Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Severní svah proměnil architekt ve výhodu: dům si bere slunce z jihu

  1:00aktualizováno  1:00
Nový rodinný dům postavený podle návrhu Aleše Gadliny vyrostl ve svazích nad Zlínem. Promyšlený návrh proměnil nevýhodu severního svahu v přednost.

Dům odporuje dnes často uplatňované zásadě, že severní průčelí domu nemá být prosklené. V tomto domě je výhled na sever největší hodnotou a díky rohovým oknům mají pokoje odpolední slunce. Neobvyklé je i horizontální členění oken, velkou stavbu opticky snižuje a napomáhá jejímu začlenění do krajiny. | foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk

V nové zástavbě nad městem, které zaujímá čestné místo v učebnicích dějin české architektury, se díky přístupu architektů, stavebníků i úřadů daří navazovat na kvalitní funkcionalistickou architekturu třicátých let a vzniká tu kultivované obytné prostředí.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Pětičlenná rodina si zde představovala komfortní moderní bydlení a zaujal ji architektonický styl Aleše Gadliny. Severní svah nebývá považován pro výstavbu rodinného domu za ideální, ale vybraná parcela má příjemné okolí a právě severním směrem se nabízí nejkrásnější výhled na město.

„Výhled pro nás představuje hlavní hodnotu. Orientace na sever nám nevadila, naopak máme rádi v létě chládek a stín, a tak jsme o výběru pozemku nepochybovali,“ uvádí majitelka domu.

Tři hmoty v pěti úrovních

Kompozice domu, složená ze tří hmot s plochými střechami, se odvíjí od situace na svažitém pozemku s přístupem shora. Dispozice je rozvržena do pěti úrovní, navzájem posunutých o polovinu výšky podlaží. V úrovni vstupu na pozemek je garáž, zázemí, samostatný pokoj dospělé dcery s příslušenstvím a velká prosklená vstupní hala s otevřeným schodištěm. To spojuje celý vnitřní prostor domu.

Již od hlavního vstupu lze nahlédnout do života rodiny. Je vidět celá společná obývací část, která „leží“ o půl podlaží níže, ale i galerie s dětskými pokoji, umístěná o půl patra výše nad vstupní halou.

Společný obývací prostor vymezuje po celé jeho délce velká prosklená plocha, která jako panoramatická obrazovka otevírá výhled ven přes terasu a zahradu dolů na město. O dalšího půl podlaží níže najdete relaxační zónu a komfortní fitness, rovněž lemované prosklenou fasádou a terasou.

Fotogalerie

Nejvyšší dvě podlaží zaujímá soukromá část: nad obývacím pokojem jsou dětské pokoje a nejvyšší úroveň zaujímá hlavní ložnice, která jako kapitánský můstek vévodí celé kompozici.

Všechny prostory v domě jsou velkoryse dimenzované, každá ložnice má komfortní šatnu a koupelnu a prostorné haly a schodiště dávají interiéru takřka monumentální ráz.

Interiér byl vybaven na míru s důrazem na střízlivou barevnost a kvalitní materiály. Do velkého vzdušného prostoru si majitelé vybrali kontrast bílé barvy a podlahy z tmavého ořechového dřeva. Vybavení z jednoduchého funkčního nábytku oživili bohatou sbírkou moderních grafik a několika zajímavými solitérními doplňky, svítidly a podobně. Nadčasový interiér bude mít stále svou hodnotu.

Sever v symbióze s jihem

Obytné prostory orientované na sever zpravidla vyvolávají představy neútulných studených místností bez slunce, u energetiků pak obavu ze zbytečných tepelných ztrát a u ekonomů neurózu z účtů za vytápění.

Ale ani v tomto směru návrh domu nic nezanedbává. Sluneční paprsky si svobodně razí cestu velkou prosklenou vstupní halou po schodišti jak dolů do obývacího pokoje, tak vzhůru do dalších částí domu a rovnoměrně jej prosvětlují i prohřívají.

Otevřené propojení severní a jižní strany domu má hned dvě pozitiva: v zimě dům prosvětluje a prohřívá, v létě naopak zabraňuje přehřívání a stavba se obejde bez klimatizace.

Severně orientované ložnice mají rohová okna, takže rodiče i děti vstávají s příjemným ranním sluncem. Kvalitní izolační trojskla zabraňují tepelným únikům. Celá stavba je realizována jako energeticky pasivní, takže naopak v chladnějších měsících těží z pasivních solárních zisků.

Výtvarný koncept domu, založený na geometrických tvarech a kontrastu bílé a...

Výtvarný koncept domu, založený na geometrických tvarech a kontrastu bílé a antracitové barvy, vstupuje i do interiéru. Zde dominují sněhobílé stěny a tmavá ořechová podlaha. Jednoduchý bílý nábytek vyrobený vesměs na míru oživují fotografie a grafiky z rodinné sbírky. Interiér navrhl Ctirad Musiol.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 210 m2
Užitná plocha: 346 m2
Konstrukce: betonové základové pasy a základová deska, zdicí systém Porotherm, stropy a schodiště železobetonové monolitické, vnější kontaktní zateplení, plochá střecha s fólií Alcorplan
Výplně otvorů: prosklené plochy a okna hliníková Schüco s izolačními trojskly, dveře atypické bezfalcové
Vytápění: ústřední plynové, plynový kondenzační kotel Viessmann, v celém domě podlahové teplovodní vytápění, řízené větrání s rekuperací tepla. Dům je navržen jako energeticky pasivní.

Návrh vybavení interiéru: Ctirad Musiol, ateliér Pietra Bianca

Aleš Gadlina

*1965
Autorizovaný inženýr, absolvent Stavební fakulty ČVUT Praha.

V roce 1997 založil stavební firmu Gadline, která se postupně rozrostla o architektonický ateliér. Zabývá se návrhy rodinných domů a bytových staveb od studie až po realizaci. Specializuje se na projektování energeticky úsporných domů, které využívají pasivní solární efekt.

Dvě bohatě prosklená nároží vedle sebe, v zádveří a vstupní hale, propouštějí...

Dvě bohatě prosklená nároží vedle sebe – v zádveří a vstupní hale – propouštějí do domu světlo a sluneční paprsky od rána až do poledne.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Autor:



Nejčtenější

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Nad řekou si postavili dům, který vypadá jako loď. Povodní se nebojí

Architekt Jiří Pilka navrhl stavbu na pilotách. Záměrně použil stylové prvky,...

Vysoký dům připomíná zaoceánskou loď, a není to náhoda. Manželé Klára a Radek Křížovi milují moře i svou řeku, na...

Další z rubriky

Postavili si dům v Dolním Rakousku. Mají rozumnější stavební předpisy

Jednoduchou, ale ne nezajímavou architekturu dřevostavby tvoří dvě na sebe...

Jaký dům vlastně člověk potřebuje? S dostatkem soukromí a prostoru pro rodinu, aby poskytoval pohodlí, útočiště a v...

Bakala neuspěl u soudu se stížností kvůli Knihovně Václava Havla

Budova na pražském Loretánském náměstí, ve které sídlí knihovna Václava Havla.

Ústavní soud odmítl stížnost Zdeňka Bakaly ve sporu souvisejícím s rekonstrukcí domu pro Knihovnu Václava Havla na...

Rodinný dům musel architekt přizpůsobit předpisům CHKO, úkol zvládl

Architekt použil zajímavý optický trik, díky němuž má dům z horní strany do...

Navštívili jsme osobitý rodinný dům v malebné horské krajině pod Lysou horou v chráněné krajinné oblasti, který si...



Najdete na iDNES.cz