Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Silvestrovská párty na poslední chvíli

aktualizováno 
Pozvali jste na silvestra pár svých přátel a známých, ale kvůli pracovnímu vytížení jste oslavu příchodu nového roku nestačili připravit s dostatečným časovým předstihem? Nezoufejte. Zbývá ještě jeden den, takže nic není ztraceno. I za tak krátkou dobu lze připravit skvělou silvestrovskou párty.

Domácí večírky pořádané při různých příležitostech se v poslední době staly módou. A co teprve silvestrovská párty!

Zní to honosně, ale zvládnete ji bez problémů připravit sami, a to dokonce i v tak krátkém čase, jaký zbývá. Aby však dopadla podle našich představ, je nutné ji v rámci možností připravit do nejmenších detailů.

Základem je mít dostatek stolů a židlí. Doma je obvykle máme pouze v počtu vhodném pro vlastní rodinu. Zbytek je možné si půjčit například od sousedů, kteří budou slavit konec roku mimo domov.

Neméně důležité je podívat se také, jak jsme na tom s nádobím. I v případě, že ho máme doma dost, zřejmě nebude stejné. Opět se nabízí jeho zapůjčení.

Nákup plastového či papírového nádobí na jedno použití v některém hypermarketu není pro novoroční oslavu to pravé a sáhněte k němu opravdu jen v nejnutnějším případě.

Bohaté menu
Pro silvestrovskou párty se hodí bufetové stoly. Menu je třeba promyslet předem. Jaké kanapky neboli jednohubky se budou podávat, jaké saláty a dezerty? Jaká masa a uzeniny? A co se bude pít?

Nejspíš pivo, víno, tvrdý alkohol či míchané nápoje. „Chcete-li zachovat určitý bonton, začněte určitě welcome drinkem, česky řečeno skleničkou na uvítanou,“ doporučuje barmanka hotelu Radisson SAS Alcron Zdeňka Trtíková.

Obvykle to bývá některé z dezertních vín nebo sekt, bez něhož se většinou neobejde ani novoroční přípitek. Někteří hosté naopak volí výhradně nealkoholické nápoje. Těm je dobré nabídnout ovocný džus, colu a stolní vodu. Nejspíš dojde i na kávu nebo čaj.

Samotné menu doporučují odborníci složit z pěti až šesti chodů. „Samozřejmě je nutné vše servírovat s dostatečným časovým odstupem a v menších porcích, aby se člověk v tom silvestrovském ruchu příliš nezaplnil jídlem a nezlenivěl,“ radí Radek Pálka, šéfkuchař hotelu Paříž.

„Vhodná jsou tedy spíše jídla lehčí, případně mírně ostrá, aby hosté mohli ochutnat větší množství všech dobrot.“ Při přípravě jídel nezapomeňte na olivový olej.

„Díky němu se totiž dostatečně promastí žaludek a člověk vydrží konzumovat bez následků daleko větší množství alkoholu,“ předkládá svůj tip Radek Pálka.

Trocha exotiky
Rozhodně se nemusíte držet jen české klasiky, jako jsou například kanapky s česnekovou pomazánkou či obložené chlebíčky. Ani příprava exotických jídel nemusí být náročná.

„Zkusit můžete například pšeničné tortilly s avokádem a tomatovou omáčkou nebo mořské plody servírované v ananasu,“ říká šéfkuchař hotelu Radisson SAS Alcron Jiří Stift.

„Nebo třeba krevety v kokosovém ořechu a vývaru z citronové šťávy, kuřecí salát s kokosem. Ze sladkého se hodí smažený banán v hnědém cukru,“ doplňuje Roberto Giudici, šéfkuchař restaurací hotelového řetězce Hilton pro Evropu a Afriku.

Nezapomeňte na tradice
Na silvestrovských bufetových stolech by rozhodně neměla chybět ani tradiční česká jídla, například čočka, aby se nás v příštím roce držely peníze. A o půlnoci si dejte horký ovar s křenem a jablky a bílou ovarovou polévku s kroupami pro zdraví.

Na Nový rok by se nemělo objevit nic, co má peří, křídla nebo rychlé nohy, tedy žádná drůbež či zvěřina, jinak by štěstí uletělo nebo uteklo k sousedům a majetek by se v novém roce rozletěl.

Je nejvyšší čas na nákup
Jakmile máte celé silvestrovské menu naplánované, je ten pravý čas vyrazit na nákup. A nakupujte vše v dostatečném množství. Není totiž nic trapnějšího, než když uprostřed večera dojde třeba víno či pečivo.

Spoustu práce s přípravou si ušetříte nákupem pomazánek a salátů. A nezapomeňte ani na takové drobnosti, jako jsou ubrousky, párátka či svíčky, a také na věci na výzdobu, jako například světelné řetězce, lampionky, nafukovací balonky či pestré papírové girlandy.

Stále oblíbenější je také zábavná pyrotechnika. Ne vždy musí vše ležet na bedrech hostitele. Velmi často se účastníci párty předem domluví, čím přispějí. Mohou přinést suroviny k přípravě pokrmů, nápoje, ale lze také nabídnout pomoc v kuchyni při vaření nebo při organizaci večírku.

A co zábava?
Připravit byste měli alespoň částečně i nějaký program. Hudba může být reprodukovaná. Sami hosté si mohou přinést na CD svou oblíbenou muziku.
Musíte je na to však předem upozornit. Nebo ti šikovnější přinesou hudební nástroje a budete mít párty i s živou hudbou. A zařadit do programu můžete i společenské hry.

Párty bez zádrhelů
Průběh celé slavnosti by měl být důkladně zorganizován až po odjezd hostů domů. Někteří hosté totiž určitě přijedou autem. Měli byste pro ně mít zajištěné místo na parkování i možnosti, jak se dopraví domů, budou-li pít alkohol.

Není problém si předem zjistit telefonní číslo na taxislužbu. „A nejen to. Dobré je mít k dispozici také číslo na takzvané drink taxi,“ dodává Radek Čech z agentury FastForward, která má přípravu různých večírků jako jednu ze svých činností.

„V případě potřeby přijede auto se dvěma řidiči, z nichž jeden odřídí vůz vašeho hosta i s ním bezpečně domů,“ doplňuje Radek Nekuda z firmy AutoDrink.

Hosté přicházejí, začínáme
Párty je připravena do posledních detailů a již se začínají scházet první hosté. Hostitel by měl každého z nich osobně přivítat. Dobré je také hned na začátku každému z příchozích ukázat, kde si odložit své věci a kde je koupelna a toaleta. Připraveno je i celé menu a nápoje.

Kdo však všechny ty dobroty bude servírovat? Nemusí to být vždy jen hostitel, zapojit se mohou i hosté. Silvestrovský večírek je tedy rozběhnutý v plném proudu, hosté se dobře baví.

Jen hostitel se nejspíš cítí po celém tom martyriu příprav unavený, a navíc se ani nemůže plně věnovat hostům. A to mluvíme o menší společnosti. Příprava velké párty pak snad ani v silách jednoho člověka či rodiny není.

V tomto případě je potom možná lepší svěřit příště alespoň část příprav profesionální firmě. Můžete si objednat například jen občerstvení, nebo i nádobí. Sady pak budou všechny stejné.

Navíc vše přivezou až v den párty. A také v případě, že v průběhu večera něco dojde, zajistí firma doplnění. Při více lidech to už ani nevyjde tak draho.

5 tipů na míchané nápoje

Mojito

* 6 cl rumu Bacardi nebo Havana
* 2 cl limetkové šťávy
* 2 cl cukrového sirupu
* lístky máty peprné nebo fresh mint
* soda nebo Mattoni

Tumbler (vysoká sklenka bez stopky) naplníme do 2/3 drceným ledem a rozetřenými lístky máty peprné, doplníme všemi ingrediencemi. Nakonec nápoj ozdobíme ještě snítkou máty.

Pina Colada

* 4 cl rumu Bacardi nebo Havana
* 2 cl kokosového mléka
* 8 cl ananasového džusu

Do šejkru dáme drcený led a ingredience, protřepeme a nalijeme do skla. Ozdobíme třešinkou či plátkem ananasu.

Domácí štěstí

* 5 cl třešňovice
* 15 cl multivitaminového džusu
* 2 cl grenadiny

Do sklenice vložíme pár kostek ledu, přidáme džus, poté třešňovici a grenadinový sirup. Ozdobíme spirálkami z pomeranče a citronu.

New Year's Eve Passion

tip barmanky hotelu Radisson SAS Alcron Zdeňky Trtíkové

* 3 cl vodky
* 1 cl citronové šťávy
* 2 cl brusinkového džusu
* 1 cl Monin Fruit de la Passion
šampaňské na dolití

Do šejkru na led odměříme všechny ingredience kromě šampusu a protřepeme. Poté přecedíme do větší flétny na šampaňské a opatrně dolijeme šampaňským.

Hilton Bartender 1

tip manažera Zest baru hotelu Hilton Aleše Buzka

* 5 cl vodky
* 2 cl cherry brandy
* 1,5 cl brusinkového džusu

Do šejkru na led přidáme všechny ingredience a protřepeme.

Bloody Mary

* 4 cl vodka
* 6 cl tomatového džusu
* 1 cl citronové šťávy pepř, sůl, tabasco, celer

Připravujeme buď přímo do sklenice na kostky ledu nebo v šejkru. Ozdobíme například tyčinkou z celeru.

Huspenina je typické silvestrovské jídlo, stejně jako vařené či pečené vepřové koleno.

Autoři:






Nejčtenější

Pavlína Janků, Posezení. Lavoru i kanystru buď věčná chvála!
Úlovky ze smeťáku či sběrného dvora lze proměnit na designové kousky

Poničené a staré věci nemusí skončit v kamnech nebo ve sběrných dvorech. To dokazuje už pátým rokem soutěž Balakryl Recy věci, kde o vítězi rozhoduje...  celý článek

Dominantní prvek na čelní štítové stěně obývací části představuje rohový krb.
Rodinný dům udivuje nadčasovým řešením i velkorysým prostorem

Navrhnout interiér rodinného domu s plochou 190 metrů čtverečních ve vesnici nedaleko Frýdku-Místku byl pro architektku Lucii Videckou více než příjemný. Třeba...  celý článek

Památkově chráněná třípodlažní vila stojí na reprezentativní parcele na rohu...
Hurá dovnitř. Kubistická Kovařovicova vila v Praze se otvírá veřejnosti

Bedřich Kovařovic, stavitel a inspektor stavebních podniků, si podle návrhu architekta Josefa Chochola nechal v letech 1912 a 1913 postavit kubistickou vilu....  celý článek

Hudson Yards bude mít 16 věží a výškou překoná i Empire State Building.
Už roste. Největší projekt americké historie navždy změní Manhattan

Když se ve 30. letech 20. století v New Yorku stavělo Rockefellerovo centrum, mluvilo se o něm jako o městě ve městě. Ani později se ve Velkém jablku neobjevil...  celý článek

Snímek zachycuje projekt Kateřiny Šedé nazvaný Furt dokola z roku 2008, kdy...
Architektkou roku je Kateřina Šedá. Nepracuje s cihlami, ale s lidmi

Není architektka, přesto se stala Architektkou roku 2017. Kateřina Šedá, držitelka Chalupeckého ceny pro mladé výtvarníky, se zabývá tím, co se označuje jako...  celý článek

Další z rubriky

Pracovní desky z technického kamene jsou odolné i vůči tepelnému namáhání.
Nešetřete na kuchyňské desce, radí ředitel Institutu bytového designu

Čeká vás zařizování nové kuchyně a nechcete, aby na to padly všechny vaše úspory? Nevíte, jak si poradit s malým prostorem? Petr Tschakert, ředitel Institutu...  celý článek

Šedohnědá barva vládla letošnímu veletrhu Eurocucina. Masivní dřevo zde...
Trendy, které u nových kuchyní nepřehlédnete. Vsaďte na šedohnědou

Dubnový veletrh kuchyní Eurocucina v Miláně si letos pro zájemce přichystal několik jasných odpovědí, zejména jak si hlavně italští výrobci představují kuchyně...  celý článek

Závěsná lampa Space Time byla představena poprvé v roce 2011 ve Švédsku a od té...
Jak bydlí designér Karim Rashid, který se obléká jen do růžové a bílé

Karim Rashid je jedním z nejplodnějších designérů své generace. Přes tři tisíce jím navržených produktů ve výrobě a 300 významných ocenění spolu s faktem, že...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.