Hravý dům vypadá jako kvádr vznášející se na svahu. Připomíná matrix

  1:00aktualizováno  1:00
Byť domy ve svahu vyžadují mnohem náročnější přípravu, výsledek bývá většinou výrazně zajímavější než v případě staveb na rovinatém pozemku. Tedy pokud se projekt povede. O domě architekta Daniela Smitky to rozhodně platí.

Dům opticky „levituje“ ve svahu i díky barevnému odlišení na bílý kvádr horního podlaží a tmavý sokl suterénu a přízemí. | foto: Tomáš Dittrich

„Dům jsem navrhl jako prostorový matrix s chybějícími poli. Vznikl tak bílý kvádr levitující nad tmavým soklem podloží splývajícím s terénem. Prostorovou ´mříž´ uvnitř domu tak tvoří různě velké kvadranty, mezi nimiž panuje mírné napětí. Některá pole této mřížky jsou prázdná a jako by náhodně vyjmutá z prostorového konceptu,“ vysvětluje architekt Daniel Smitka z Ateliéru Smitka.

Večerní pohled nejlépe odhaluje „matrixovou“ podobu stavby.

Večerní pohled nejlépe odhaluje „matrixovou“ podobu stavby.

Tento netradičně pojatý návrh tak umožnil vytvořit venkovní prostory, které působí jako součást interiéru. Díky nim vznikly i zajímavé průhledy zabezpečující rodině při pobytu venku i uvnitř zároveň také dostatečné soukromí.

Třípodlažní stavba s konstrukcí ze železobetonu, kterou Daniel Smitka navrhl pro mladou rodinu s dvěma dětmi, nabízí pro uživatele i řadu dalších výhod, od přímého vstupu na zahradu z každého podlaží, přes pečlivou práci se světlem až po volné propojení jednotlivých místností.

Příjemná spolupráce investorů a architektů se vyplatila, majitelé získali nadčasový dům s moderními technologiemi, který jim bude sloužit přesně podle potřeb i představ.

Poznámka: fotografie byla pořízené před nastěhováním majitelů. Na jejich přání není spuštěna diskuse.

Světlo na prvním místě

„V návrhu byla velmi důležitá práce se světlem a jeho dopadem do interiéru domu. Zatímco nižší podlaží osvětlují standardní okenní plochy, do nejvyššího obytného podlaží padá světlo zejména ze severní strany ze zahrady a také jako sekundární denní světlo z pobytových venkovních prostor. Z jižní strany je počet oken omezený i kvůli akustické zátěži v přilehlé komunikaci,“ vysvětluje architekt Smitka.

Fotogalerie

„Na schodiště dopadá světlo prosklenou spárou ve střeše, která je formálně i tvarově důležitou součástí výtvarného řešení domu,“ doplňuje pak autor projektu.

Poněkud netradičně je řešené „řazení“ jednotlivých podlaží. Zatímco v suterénu je logicky umístěné zázemí pro sklady a hosty včetně garáže, vstupní podlaží patří ložnicím a dětským pokojům. Nejvyšší podlaží je společenské, tvoří je velký obytný prostor s kuchyní a jídelnou, nechybí zde pracovna.

Důvod je jasný: nejvyšší podlaží nabízí nejlepší výhled do okolí a zeleně, proto je zde také výstup na velkou terasu, která v teplých dnech funguje jako další obývací pokoj a jídelna. Prosklené plochy s izolačními trojskly v hliníkových rámech jsou posuvné, takže propojení interiéru a exteriéru funguje naprosto bez problému.

Všechny patra pak propojuje centrální schodiště ve tvaru L doplněné malým výtahem, který má sice nosnost pouze 100 kg, ale to bohatě stačí pro „zásobování“ kuchyně či pohyb do vyšších pater pro ty, kterým schody nevyhovují.

Příjemné detaily

Horní kuchyňské skříňky tu nenajdete, velký kuchyňský ostrůvek a spodní skříňky...

Horní kuchyňské skříňky tu nenajdete, velký kuchyňský ostrůvek a spodní skříňky doplnila ještě velká vestavná sestava nabízející dostatečný úložný prostor.

Interiér včetně nábytku na míru navrhla architektka Hana Smitková (Archatelier). Nechala vyrobit řadu vestavných prvků, zejména v případě úložných prostor, které tak splývají se stěnami a „následují“ architektonické řešení stavby či bezfalcové dveře do hliníkových zárubní, které byly použité do otvorů na celou světlou výšku místnosti.

V mnoha případech však dveře nebyly ani nutné, zejména v nejvyšším podlaží se jim architekti vyhnuli, aby zachovali vzdušný a volný prostor.

V interiéru převládá u nábytku bílá barva, dále pak dřevěné dýhy. Hana Smitková preferovala neutrální přírodní barvy, pouze u pokojů a koupelen děvčat se nebála sáhnout i po výrazných „holčičích“ barvách, které však lze za pár let bez problému vyměnit za nové, takové, jaké se budou v té době dívkám líbit.

Betonové stěrky a dřevěné obklady doplnila bílá výmalba, která dodává prostoru opět na lehkosti a vzdušnosti.

Velká terasa v teplých dnech funguje jako další obývací pokoj i jídelna.

Velká terasa v teplých dnech funguje jako další obývací pokoj i jídelna.

Technické informace

Zastavěná plocha: 292 m2

Užitná plocha: 494 m2

Obestavěný prostor: 2 165 m3

Vytápění a větrání: tepelné čerpadlo s elektrickým dohřevem pro pokrytí zimních špiček. Topení je v obytných patrech navrženo teplovodní podlahové, v suterénu je objekt vytápěný deskovými tělesy. Větrání nucené, rekuperační jednotka je umístěna v suterénu domu. Systémy MAR řídí větrání, chlazení a vytápění prostorů. Podhledy v hlavních pobytových místnostech 2.NP a v ložnicích jsou navrženy jako systémové chladící SDK desky.

Konstrukce obvodových stěn: železobetonová, založená plošně na základové desce v kombinaci hlubinných vrtaných pilot. Příčky a další stěny cihel P+D, u akusticky chráněných místností příčkovky AKU. Fasáda je zateplena minerální vlnou s tl. 180 mm v systému provětrávané fasády s obkladovými deskami, lepenými na podkladní ocelový rošt.

Podlahy: lité (Cemflow) na kročejovou izolaci. Pochozí vrstvy: kombinace stěrkových, dřevěných a keramických podlah

Výplně otvorů: okna hliníková (systém Reynaers CS77-HI s trojitým zasklením), ve vybraných pozicích sklo connex. Vnitřní dveře jsou v prostorách 1. a 2. NP bezfalcové do hliníkových zárubní do otvorů na celou světlou výšku místnosti, průchozí výška 2 100 mm.

„Dům jsem navrhl jako prostorový matrix s chybějícími poli,“ vysvětluje...

„Dům jsem navrhl jako prostorový matrix s chybějícími poli,“ vysvětluje architekt.

Autor projektu

Ing. arch. Daniel Smitka Ph.D. (* 1967)

Absolvent Stavební fakulty ČVUT a následně Fakulty architektury ČVUT. Po absolvování zahraničních stáží ve Francii a Rakousku a složení státní zkoušky otevřel v roce 1993 vlastní architektonickou kancelář zaměřenou na bytovou výstavbu, retail, komerční objekty a rezidenční vily – Atelier Smitka.

Vyučoval na Fakultě architektury ČVUT, Fakultě stavební ČVUT a North Carolina State University. Doktorská práce v r. 2015 na téma „Sociální bydlení a plastický byt jako vývojová alternativa“.

Realizoval více jak dvacet rezidenčních projektů, od rodinných vil až po multifunkční bytové domy se stovkami bytů. V jeho portfoliu jsou i administrativní a průmyslové stavby, školy, hotely a také unikátní projekty vědeckotechnických parků nebo sportovních a lyžařských areálů, celkově desítky projektů v posledních dvaceti letech.

Dlouhodobě podporuje jako partner Centrum Paraple a další charitativní organizace v ČR. V Současné době působí jeho firma Atelier Smitka na poli projekce větších retail objektů v Praze a okolí.

Autor:



Nejčtenější

Když si koupíte koženou pohovku za dvacet tisíc, budete sedět na igelitu

O koženou pohovku je třeba se starat přesně podle návodu výrobce.

Zatímco poměr masa v uzeninách už vnímá většina zákazníků, jen málokoho napadne, že pro nábytek označený jako kožený...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...



Za Prahou si postavili dům snů. Obavy z dřevostavby jsou zbytečné

Stavba domu trvala pět měsíců od kopnutí do země po stěhování do hotového.

Renata a Ladislav pobývali dlouhé roky v Americe, ve dřevěném domě. Kolem nich žila spousta dalších lidí v...

Z ruiny na zboření je vilový dům. Stěny má z levného stavebního materiálu

Jao-tung, tradiční čínské obydlí zakopané do země, se dočkalo obnovy.

Čínská internetová hvězda Jie Liang-čchen se rozhodl přestavět a zachránit jednu z tradičních vesnických staveb svého...

Zepředu vidíte pevnost, zezadu dům s prosklenými stěnami do zahrady

Jemně perforovaná fasáda obložená pískovcem na straně hlavního vstupu směrem do...

Pokud budete chtít vstoupit do rodinného domu velké čínské rodiny žijící v Singapuru, můžete mít pocit, že vcházíte do...

Další z rubriky

Zepředu vidíte pevnost, zezadu dům s prosklenými stěnami do zahrady

Jemně perforovaná fasáda obložená pískovcem na straně hlavního vstupu směrem do...

Pokud budete chtít vstoupit do rodinného domu velké čínské rodiny žijící v Singapuru, můžete mít pocit, že vcházíte do...

Architekti, kteří preferují surové stavby. Milují beton i kov

Architektům se podařilo přesvědčit klienta, aby beton v interiéru přístavby...

Jako červená nit se projekty studia Monoform vinou surové studené materiály, beton a kov. Najdete je nejen v interiéru,...

Nedostatek dřeva a tlak na cenu. Podlahy jsou tenčí, vládne jim dub

Tloušťka krytiny 1Floor Forte je poměrně nízká (10,8 mm). I proto je ideální...

Dřevěné podlahy prodělaly za uplynulé čtvrt století velký vývoj. Původní parkety se často skrývaly pod kobercem, dnes...



Najdete na iDNES.cz