Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sídlo ze Sherlocka si postavil geniální vědec. Zde žít nebudu, říká manželka

  1:00aktualizováno  1:00
Rodinné sídlo sira Davida McMurtryho se stalo útočištěm padoucha Magnussena v třetí sérii seriálu BBC Sherlock. Futuristické panství Swinhay navrhla kancelář David Austin & Associates. Autoři britského hitu ho ale pojmenovali Appledore. Třetí sérii seriálu Sherlock bude vysílat ČT2 od poloviny května.

Dům stál více než 30 milionů liber. | foto: David Austin & Associates

Autoři seriálu zasadili zlého magnáta Charlese Augusta Magnussena, který žije z vydírání jiných, do domu geniálního vědce Davida McMurtryho. Sir David je autorem spínací dotykové sondy a za tento a další vynálezy si vysloužil od britské královny Alžběty II. titul sir, k tomu získal patnáct vyznamenání za export a rozvoj technologií.

Dům ve vesničce Charfield v South Gloucestershire v Anglii si nechal majitel postavit před více než deseti lety na pozemcích u jeho továrny, aby měl vždy blízko do práce. Původně na parcele stával kravín a zemědělská usedlost.

Panství Swinhay

Hlavní tvůrčí kanceláří se stalo odbornými cenami ověnčené studio David Austin a Associates z nedalekého městečka Nailsworth v hrabství Gloucestershire. Návrh domu byl hotov v roce 2001. Jde o průlomovou stavbu, která doslova revolučně posunula do té doby platné limity o umisťování moderních prvků architektury na anglickém venkově.

Dům se stavěl dva roky a po dokončení se dostal na výstavu pořádanou organizací udělující prestižní architektonické ocenění RIBA. Na výstavbě rozsáhlé realizace se podílela i další architektonická studia: Roberts Limbrick a na neoddělitelných zahradních a krajinářských úpravách Andy Rathbone.

Může se hodit

Také chcete hezké sídlo pro rodinu? Nabízíme byty, domy i pozemky po celé ČR. Stačí si jen vybrat bydlení svých snů na Reality.iDNES.cz.

Splňte si sen o vlastním bydlení. Poptejte stavební firmy na AAAPOPTAVKA.CZ

V minisérii BBC Sherlock se ze stavby nazývané Swinhay stal Appledore a dům se stal ihned mediálně slavný. "Média se do futuristického Appledoru okamžitě zamilovala, ale novináři si neověřili důležité informace, například kdo dům postavil," postěžovala si iDNES.cz Sasha Evansová z architektonické kanceláře David Austin a Associates.

Studio vydalo dokonce tiskovou zprávu, ve které se proti nepřesnostem ohrazuje a uvádí vše na pravou míru. Snímky interiéru domu architektonické studio na přání majitelů médiím neposkytuje. Spatřit je ale můžete právě ve třetí sérii seriálu BBC Sherlock, který bude ČT2 vysílat od poloviny května.  

Panství Swinhay se objevuje ve třetí sérii seriálu BBC Sherlock pod jménem

Panství Swinhay se objevuje ve třetí sérii seriálu BBC Sherlock pod jménem Appledore.

Přáním sira Davida McMurtryho bylo, aby se jeho dům stal jedinečnou ekologickou stavbou se zahradou v podobě laguny a sloužil celé rodině. Tedy jemu, manželce Terese, dvěma synům a dceři.

Dům o rozloze 2 160 metrů čtverečních má deset různých pater, osm ložnic a velmi bohaté sportovní vyžití: bowlingový sál, kurt na squash, plavecký bazén, lázně a vířivky. Nechybí ani prosklené relaxační zimní zahrady a vyhlídková věž, samozřejmostí je domácí kino.

Dům má izolační třívrstvé prosklení s plynovými výplněmi a integrovanými stínícími žaluziemi ze Skandinávie. Před deseti lety, v době dostavby, se náklady vyšplhaly na více než 30 milionů liber.

V seriálu sídlí v domě padouch a magnát Charles Augustus Magnussen. Ve

V seriálu sídlí v domě padouch a magnát Charles Augustus Magnussen. Ve skutečnosti patří inovátorovi a filantropovi siru Davidu McMurtrymu.

Přáním sira Davida McMurtryho bylo, aby se nový dům stal jedinečnou ekologickou

Přáním sira Davida McMurtryho bylo, aby se nový dům stal jedinečnou ekologickou stavbou.

Rodina ale v domě dlouho nepobývala a již před časem se přestěhovala do sousední, podstatně skromnější vily. Podle britských bulvárních médií měla na bydlení na panství Swinhay velmi negativní názor především sirova manželka.

Podle ní se život v domě již posunul za hranici snesitelné okázalosti. Supermoderní technologie, kterými je dům vybaven, ji unavily natolik, že rozhodla o přesunu rodiny. Dům rodina pronajímá nejen právě filmařům, divadelníkům a pro firemní účely, ale konají se v něm i charitativní večírky, plesy a další události. Veškeré zisky z domu rodina odvádí na dobročinné účely.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Nad řekou si postavili dům, který vypadá jako loď. Povodní se nebojí

Architekt Jiří Pilka navrhl stavbu na pilotách. Záměrně použil stylové prvky,...

Vysoký dům připomíná zaoceánskou loď, a není to náhoda. Manželé Klára a Radek Křížovi milují moře i svou řeku, na...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Ve městech chybí zeleň, voda i selský rozum. Kdo za to může

Na Hradčanském náměstí se návštěvníci chladí u kropicího vozu. (31. července...

O několik stupňů dokážou zchladit fasádu domu rostliny, které se po ní pnou. I v Praze je podle architekta Petra Leška...

Atom inspiroval architekty. Díky němu vytvořili vědcům skvělé zázemí

Prostor pro setkávání vědců připomíná spíš malé bistro než zázemí pracovní...

Nudné pracovní prostory, vědci jsou pohrouženi jen do svých projektů a nevnímají okolí. Jenže to jsou jen fámy, tedy...

Dům, kde bydlel prezident Reagan, původně patřil bohatým Rusům

Pohled na dům ze zahrady

Kdo je bohatý, chce, aby to bylo vidět i na jeho domě. Příkladem jsou v Los Angeles stavby, které se zde objevily kolem...



Najdete na iDNES.cz