Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

S malým bytem dokázali zázraky, díky neuvěřitelně chytrým nápadům

  1:00aktualizováno  1:00
Byt, který má v sobě zabudované nejmodernější audiovizuální technologie, vytvořili v portugalském ateliéru Consexto. Ústředním designovým prvkem je pohyblivá stěna s vestavěným nábytkem. Byt byl představen na veletrhu designu a architektury The Oporto Show.

Co lze vytvořit na prostoru pouhých 44 metrů čtverečních bylo hlavním tématem portugalského architektonického studia Consexto na mezinárodním veletrhu The Oporto Show 2010.

Studio Consexto, jehož hlavní architektkou a designérkou je Marta Costa, se specializuje na propojení současného bydlení s nejmodernějšími, zejména audiovizuálními technologiemi, které se stávají součástí bytové architektury.

Ložnice je celá v bílém. Pohyblivá stěna je odsunutá na maximum. V nohách postele je výsuvná LCD televize

Ložnice je celá v bílém. Pohyblivá stěna je odsunutá na maximum. V nohách postele je výsuvná LCD televize

Byt, který autoři nazvali The Closet House (název odkazuje na vestavěnou skříň, anglicky closet) je rozdělen do čtyř zón, z nichž dvě jsou variabilní. Ústředním designovým prvkem je pohyblivá stěna, která slouží zároveň mimo jiné i jako vestavěná skříň. Díky stěně je možné prostor obývacího pokoje zvětšit z 15 na 21 metrů čtverečních, a to pouhým stiskem tlačítka.

Pohodlný obývací prostor v barvě přírodního dřeva je ideálním místem k většině domácích aktivit. Pohyblivá stěna v sobě skrývá nejen nejmodernější domácí kino s dotykovým dálkovým ovladačem, ale také minibar, výsuvný jídelní stůl a skříňku s kávovarem. Kávu si můžete uvařit, aniž byste museli vstát od stolu.

Ve stropě před stěnou je ukryté promítací plátno, které se spustí, jak jinak než dálkovým ovládačem. Plátno nabídne mnohem větší obraz, než poskytuje LCD obrazovka. Na dálkové ovládání jsou samozřejmě i žaluzie či stmívače osvětlení.

Kuchyňská linka s ukázkou výsuvných polic s nádobím

Kuchyňská linka s ukázkou výsuvných polic s nádobím

Obývací část odděluje od kuchyně prosklená stěna v hřejivém žlutém odstínu. V této zóně určené pro vaření je vedle obvyklých domácích spotřebičů jedna zvláštnost. Horní policové systémy s nádobím sjedou po zmáčknutí tlačítka dolů. Vše máte díky tomu prakticky po ruce. 

Druhá strana pohyblivé stěny slouží jako vestavěná šatní skříň. Je zde totiž ložnice, kterou lze díky posunutím stěny zmenšit prakticky na velikost postele. I tak je ovšem možné do ložnice vstoupit, a to díky průchodu ve stěně, kterým vkročíte na pódium ve tvaru schůdků u hlavy postele.

Schůdky jsou zároveň samy úložným prostorem a umožňují přístup k další vestavěné šatní skříni mezi ložnicí a koupelnou. A protože audiovizuální technologie musí být opravdu všude, vyjíždí u nohou postele, opět zmáčknutím tlačítka, další LCD televizor.

Pod vestavěnou televizí je výsuvný jídelní stolek pro dva, který lze ještě rozložit

Pod vestavěnou televizí je výsuvný jídelní stolek pro dva, který lze ještě rozložit

V koupelně designéři použili přírodní motivy, aby celý prostor odlehčili od poněkud strohých technologických prvků. Přesto i tady hrají velkou roli. V zrcadlech jsou například ukrytá čidla, která měří vlhkost vzduchu a spouští odvětrávání, což je pro malé místnosti bez přirozené ventilace důležité.

Byt, který stojí v portugalském městě Matosinhos má ukázat, že i v malém prostoru lze žít pohodlně jako ve velkém. Autoři sami o něm na svých webových stránkách říkají: "Smíření architektury s automatizační technologií vytvořilo dynamický a flexibilní prostor. The Closet House ukazuje, že i v malém bytě lze žít s lehkostí, náročností a důvtipem, jako ve velkém."

Byt ocenili i čtenáři internetového architektonického serveru ArchDaily a vyhrál v kategorii interiérů v anketě Building of the year 2010. (viz článek o architektovi, který žije v garsonce s pohyblivými stěnami)

V koupelně designéři použili přírodní motivy, aby celý prostor odlehčili od poněkud strohých technologických prvků

V koupelně designéři použili přírodní motivy, aby celý prostor odlehčili od poněkud strohých technologických prvků

Autoři:



Nejčtenější

Z víkendové chalupy se stalo trvalé bydlení. Už zde i „starostují“

Rekonstrukce vrátila statku původní charakter zemědělského stavení 19. století.

České vesnice a městečka umí překvapit. Nejedno stavení je rodištěm nějakého významného krajana, který se na čas...

Bývalou hospodu proměnili na útulné bydlení. Z lokálu je obývák

Snad jen rozlehlý prostor místnosti s kuchyní, jídelnou a obývací částí by mohl...

Stálo hodně úsilí, než se Monice a Honzovi podařilo přebudovat bývalou hospodu v pěkné a voňavé bydlení, ve kterém to...



Splňte si sen o luxusním bytě. Jaké skvosty jsou v Praze na prodej

Černínská, Praha 1-Hradčany. Dům prošel rekonstrukcí v roce 2009.

V hlavním městě se prodávají luxusní byty za desítky milionů korun. Všechny mají stovky metrů čtverečních, krásné...

Z žalostného bytu v podkroví vytvořili vzdušný prostor pro rodinu

Osvětlení prostoru zajišťují velké žárovky zavěšené na trámech, nástěnná...

Ve splněný sen mladé rodiny se dvěma malými dětmi se proměnil žalostně vyhlížející podkrovní byt v Praze. Z garsonky se...

Na ranní kávu jezdí výtahem na společnou terasu na střeše činžáku

Při grilování se na terasu vejdou jen dvě rodiny, proto nadšenci počítají s...

Mladá rodina dokázala něco neuvěřitelného: vybudovat i pro ostatní v domě svépomocí terasu na střeše starého činžáku....

Další z rubriky

Slováci začali prodávat obytné vajíčko Ecocapsule za dva miliony korun

Tři roky starý nápad trojice slovenských architektů se stal skutečností.

Originální obytná buňka Ecocapsule bratislavského studia Nice Architects jde po třech letech vývoje do výroby. Cena...

Robot singapurských vědců dokázal složit židli od IKEA za 20 minut

Po několika neúspěšných pokusech a úpravách systému se to přístroji nakonec...

Týmu vědců z Technologické univerzity Nanyang v Singapuru se podařilo vyvinout robota, který samostatně vymyslel a...

Dům U Černé Matky Boží je klenotem Prahy a magnetem na turisty

Grand Café Orient. Josef Gočár navrhl pro kavárnu osvětlení i podobu baru....

Pouhé tři roky tvořili členové Skupiny výtvarných umělců v duchu kubismu, než vypukla první světová válka. V...

Najdete na iDNES.cz