Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Variace na venkovské stavení: dům jako oáza klidu pro děti i rodiče

  1:00aktualizováno  1:00
Rodina s dospělými dětmi se rozhodla stavět v místě, které majitelka domu znala z dětství. Na obdélníkové parcele s východozápadní orientací, vymezené dvěma rovnoběžnými ulicemi, stálo venkovské stavení, nový dům více méně vyrostl na jeho půdorysné ploše.

Jednoduchý obdélníkový dům svým tvarem i umístěním na parcele navazuje na linii venkovských stavení, design fasád je však zcela moderní. Zdroj: www.mujdum.cz | foto: Jana Labuťová, Jiří Vaněk

Hlavní vstup a vjezd na pozemek vede z jižní strany, na severu za domem je hospodářská část zahrady se zahradním domkem, sušákem na prádlo a zadním vjezdem na pozemek.

Východní a jižní stranu parcely zaujímá rekreační trávník s bazénem. Hlavní obytný dům doplňuje garáž, postavená v západní části pozemku hned vedle hlavního vstupu do domu. Byla navržena ve stejném architektonickém stylu.

Z kuchyně vede velké rohové okno na jižní a západní stranu. Pracovní plocha je

Z kuchyně vede velké rohové okno na jižní a západní stranu. Pracovní plocha je dobře osvětlená a majitelka domu má přehled, kdo právě přichází a co se děje na zahradě. Zdroj: www.mujdum.cz

Zápraží architekti

Zápraží architekti "uchopili" moderním způsobem. Intimitu vytvářejí posuvné lamelové panely vyrobené z mořeného modřínového dřeva. Zdroj: www.mujdum.cz

"Představovali jsme si pohodlný, energeticky úsporný, spíše jednoduchý dům s praktickým a solidním vybavením," říká majitel. "Chtěli jsme, abychom my i děti měli svou oázu klidu. V přízemí jsme si přáli vytvořit bezbariérové bydlení se společným obývacím prostorem a rodičovskou ložnicí a nahoře samostatnou zónu pro děti s jejich rodinami."

Fotogalerie

Obdélníková stavba má moderní vzhled i dispozici, sedlová střecha vyjadřuje vztah k tradičnímu rázu malé vesnice na Jesenicku.

Jednoduchou kompaktní hmotu architekti obohatili o charakteristický prvek, ustupující prosklenou fasádu a zapuštěnou rohovou terasu.

Tyto venkovní obytné prostory jsou zastíněny řadou na míru vyrobených posuvných dřevěných panelů, za nimiž vzniká chráněná intimní zóna.

Může se hodit

Uvažujete o koupi rodinného domu? Na Reality.iDNES.cz si určitě vyberete.

Také ostatní okenní otvory v přízemí i v podkroví jsou řešeny jako zapuštěné, dům tak získal moderní plastický vzhled a také přirozené zastínění interiéru.

Oddělené i spojené generace

Vstupní hala je výchozím bodem, z něhož se přímo vchází do kuchyně, do technické místnosti anebo na schodiště do podkroví. V podélném směru cesta pokračuje do společného obývacího prostoru, který zaujímá jižní polovinu dispozice.

Dominantním architektonickým prvkem je ustupující prosklené přízemí a zapuštěná

Dominantním architektonickým prvkem je ustupující prosklené přízemí a zapuštěná rohová terasa krytá sestavou posuvných dřevěných stínicích panelů. Jsou zavěšeny v podhledu (na jižní fasádě) a na předsazené ocelové konstrukci (ve štítě). Stejným způsobem jsou zastíněny i lodžie v podkroví. Zdroj: www.mujdum.cz

Posuvné dveře otevírají průhled z haly přes jídelnu a sezení k francouzským oknům a dále na krytou terasu umístěnou v jihovýchodním nároží domu. Tady v chráněném stinném zákoutí s venkovním krbem se celá rodina ráda schází u velkého stolu, na dosah ruky mají trávník a bazén.

Autoři

Ing. arch. Jan Zelinka (1971)
Vystudoval architekturu na VUT Brno. V r. 1997 se stal zakládajícím členem architektonické a projektové kanceláře Atelier 38.
Ing. arch. Pavlína Harazimová (1983)
Studovala architekturu na FUA TUL v Liberci, absolvovala stáž na Sint-Lucas Beeldende Kunst – Gent v Belgii, od roku 2010 pracuje v Ateliéru 38.

Severní část dispozice zaujímá privátní zóna rodičů, ložnice a koupelna, propojené velkou komfortní šatnou.

Podkroví rozděluje ústřední hala na dva velké rodinné pokoje, ke každému náleží samostatná koupelna a malá lodžie ve štítových stěnách domu.

Hala slouží jako víceúčelový prostor, vnoučata si tu mohou hrát, psát úkoly a z otevřené galerie sledovat "dospěláky" v obývacím pokoji.

Kuchyň je zařízena na míru vybavenou linkou z lakovaných MDF desek s vysokým

Kuchyň je zařízena na míru vybavenou linkou z lakovaných MDF desek s vysokým leskem a pracovní deskou z corianu. Zdroj: www.mujdum.cz

Stejně jako sklenice může současně být z poloviny plná či poloprázdná, také interiér domu lze považovat za otevřený a zároveň uzavřený.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům č. 4/2013.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům č. 4/2013.

Požadavky na nízkoenergetický provoz domácnosti se podařilo splnit díky jednoduchému kompaktnímu tvaru domu, kvalitní tepelné izolaci fasády a střechy a využitím úsporného podlahového vytápění s plynovým kotlem podporovaného solárními kolektory na střeše, které zároveň ohřívají užitkovou vodu a bazén. Ložnice přízemí a pokoje v podkroví se dají vytápět teplovzdušnými rozvody z krbu.

Moderní zápraží

Zápraží se řadí k charakteristickým znakům české lidové architektury. Posezení u vchodu do domu, na lavičce pod přesahující střechou, bylo tradiční součástí života na venkově, sloužilo k odpočinku i vzájemné komunikaci.

Zde ho architekti "uchopili" moderním způsobem. Intimitu vytvářejí posuvné lamelové panely vyrobené z mořeného modřínového dřeva. Tímto způsobem lze uzavřít celou prosklenou fasádu včetně terasy.

Jídelna a obývací pokoj jsou vertikálně propojeny s galerií. Zdroj:

Jídelna a obývací pokoj jsou vertikálně propojeny s galerií. Zdroj: www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 146 m²
Užitná plocha: 190 m²
Konstrukce: betonové základové pasy a betonová deska, zdicí systém Porotherm, keramobetonové stropy z tvarovek Porotherm, vnější kontaktní zateplení, tenkovrstvá fasádní omítka + dřevěné obložení, dřevěný krov, střešní krytina z keramických glazovaných tašek
Výplně otvorů: okna dřevěná s izolačními trojskly, předokenní kovové žaluzie na elektrický pohon a posuvné dřevěné stínicí panely, dveře dýhované otevíravé a posuvné (atypická výroba na míru), obložkové zárubně
Vytápění: ústřední plynové, plynový kotel, podlahové teplovodní rozvody + radiátory, krb s krbovou vložkou a teplovzdušnými rozvody do obytných místností, solární kolektory pro podporu vytápění, ohřev TUV a vyhřívání bazénu
Dům je navržen jako nízkoenergetický (tepelná ztráta objektu 9,85 kW)


Autor:



Nejčtenější

Dvě děti do pokoje 2×4 metry nepatří. Ale kam s nimi v malém bytě?

Kuchyňský kout

Příjemná lokalita, krásný výhled, světlý byt. I to jsou důvody, proč se rodina s dvěma dětmi nechce stěhovat, třebaže...

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...



Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Proměna zdevastovaného bytu v domě z roku 1900: vládne v něm bílá

Nábytkovou stěnu navrhl Vladimír Hipper na míru danému prostoru a zakomponoval...

Zcela náhodně Jiří narazil na inzertní nabídku bytu k prodeji poblíž kanceláře v centru Brna, kde pracuje. Od koupě ho...

Další z rubriky

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...

Autobus, můj domov. Všechno, co potřebuje, vložil do mobilního bydlení

Bloger Michael Fuehrer z New Jersey vytvořil ze starého školního autobusu...

Bloger Michael Fuehrer z New Jersey vytvořil ze starého školního autobusu zajímavé bydlení. Přestavba trvala devět...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Najdete na iDNES.cz