Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Unikátní stavba v podobě čapího hnízda vévodí statku po rekonstrukci

  1:00aktualizováno  1:00
Kopřivy, rozpadající se budovy. Pouze čápi přilétali každý rok, aby na komíně bývalého lihovaru vyvedli mladé. I proto se stalo čapí hnízdo symbolem unikátní rekonstrukce hospodářského dvora Semtín nedaleko Benešova.

Statek a lihovar Semtín byly od 80. let minulého století opuštěné, v dezolátním stavu. "Když jsem sem přijel, pomalu jsem přes kopřivy nic neviděl," vzpomíná hlavní projektant, architekt Jiří Javůrek ze studia SGL Projekt

Od investora dostal krátké zadání: zrekonstruovat statek a lihovar a vytvořit zde zázemí pro ubytování, pořádání firemních akcí i náplň pro trávení volného času.
Stručné zadání, ale spousta práce. A také komplikací.

Část budov už nebylo možné zachránit.

Část budov už nebylo možné zachránit.

Vila patřící k lihovaru byla v dezolátním stavu.

Vila patřící k lihovaru byla v dezolátním stavu.

Objekt z druhé poloviny 17. století je totiž na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák, na pozemku o ploše přibližně 90 hektarů. Lesy, velké louky s bohatými prameništi, remízky, mokřady a soustavou rybníků si žádaly promyšlený a výjimečný přístup.

Fotogalerie

Bylo třeba řešit celý areál včetně budov komplexně, aby odpovídal charakteru krajiny. "Nápad s motivem čapího hnízda vznikl velmi rychle. Čápi zde sídlí od roku 1926, svou věrností nás uchvátili. Každý rok se sem vracejí z Afriky, my jsme se snažili tento statek navrhnout tak, aby se na něj vraceli lidé, kteří jej navštíví," říká architekt Javůrek.

Na projektu začal pracovat v roce 2006, o čtyři roky později byl dokončen. Od té doby získala stavba jízdárny řadu cen, například nominaci na titul Stavba roku 2010, dostala se také do finále Světového festivalu architektury v Barceloně v roce 2011.

Hnízdo jako symbol

Kruhová stavba jízdárny připomíná čapí hnízdo. Základ tvoří masivní betonový prstenec, který zastřešuje atypická konstrukce z dřevěných lepených vazníků. Mezi ně je vložený obvodový plášť vyrobený z polykarbonátových průsvitných desek (Lexan Thermoclear solar).

To, co dodává stavbě neobvyklý, až expresivní výraz, je však "hnízdový obal" z dubových klád o délce 4, 6 a 8 metrů. Ty jsou připevněny na sekundární kovovou konstrukci, takže výsledný dojem připomíná čapí hnízdo.

Při nočním osvětlení získává jízdárna zcela jinou atmosféru. Dokonce

Při nočním osvětlení získává jízdárna zcela jinou atmosféru. Dokonce "ruší" řidiče projíždějící kolem, kteří sledují stavbu a zapomínají ne bezpečnost jízdy. Došlo zde kvůli tomu i k několika haváriím.

Spočítat, kolik bude potřeba klád, nemělo nic společného s klasickými stavebními výpočty spotřeby cihel nebo tvárnic. "Museli jsme si udělat model, připravit si větvičky a začít 'stavět', dokud vzhled neodpovídal našim představám. Pak se začalo počítat," vysvětluje architekt Javůrek.

Unikátní "hnízdo" nemá zdaleka jen estetickou úlohu, funguje také jako stínění, aby se jízdárna nepřehřívala. Architekti sice i zde použili stínící pohyblivý systém Maron s vodicími hliníkovými lištami, ale to v horkém létě nestačí.

Centrální světlík s průměrem osm metrů slouží k intenzivnímu přirozenému větrání vnitřního prostoru. Přívody čerstvého vzduchu jsou umístěny pod hledištěm, vzduch pak odchází kruhovým prstencem ve střešním plášti. Ve zvlášť horkých dnech pomáhají ventilátory na střeše.

Pro koně je kruhová jízdárna ideální.

Pro koně je kruhová jízdárna ideální.

Aréna totiž neslouží pouze jako jízdárna, ale také k pořádání různých prezentací, sportovních a kulturních akcí. Pískový povrch jízdárny s kapilárním zavlažováním lze totiž v případě potřeby zakrýt deskami z překližky. Plocha je obklopena takzvanou lambrínou (tvarované prkenné ohrazení jízdárny) a hledištěm přibližně pro 200 lidí, v patře je VIP tribuna.

Stavba má průměr 35 metrů a výšku 12,5 metrů, průměr jízdárenské plochy je 24 metrů. Z jízdárny, která je v těsné blízkosti stájí, projdete pod lehkým zastřešením přímo do restaurace.

I v ní najdete motivy koní, například "vypálené" otisky podkov zdobí desky stolů. Také vybavení navrhovali architekti studia SGL Projekt.

Model jízdárny

Model jízdárny

Jízdárna představuje dominantu celého areálu.

Jízdárna představuje dominantu celého areálu.

Záchrana dvora

Zatímco jízdárna představuje zcela novou stavbu, řada dalších budov je původní. Architekt Javůrek se snažil zachovat jich co nejvíce, ale někdy bylo nutné bourat.
Například velká stodola s dvěma příčnými průjezdy byla původně určena k rekonstrukci, nakonec se však kvůli špatnému stavu konstrukcí musela zbourat.

"Abychom zachovali původní výraz objektu, který byl výrazný svou dominantní hmotou a poctivostí použitých tradičních materiálů, postavili jsme novou budovu jako kopii. Celokamenné zdivo bylo nově postaveno jako sendvičové v totožné tloušťce," vysvětluje architekt Javůrek.

Nově postavené budovy pro ubytování mají

Nově postavené budovy pro ubytování mají "venkovsko-luxusní" charakter. Lihovar po rekonstrukci slouží jako restaurace.

Vnitřní líc konstrukce je z přiznaných kamenných bloků rozbořených zdí. Do stodoly umístili architekti konferenční sál a bazén. Pro ten vestavěli do budovy samostatný blok opláštěný ocelovými nýtovanými pláty ze zkorodovaného plechu.

Budova lihovaru, stejně jako vila, která k němu patřila, byly zrekonstruovány a upraveny pro současný provoz. Právě komín lihovaru s čapím hnízdem tvoří dominantu celého areálu.

Také komín se však musel opravit. "Byl jsem překvapený, jak se parta tři komínářů vypořádala s jeho nakláněním. Postupně prořezávali spáry, až se komín opět 'srovnal'," popisuje Jiří Javůrek.

Industriální prvky zůstaly zachovány.

Industriální prvky zůstaly zachovány.

Restaurace ve starém lihovaru

Restaurace ve starém lihovaru

V budově lihovaru je dnes restaurace. Sály s křížovými klenbami klenutými na středový kamenný sloup slouží jako restaurační salonky. Kuchyně je v nově přistavěném objektu, stejně tak jako recepce a informační centrum areálu. Toto lobby s terasou připomíná svými industriálními prvky průmyslové určení staré budovy.

Ocelové nosné sloupy a prosklená ocelová fasáda s typickými drobnými tabulkami odkazuje na výrobní charakter objektu stejně jako ocelové nýtované schodiště či původní ocelová nádoba osazená ve věži přes dvě podlaží klubu.

Zrekonstruovaná vila slouží pro ubytování, další nabízí nový, jednotraktový dvoupodlažní dům. Přízemní pokoje mají předzahrádky v těsném sousedství výběhů pro koně a venkovní jízdárny.

K současnému komfortu patří i bazén.

K současnému komfortu patří i bazén.

Studio SGL Projekt tak zachovalo podobu uzavřeného dvora původní usedlosti. Nové budovy nahradily menší obytný dům a stáje, které bylo nutné zbourat, stodola se postavila znovu, lihovar a vila se zrekonstruovaly.

Farma plná zvířat

Na rekreačně-vzdělávací provoz navazuje hospodářská farma. Není určena pro chov dobytka na maso, ale pro ukázku toho, která zvířata žila či žijí na farmách. Přijíždějí sem třeba celé školní autobusy, děti zde mohou vidět desítky druhů zemědělských zvířat chovaných na pastvinách.

Chov dobytka umožňuje návštěvníkům relaxovat v těsné blízkosti domácích zvířat.

Chov dobytka umožňuje návštěvníkům relaxovat v těsné blízkosti domácích zvířat.

Chov zvířat na farmě není motivovaný ekonomickým ziskem, ale tvoří pouze

Chov zvířat na farmě není motivovaný ekonomickým ziskem.

Kromě nich zde najdete Ekocentrum Čapí hnízdo, o něž se stará Ochrana fauny. Zachránění živočichové tady našli nový domov. Naučná stezka (1,5 km) vede kolem Zahradnického potoka s tůněmi, nedílnou součást představují také rybníky.




Nejčtenější

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...

Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...



Dvě děti do pokoje 2×4 metry nepatří. Ale kam s nimi v malém bytě?

Kuchyňský kout

Příjemná lokalita, krásný výhled, světlý byt. I to jsou důvody, proč se rodina s dvěma dětmi nechce stěhovat, třebaže...

Na dům neměli. Koupili starou garáž a chytře ji předělali na bydlení

Interiéry Sormann a Foong vyladili společně s kreativními designérkami Esther...

Koupit si domek v oblíbené, ale předražené melbournské čtvrti Carlton North je téměř nereálné. Mladí architekti Jamie...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Další z rubriky

V Tokiu se gejzíru barev nebojí. Září banky, školky i kavárny důchodců

Snadno rozpoznatelným rukopisem architektky, designérky a konceptuální umělkyně...

Snadno rozpoznatelným rukopisem architektky, designérky a konceptuální umělkyně Emmanuelle Moureauxové je duhová paleta...

Činžák v roce 1949 zbořili a postavili Betlémskou kapli. Vlastní ji ČVUT

Příběh Betlémské kaple na Starém Městě pražském je plný překvapení. Mistr Jan...

Příběh Betlémské kaple na Starém Městě pražském je plný překvapení. Mistr Jan Hus tady kázal o střídmosti církve a...

Lesní vila za Prahou se ukrývá v lužním lese. Rodině se v ní skvěle žije

Lesní vila má celkovou obytnou plochu 322 metrů čtverečních.

Rodinný dům zapasovaný mezi stromy v lužním lese navrhlo liberecké studio Mjölk architekti. Moderní Lesní vila s...

Najdete na iDNES.cz