolerance, ale i respekt k soukromí druhých, a tak se rozhodli zřídit do domu dva oddělené vstupy.

Po úpravách dostal dům modernější a dynamičtější ráz

Po úpravách dostal dům modernější a dynamičtější ráz.

Stávající vnitřní schodiště proto zrušili, do patra vede samostatné venkovní schodiště, které zároveň chrání vstup do přízemí před nepřízní počasí. Dalším motivem stavebního zásahu bylo přivést do vnitřního prostoru víc světla a slunce.

Rozšíření do zahrady

Byt rodičů v přízemí se až na úpravy vstupního prostoru příliš nezměnil, zůstala zachována původní dispozice se dvěma pokoji a kuchyní, zvětšilo se zázemí. Horní podlaží se rozrostlo o přístavbu směrem do zahrady, nad původní garáží vznikl nový obývací pokoj s kuchyní, koupelnou a šatnou.

"Stará" část dispozice posloužila pro ložnice. Spojovací článek tvoří hala osvětlená střešním světlíkem. "Díky přístavbě se podařilo získat víc světla a příznivou orientaci ke světovým stranám," vysvětluje architekt Michal Grošup, autor návrhu.

Nad kuchyňským koutem je instalován sádrokartonový podhled, s integrovaným osvětlením a odvětráváním

Nad kuchyňským koutem je instalován sádrokartonový podhled, s integrovaným osvětlením a odvětráváním.

"Velké rohové okno obývacího pokoje směřuje do zeleně, na jižní stranu, zatímco ložnice zůstaly v chladnější severní části domu. Prosklené posuvné křídlo lze odsunout o tři metry tak, abyste se v létě mohli opalovat na čerstvém vzduchu přímo v obývacím pokoji," říká Grošup.

Zděnou přístavbu zastřešují dřevěné vazníky. Na zahradě se ještě plánuje přístřešek z pohledového betonu pro dva automobily.

V obýváku nenajdete rušivé radiátory, jen fan-coily v podlaze podél oken

V obýváku nenajdete rušivé radiátory, jen fan-coily v podlaze podél oken.

Nové versus staré

Po úpravách dům částečně změnil tvar, získal modernější a dynamičtější výraz. Nová dřevěná okna odlišných rozměrů dodala fasádám nové proporce. Přistavěnou část architekt odlišil světlou barvou omítky a pultovou střechou s výrazným přesahem, původní "trakt" získal sytě oranžový odstín.

"Majitelé si nejdříve přáli modrou, ale podařilo se mi je přesvědčit, že do obytné čtvrti se více hodí teplé barvy," vysvětluje Grošup. Plot dělící pozemek od ulice bude nahrazen novým z pohledového betonu a oceli, architektonicky sladěným s domem.

Kuchyňská linka byla vyrobena na zakázku

Kuchyňská linka byla vyrobena na zakázku.

I přes nevelkou užitnou plochu působí dům uvnitř velmi prostorně. Základním zákonem, který tu vládne, je totiž účelnost, nenajdete nic předimenzovaného, natož zbytečného.

Svou zásluhu na tom má rovněž důraz na dostatek světla ve všech místnostech. Majitelům spíš než na velikosti místností záleželo na praktičnosti a komfortním vybavení.

Proto architekt pečlivě promyslel vnitřní uspořádání a navrhl veškeré zařízení interiéru na míru tak, aby bylo dokonale funkční. Ušlechtilé přírodní materiály (dubové dřevo, sklo, ocel, pohledový beton) ve spojení s jednoduchými tvary a živými barvami dodávají stavbě nadčasovou kvalitu a optimistické vyznění.

technické údaje

Zastavěná plocha: 155 m²

Užitná plocha: 241 m² (bez garážového stání)

Konstrukce: přístavba z cihel Porotherm tl. 300 mm, vnější kontaktní zateplovací systém (polystyren 100 mm), minerální omítka, část fasády obložena dřevem, nad garáží nový železobetonový strop, příčky zděné z Porothermu, zastřešení dřevěnými vazníky, jednoplášťová plochá střecha s vnitřním svodem, vnější železobetonové schodiště z pohledového betonu

Výplně otvorů: dřevěná okna z europrofilů, v přízemí bezpečnostní skla, vchodové dveře prosklené bezpečnostní, vnitřní dveře dýhované do obložkových a rámových zárubní

Vytápění: ústřední plynové topení (každé podlaží má vlastní kotel), krb

Koupelně dodává na zajímavosti obklad s neobvyklým rastrem 5 x 20 cm

Koupelně dodává na zajímavosti obklad s neobvyklým rastrem 5 x 20 cm.


ING. ARCH. MICHAL GROPŠUP

*1976

Vystudoval architekturu na Fakultě architektury, v letech 2002 až 2004 pracoval v architektonickém ateliéru Archall, od r. 2004 působí ve společnosti Adam Rujbr Architects.

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 4/2009

Autor:






Nejčtenější

Pavlína Janků, Posezení. Lavoru i kanystru buď věčná chvála!
Úlovky ze smeťáku či sběrného dvora lze proměnit na designové kousky

Poničené a staré věci nemusí skončit v kamnech nebo ve sběrných dvorech. To dokazuje už pátým rokem soutěž Balakryl Recy věci, kde o vítězi rozhoduje...  celý článek

Dominantní prvek na čelní štítové stěně obývací části představuje rohový krb.
Rodinný dům udivuje nadčasovým řešením i velkorysým prostorem

Navrhnout interiér rodinného domu s plochou 190 metrů čtverečních ve vesnici nedaleko Frýdku-Místku byl pro architektku Lucii Videckou více než příjemný. Třeba...  celý článek

1
S bratrem mám kvůli bydlení věčné spory. Bojím se, že to nikdy neskončí

Rodiče mi darovali pozemek vedle svého domu, ve kterém bydlí společně s mým bratrem. Na mém pozemku chceme s manželem stavět rodinný dům a oddělit zahradu...  celý článek

Bělostné hladké fasády odrážejí intenzivní sluneční paprsky a vyniknou i ve...
Jak si žije španělský učitel v letním domě na ostrově u Ibizy

Formentera, menší a klidnější soused ostrova Ibiza, zůstává jedním z posledních čistých a nepřelidněných přírodních rájů ve Středozemním moři. Právě zde, v...  celý článek

Západní strana domu po zateplení. Díky novému opláštění by vás ani nenapadlo,...
Naletěli podvodníkovi a peníze za dům nemají. Policie moc nespěchá

Doplatili na podvodníka, ale také na svou důvěřivost. Když k tomu přidáte laxní přístup policie, pak se snad ani nelze divit, že manželé Peřinovi své peníze z...  celý článek

Další z rubriky

Na vylepšení kuchyně si Hanka přichystala 200 tisíc korun. Cenu nakonec musela...
Hanka touží po venkovské kuchyni. Návrhářka se kýči šikovně vyhnula

V dalším dílu televizního pořadu o bydlení se tvůrčí tým pod vedením designérky Denisy Bartošové pustí do rekonstrukce kuchyně paní Hanky, která opustila...  celý článek

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však protáhla, a přestože ještě není stoprocentně...  celý článek

1
S bratrem mám kvůli bydlení věčné spory. Bojím se, že to nikdy neskončí

Rodiče mi darovali pozemek vedle svého domu, ve kterém bydlí společně s mým bratrem. Na mém pozemku chceme s manželem stavět rodinný dům a oddělit zahradu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.