Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ze zdevastovaného domu vytvořili zajímavé bydlení pro celou rodinu

  1:00aktualizováno  1:00
V belgickém Gentu vyrostla u vodního kanálu elegantní černá vila s bílou střechou. Přestavbu zchátralého domu z roku 1850 si pro sebe a přítelkyni navrhl a zrealizoval architekt Basil Graux ze studia Graux & Baeyens Architecten.

Dům si architekt Basil Graux a jeho přítelkyně Lynn Schutteová koupili v roce 2008. | foto: Luc Roymans

Ospalá rybářská víska Muide se začala v 19. století proměňovat. S rozvojem textilního průmyslu ji rozpínající se město Gent pohltilo. Muide se stala domovem pro lodní dělníky, nemajetné řemeslníky a rybáře. V roce 1850 byl postaven i dům, který si mladý pár, architekt Basil Graux a jeho přítelkyně Lynn Schutteová, koupili v roce 2008.

Od začátku bylo jasné, že přestavbu domu zrealizují v rámci vlastního architektonického studia, jehož jádro tvoří právě Basil Grauxe se svým kolegou Koenem Baeyensem.

Rohový dům v Gentu

S modernizacemi starých domů totiž mají četné zkušenosti. Od roku 2005, kdy společně založili architektonickou kancelář, přestavěli více než desítku belgických a nizozemských historických domů.

Nebojí se vyjít novým obyvatelům vstříc a uzpůsobit bydlení 21. století, jak funkčně, tak stylově. Přesto se ale drží charakteristických prvků původních budov a také je zachovávají.

Jinak tomu nebylo ani v tomto případě. Celková realizace se protáhla na více než tři roky a trvala by možná i déle, kdyby nastěhování neuspíšilo narození dítěte. Dům byl dokončen loni na podzim a v letošním roce byl nominován na belgickou prestižní cenu za architekturu.

Hlavními požadavky byla nadčasovost, ale zároveň originalita prostoru, kvalitní zpracování a použité materiály za rozumné peníze a variabilita pro společný život rodičů s malými dětmi i práci.

Zdánlivě rozporuplná přání se podařilo na 154 metrech čtverečních obytné plochy velmi dobře skloubit. Po přestavbě zbylo z původního domu v podstatě jen obvodové zdivo, původní poloha schodiště a krovy.

Dům byl dokončen loni na podzim a v letošním roce byl nominován na belgickou

Dům byl dokončen loni na podzim a v letošním roce byl nominován na belgickou prestižní cenu za architekturu.

Vnitřní uspořádání je nové, stejně jako v posledním patře vzniklé vestavěné podkroví a terasa. Původní zdivo s cihlovou strukturou je symbolicky černé, zatímco nové, dostavěné části jsou zářivě bílé a hladké.

Architekti na přání majitelů prohodili jednotlivé funkční zóny domu, na které jsme zvyklí. V přízemí je hned za zádveřím dětský pokoj a ložnice rodičů s šatnou a úložnými prostory. Po schodech do patra vystoupáme do obývacího pokoje propojeného s pracovnou. Zde je i koupelna. V posledním patře je obytná kuchyň s jídelnou a terasa.

Důvody pro neobvyklé řešení bylo prosté – ložnice, ve které netráví aktivní část dne, nevyžaduje takový prostor jako obytné místnosti, kterým se navíc ve vyšších patrech otevírá i výhled do okolí a na přístav. K původním oknům tak přibyla další nebo byla zvětšená.

V novém okně v obývacím pokoji si Lynn ráda čte.

V novém okně v obývacím pokoji si Lynn ráda čte.

Vznikl tak například čtenářský koutek v okně v obývacím pokoji. Jiná okna, například v přízemí, byla naopak zazděna. Do domu se vchází neobvyklými obrovskými prosklenými dveřmi, která připomínají právě spíše okno.

V interiéru, kde se majitelé teprve krátce zabydlují, dominuje černobílá kombinace, doplněná o mahagonový nábytek, díky kterému dostává bydlení punc exkluzivity. Zastoupeny jsou i materiály jako sklo, kov a plast. Dalším zajímavým prvkem jsou i přiznané krovy v kuchyni.

Množství vestavěných úložných prostor splývá s bílým zdivem, místnosti odlehčuje, interiér je vzdušný a působí velkorysejším dojmem. Do nábytkového bloku je schovaná i kuchyňská linka s vařiči. Stačí otevřít dveře a začít s vařením, nebo naopak dveře zavřít a veškerý nepořádek před nečekanou návštěvou schovat. 

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Další z rubriky

Všude barvy, listy palem a květiny na stěnách. Proměna, která se povedla

Vedení oblíbeného havajského hotelu Shoreline ví, že nejlepší reklamou jsou...

Hotel Shoreline Waikiki, který stojí nedaleko proslulé pláže v Honolulu, si vzali do parády architekti z ateliéru BHDM....

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Dům, kde bydlel prezident Reagan, původně patřil bohatým Rusům

Pohled na dům ze zahrady

Kdo je bohatý, chce, aby to bylo vidět i na jeho domě. Příkladem jsou v Los Angeles stavby, které se zde objevily kolem...



Najdete na iDNES.cz