Šest rodin si koupilo školu. Sami ji předělali na luxusní bytový dům

  1:00aktualizováno  1:00
Škola z roku 1912 v rotterdamské předválečné čtvrti Nieuwe Weste byla od roku 2013 prázdná. Opuštěnou starou budovu si v lokalitě se špatnou pověstí koupilo šest rodin. Dnes žijí v nových luxusních bytech.

Na stavebních pracích se podíleli sami společníci se svými širokými rodinami. | foto: Eklund & ter Beek

Čtvrť, která byla dlouho známá jako jedno z nejnebezpečnějších míst ve městě, prochází obrodou. Noví obyvatelé o lokalitu pečují a pracují na zlepšení. Stejný je i případ samotné školy.

Nový projekt revitalizace budovy školy a její proměny na šest unikátních apartmánů nevznikl v hlavě městské rady, ani v pracovně developera. Do práce se pustila parta lidí, kteří si objekt vybrali jako místo, kde si mohou svépomocí vybudovat nový domov.

Nechtěli podlehnout cenovému diktátu nových nemovitostí, ani za lepším bydlením utíkat na venkov, ale usilovně hledali jiné, alternativní varianty. Když objevili sto let starou školu, bylo o konečném projektu rozhodnuto. S konceptem přestavby přišlo duo čtyřicátníků: architektka Jenny Eklundová a její kolega Dominique ter Beek.

Fotogalerie

Jenny Eklundová potvrzuje, že největší výzvou byl skutečně proces plánování a projektování. Tvůrci se snažili co možná nejvíce uchovat původní atmosféru budovy, ale zároveň zajistit budoucím obyvatelům maximum komfortu.

A podařilo se. Na chodbách se už dávno nezvoní a ryk dětí halasících cestou do šatny už tu dlouho nezní, přesto ve zdech stále zůstává genius loci posvátného ticha, které zahalí třídu pokaždé, když učitel listuje jmény a vybírá, koho vyvolá.

Na stavebních pracích se podíleli sami společníci se svými širokými rodinami. My máme příležitost nahlédnout do přízemního dvousetmetrového bytu, který obývá rodina autorů přestavby.

Přízemí bytu patří hlavní obytné zóně s kuchyní a jídelnou, která přímo navazuje na vstupní halu. Z chodby je přístupný také hostinský pokoj a vstup pokračuje do části bývalých šaten a pěti malých školních toalet, kterým zůstalo původní dispoziční členění a slouží dnes jako sociální zázemí, sprcha, šatny a komory.

Do hlavního prostoru, který má výhodu vysokých pětimetrových stropů, je navíc vložený blok „kabinetu“ s pracovnou majitele. Ložnice je přístupná po schodišti ze vstupní části. Obří tabulková okna směrem do dvora dokonale zalévají celý byt přirozeným světlem a celek působí velmi pozitivním dojmem.

Ze staré školní budovy se stal nový domov pro šest rodin.

Ze staré školní budovy se stal nový domov pro šest rodin.

Školní strohost potvrzují umírněné barvy, poctivé nadčasové materiály, bílé stěny s přiznanými cihlovými překlady. Vymyká se jen luxusní exotické dřevo, které se leskne na velkých plochách posuvných dveří, kuchyňských skříněk, stolů, velkorysé knihovny i lavic.

Na šedých litých podlahách leží perské koberce a přírodní kožešiny. Kuchyňský ostrůvek je z chladného betonu, kontrasty ale nepůsobí nikterak hrubě ani šokujícím dojmem.

Nábytek a vybavení je sestaveno s citem pro detail, elegantně a poměrně nákladně: stolek DLM dánské značky Hay doplňují jednoduchá žárovková svítidla, sedací nábytek od Ligne Roset i ikonické židle a křesla Vitra.

Z výklenku v patře prostor kontroluje dřevěný, černě lakovaný ptáček od značky Vitra, který pochází stejně jaké dříve jmenované kousky z nekonečně inspirativního fondu designérského manželství Charlese a Ray Eamesových.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Postavila si starý dům. Co si myslí ostatní, není důležité

Sousední zástavba už se rozšiřovat nebude kvůli ochrannému pásmu plynového...

Za dveřmi tohoto domu za Prahou se skrývá svět, který už v současných domech najdeme málokdy. Otevřené prostory...

Místo velkého bytu si pořídili malý domek. Manžel si ho užívá

„Syn nám rozumně radil, abychom postavili dům zejména pro sebe, pro své...

Starší manželský pár prodal svůj velký byt a na důchod si postavil v Rusovcích jednoduchý pohodlný přízemní domek....

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Malý byt po rekonstrukci: vtipné detaily a světlá podlaha ho zvětšily

Moderní polyuretanová stěrka prostor skvěle prosvětlila.

Byty, do nichž předchozí majitelé takřka nic neinvestovali, působí depresivně. Nicnedělání má i své výhody,...

Další z rubriky

Muž si splnil sen. Sedm let stavěl dům, který považuje za nejkrásnější

Američan Jim Costigan se zamiloval do hobitího domu Bilba Pytlíka, který je...

Američan Jim Costigan se zamiloval do hobitího domu Bilba Pytlíka, který je hrdinou Tolkienových příběhů. Svou vysněnou...

Specialista na malé byty vykouzlí prostor i tam, kde ho jiní nevidí

Byt v Kuřimi: na jídelní lavici, která šetří místo a skrývá v sobě úložný...

Bydlení v malém prostoru přináší mnohé peripetie a zdánlivě nepohodlný život, kdy zakopáváte o cokoli, co se vám zrovna...

Trable s dřevníkem. Z nenápadné kůlny je dost velká nepříjemnost

1

Na hranici s naším pozemkem stál léta dřevník. Nikdo ho neopravoval, začal chátrat a hrozilo zřícení. Požádali jsme...

Najdete na iDNES.cz