Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům z bílého betonu má výhled na prosklenou garáž se čtyřmi veterány

  1:00aktualizováno  1:00
U domu brněnského architekta Petra Skrušného je na první pohled vidět, že jej autor promyslel do nejmenšího detailu, aby odpovídal potřebám pětičlenné rodiny. A aby se dům vešel na místo bývalého tenisového kurtu. Díky použití bílého betonu stavba doslova září.

Šířku domu kopíruje blok s molem, do kterého jsou zasazené dva bazény a vzadu opalovací část s lehátky. | foto: Libor Teplý

Novostavbu rodinného domu se zastavěnou plochou 180 m2 i protější objekt s wellness, garáží pro čtyři auta a vinným sklepem (160 m2) umístil architekt Skrušný na poměrně malou parcelu, navíc doslova zakousnutou do terénu, kde byl původně tenisový kurt.

Obytná část situovaná na okraji parcely se otevírá pouze jedinou stranou, a to do zahrady. Majitelé tak mají maximální soukromí, protože z opačné, uliční strany je zahrada uzavřena původní opěrnou zdí kurtu.

Betonová střešní deska je nad ložnicemi odlehčena prosvětlujícími otvory, které...

Betonová střešní deska je nad ložnicemi odlehčena prosvětlujícími otvory, které tvoří zajímavý detail stavby.

Dispoziční řešení

Architekt Skrušný využil tuto zeď jako základ budovy určené pro wellness a především jako útočiště pro svoje čtyři „miláčky“, věnuje se totiž renovaci historických vozidel. Díky prosklené stěně je má stále na očích. Mezi oběma objekty vznikl pod úrovní poměrně rušné silnice prostor dokonale chráněný před ruchem města.

Uspořádání objektů reflektuje rozměry původního tenisového dvorce a prostorové možnosti parcely. Obytný objekt s orientací na jihozápad je jednopodlažní.

Dispozičně tvoří dům tři vzájemně propojené části: minimalisticky pojatá střední společná část neboli velký prostor s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem, která vystupuje do zahrady asi o dva metry dále než ložnice, dále část určená dětem a místnosti rodičů na opačné straně domu.

Vstup do domu je skrz chodbu do hlavní obývací části. Díky posuvnému prosklení pak na obývací část navazuje terasa a zahrada. Ložnice po obou stranách jsou vzhledem k třímetrovému přesahu střechy chráněny před přímým sluncem. Dostatek světla jim zajišťuje prosklení přední fasády domu. V dětské části jsou tři ložnice dětí přístupné ze společné chodby, z níž je také vstup do koupelny s toaletou.

Bílý beton, wellness a auta za sklem

Opačná část domu, prostory rodičů, je velikostně téměř totožná. Rodiče tu mají k dispozici pracovnu, prostornou ložnici s koupelnou, WC a šatny. Velké prosklené plochy umožňují kontakt se zahradou a prosvětlují interiér. Pevné bezrámové prosklení zajišťuje na pohled dojem lehkosti a vzdušnosti.

Výhled na zahradu k bazénu zakončuje pohled na prosklenou stěnu garáže.

Výhled na zahradu k bazénu zakončuje pohled na prosklenou stěnu garáže.

Vizuálně strohý objekt wellness s garáží je dvoupatrový. Spodní podlaží, jehož bok tvoří původní zeď tenisového kurtu, bylo zčásti vyhloubené až dodatečně. Je zde vinný sklep, WC a šatna. Do budoucna zde majitelé počítají s technologickým zařízením pro wellness.

Horní patro zahrnuje samotné prostory wellness a garáž pro čtyři vozy. Petr Skrušný zde hýčká své poklady, třeba Porsche z roku 1961 nebo Mercedes Benz z roku 1967.

Materiálově se na stavbě uplatnila působivá kombinace betonu a skla. Beton vytváří dojem pevnosti a stability, sklo domu dodává lehkost. Architekt navrhl zářivě bílý beton pro boční stěny v zahradě a přední stěnu objektu wellness s garáží.

Takto použitý beton zajišťuje zahradě i okolí domu neopakovatelné světlo a jas. „Když stojím na zahradě, i večer je tu díky bílému betonu mnohem větší světlo, protože stěny doslova září,“ říká architekt Skrušný a dodává: „Jeho další výhodou je fakt, že zůstává krásně čistě bílý, i když zmokne, a do budoucna mu nehrozí opadávání jako u běžných fasád.“

Materiálově se na stavbě uplatnila působivá kombinace betonu a skla.

Materiálově se na stavbě uplatnila působivá kombinace betonu a skla.

Sladěný interiér

Obytné místnosti jsou v kombinaci tmavé a světlé, první v podobě palisandrové dýhy na zadní stěně, druhá je zastoupená bílou na stropech a neprosklených bočních stěnách. Celek doplňuje prosklení přední stěny a částečně i stěn bočních.

Podlahy středové části domu tvoří polyuretanová stěrka v krémovém odstínu. Jde o moderní materiál beze spár s výborným přenosem tepla, tedy ideální pro podlahové vytápění. Na dotyk bosou nohou je povrch navíc měkký a příjemný.

Veškerý nábytek v interiéru byl vyrobený na míru. Na kuchyňskou linku z bílého umělého kamene corian navazuje jídelní stůl bez nohy, což usnadňuje úklid. Černé židle v jídelní části se barevně kloní k tmavému provedení zadní stěny, za kterou se díky posuvným dveřím chytře skrývá lednice, trouba a další kuchyňské zařízení.

Na kuchyňskou linku z bílého umělého kamene corian navazuje jídelní stůl bez...

Na kuchyňskou linku z bílého umělého kamene corian navazuje jídelní stůl bez nohy, což usnadňuje úklid.

LED osvětlení i vlastní kino

V rohu obývací části má své místo elegantní minimalistická sedací souprava kombinující kov s kůží. Neutrální pískový odstín potahu křesílek ladí s krémovým tónem podlahy.

Bočním neproskleným stěnám vévodí originální exotické fotografie, dárek cestovatele Jirky Kolbaby. Exotický dojem doplňují skleněné vitríny v jídelní části, kde rodina vystavuje a pravidelně obměňuje suvenýry z cest.

Hrany vitrín jsou pomocí LED technologie nasvícené do azurově modrého odstínu mořských hlubin, a když se večer rozsvítí, dokážou v interiéru vyčarovat příjemnou atmosféru. Svým modrým odstínem pak ladí s vodou v blízkém bazénu i prosvětlovacím proužkem v podhledu střechy, která jemně nasvítí zahradu. Stejně modré orámování pomocí LED technologie použil majitel i do prosklených stěn protější garáže.

Fotografie cestovatele Jirky Kolbaby zdobí stěny interiéru.

Fotografie cestovatele Jirky Kolbaby zdobí stěny interiéru.

Pláž na zahradě

Uspořádání objektů na parcele umožňuje majitelům mít vlastní kino. Vysoká protější stěna wellness objektu z bílého betonu Colorcrete se může proměnit třeba každý večer na plátno, na něž lze promítat filmy i fotografie z dovolené. Projektor je v obývací části interiéru, aby se mohlo promítat i v zimních měsících přes prosklenou stěnu domu.

Zahrada úzce navazuje na interiér. Svou nižší polohou oproti okolnímu terénu skýtá dostatek soukromí a navíc je chráněná před poryvy větru. Šířku domu kopíruje blok s molem, do kterého jsou zasazené dva bazény a vzadu opalovací část s lehátky. První z bazénů je svou hloubkou určený pro plavání, druhý je primárně dekorativní. V obou najdete slanou vodu.

Molo s posezením se nabízí hned při vstupu na terasu posuvnými prosklenými dveřmi. Celkový dojem dotváří fontánka z pohledového betonu a skla. Pomocí LED technologie tekoucí voda jakoby nese modrý odstín, který ladí s ostatním LED nasvícením v domě a v zahradě.

První z bazénů je svou hloubkou určený pro plavání, druhý je primárně...

První z bazénů je svou hloubkou určený pro plavání, druhý je primárně dekorativní. V obou najdete slanou vodu.

Stavebně-technické řešení

Stavebně je objekt založen na základové desce tloušťky 15 cm, která prochází nejen celým domem, ale částečně i zahradou. Trojice masivních obvodových stěn byla realizována systémem ztraceného bednění. Střešní deska představuje železobetonový žebírkový (kazetový) strop na ocelových sloupech a obvodových nosných stěnách tloušťky 44 cm.

Její třímetrový přesah zastiňuje a chrání ložnice před přímým sluncem, menší přesah je u obývací části, která opticky vystupuje do popředí. Betonová střešní deska je nad ložnicemi odlehčena prosvětlujícími otvory, které tvoří zajímavý detail stavby. Střešní deska byla doplněna doporučenou skladbou pro realizaci vegetačních střech. Na střeše je technické zázemí pro klimatizaci a externí odsavač par.

Při náročném vylévání pohledových částí stěny objektu wellness z bílého betonu bylo nutné jej použít jen z jedné strany, protože druhou tvořil původní beton. Přibedněním a připojením bílého vznikla spodní stěna wellness s tloušťkou skoro půl metru. 

V ložnici nechybí ani umyvadlová mísa.

V ložnici nechybí ani umyvadlová mísa.

Z ložnice má majitel přímý výhled na své automobilové mazlíčky za sklem garáže.

Z ložnice je výhled na automobily za sklem.

„Naplnění vize architekta se nám podařilo díky vzájemné aktivní komunikaci a podrobné specifikaci požadavků na beton,“ vysvětluje Ing. Marek Filistein, zástupce společnosti TBG Betonmix, která připravila beton pro tuto realizaci. Celkem bylo vyrobeno a dodáno 48 m3 tohoto speciálního barevného betonu.

Architekt Skružný navrhl tento dům v nízkoenergetickém standardu. Fotovoltaické panely umístěné na objektu wellness zajišťují dostatek elektrické energie pro celý objekt. V létě stačí energie navíc i na ohřátí vody v bazénu. Vytápění zajišťuje podlahové topení, větrání je přirozené okny.

Stavba domu trvala přibližně jeden rok, rodina se nastěhovala letos na jaře.

Beton Colorcrete

Colorcrete je moderní lehce zpracovatelný beton s obsahem barevných pigmentů vyráběný podle ČSN EN 206-1 skupinou Českomoravský beton. Lze jej namíchat v téměř nekonečné škále odstínů. Při výrobě se klade důraz na výběr nejlepších složek betonu a pigmentů s ohledem na pohledovost konstrukce a na dlouhodobou stálost barevného odstínu. Barevné odstíny betonů Colorcrete jsou odolné i při dlouhodobém vystavení povětrnostním vlivům, UV záření i dalším negativně působícím faktorům.

Zdroj: Českomoravský beton

Autoři:



Nejčtenější

Dvě děti do pokoje 2×4 metry nepatří. Ale kam s nimi v malém bytě?

Kuchyňský kout

Příjemná lokalita, krásný výhled, světlý byt. I to jsou důvody, proč se rodina s dvěma dětmi nechce stěhovat, třebaže...

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...



Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Další z rubriky

Luxusní dům s vnitřním bazénem a terasou je splněným snem majitelů

Opěrná stěna dělí pozemek na dvě části: na velkou zpevněnou plochu vedoucí k...

Velkorysé prostory, nejmodernější vybavení, vlastní bazén, terasa a zahrada, která nedá skoro žádnou práci, to jsou...

Tři dny strávené v zážitkové minichatě odbourají stres. Nahradí i léky

Zásah budovy do přírody je minimalizován postavením chatky na sloupky.

Chráněná postel uprostřed přírody? Či spíše novodobý stan, který nemusíte stavět? Co víc potřebujete, abyste si...

Majitele vily oddělují od okolní přírody většinou jen skleněné stěny

Architekti studia OUTOFBOX tomu říkají „asketický design“. Impozantní dům ze...

Dům, který okamžitě upoutá, ale zároveň dobře zapadá do okolní malebné kopcovité krajiny, navrhli architekti ze studia...

Najdete na iDNES.cz