Samotný chlad nestačí

Chladnička sice o něco prodlouží "životnost" ovoce či zeleniny, přesto se mnohé po pár dnech promění v cosi, co vypadá tak trochu jako základ kompostu. Samotný chlad totiž plodům nestačí, potřebují i dostatečnou vlhkost. Možností je několik. Jednou z nich je funkce Crisp'n Fresh. Tento systém funguje jako jednosměrný ventil, který propouští studený vzduch z prostoru chladničky do zásuvek určených pro ovoce a zeleninu, ale brání odpařování vody ze spodních zásuvek. Zelenina či ovoce, které mají tendenci k vysušování, tak zůstávají mnohem déle čerstvé, protože mohou v zásuvkách volně "dýchat". Tímto filtrem jsou vybaveny například některé chladničky se značkou Zanussi. Dalším řešením je takzvaná "nulová zóna". Pokud ji chladnička má, pak bývá ještě často dělena na oddělení "čerstvé" a "suché". První část je určena právě pro zeleninu a ovoce, kde je vlhkost vzduchu kolem 90 procent, takže salát nebo ředkvičky vypadají ještě po týdnu tak, že máte pocit, že jste si je právě přinesli ze zahrady (samozřejmě pokud nebyly koupeny v obchodě, kde už týden "odpočívaly"). Trvanlivost ovoce a zeleniny je tak prodloužena přibližně na dvojnásobek, neboli co vám jinak v chladničce vydrží týden, v "nulové" zóně vydrží v kulinářsky přijatelném stavu týdny dva. "Suché" oddělení má naopak vlhkost kolem padesáti procent, což vyhovuje drůbeži, masu nebo rybám či uzeninám. Nulovou zónu nabízí například některé chladničky Siemens, Bosch nebo Electrolux.