Dům v prudkém svahu v lese má místo zahrady obrovitou terasu

  1:00aktualizováno  1:00
Pro svou pětičlennou rodinu postavil architekt Eric Grondal dům na hodně obtížném místě. Na první pohled stavba působí spíš jako překážka, přesto v okolním prostředí díky použitým materiálům vypadá docela přirozeně.

Velkoformátová posuvná stěna na jižní straně fasády zprostředkovává vstup na terasu a stírá hranici mezi obytnou částí a venkovním prostředím. | foto: Schüco

Stavět dům na zalesněném pozemku v prudkém svahu nedaleko belgického města Tilff si vyžádalo hodně pečlivou přípravu. Architekt Grondal (*1974) měl představu rodinného domu s minimálními nároky na energii, s dostatečným přísunem přirozeného denního světla a také stavby ohleduplné k přírodě.

Budova je usazená ke svahu a fyzikálně i opticky zasazená do svažitého terénu....

Na první pohled působí umístění rodinného domu neobvykle. Je postavený kolmo k malé soukromé příjezdové cestě a strmému svahu, jako jakási „závora“ v terénu.

Přesto zde vypadá přirozeně, v symbióze s prostředím, což také bylo záměrem autora.

Cihla, lámaný kámen a měděná fasáda s patinou

Vedle tvaru a uspořádání měla na charakter a míru integrace domu do okolí významný vliv volba materiálů. Cihlový základ z použitých cihel, který prostorově definuje suterén, harmonicky ladí k patinované měděné fasádě dvou navazujících podlaží.

Fotogalerie

Díky různé šířce panelů v matné hnědé barvě, která působí teplým dojmem, má fasáda nepravidelnou vertikální strukturu a pod různými úhly pohledu se její vzhled mění. Celkový dojem z fasády je tak přirozený i díky proměnlivé hře světla a stínu, kterou vytvářejí okolní koruny stromů a sluneční paprsky.

Zatímco vnější plášť budovy v zemitých odstínech splývá s přírodou, interiér uvnitř je velmi moderní: světlé barvy, přiznaný pohledový beton, šedý přírodní kámen na podlahách a celá řada dřevěných prvků.

Při pohledu zvenku se míra zasklení může zdát zbytečně umírněná. Avšak díky vhodnému rozmístění oken a střešního zasklení přichází do domu v průběhu celého dne optimální množství světla do všech užitných zón. To vede k minimální nutnosti používat umělé osvětlení.

Světlo má řadu možností

Na severní straně je nad základnou pro fasádu charakteristická vyčnívající hmota s přesahem 1,2 m. S hlavní částí budovy je propojena prostřednictvím střešního zasklení o ploše 17 m2. Od časného rána tak tato vertikální pásová okna zprostředkovávají centrální části domu dostatek denního světla.

Je-li bezbariérová posuvně zdvižná stěna ze systému Schüco otevřená, jsou její...

Je-li bezbariérová posuvně zdvižná stěna ze systému Schüco otevřená, jsou její tři (na výšku podlaží rozměrné části) skrytě zapuštěny do falešné kapsy za fasádou.

Další zdroj přirozeného světla představuje dvoupodlažní prosklení na západní straně a 7,5 m široké prosklení zpřístupňující jižní terasu, na kterou se vstupuje přes třídílnou, posuvně zdvižnou konstrukci, instalovanou na celou výšku patra, tedy od stropu až k podlaze.

Může se hodit

Domy Štěrboholy

Domy Štěrboholy - stylové bydlení na Praze 10.

Vice domů k prodeji na Reality.iDNES.cz.

V otevřeném stavu je stěna kompletně „zaparkovaná“ ve falešném prostoru fasády, v přízemí tak skvěle rozšiřuje a propojuje prostor kuchyně a jídelny s terasou. Otevřený výstup na terasu může připomínat vilu Tugendhat, kde se ovšem skleněné tabule spouštějí dolů, zde se naopak vytahují nahoru.

Použité výplně otvorů v domě se liší velikostí, tvarem i funkcemi. Jejich společným a sjednocujícím rysem jsou však tenké hliníkové profily Schüco v černé barvě, která splývá s fasádou. Všechna okna a prosklené plochy byly osazeny izolačním trojsklem.

V souladu s promyšleným a dobře izolovaným pláštěm budovy (U má hodnotu 0,11) zvolil architekt z bioklimatických důvodů také udržitelné domácí technologie.

Energetické požadavky na provoz podlahového topného systému jsou tak pokryty tepelným čerpadlem, teplá voda je produkována prostřednictvím solárních panelů, umístěných na ploché střeše. Automatizovaná ventilace se zpětným získáváním tepla nebo cisterna na užitkovou vodu o objemu 10 000 litrů doplňují udržitelný koncept budovy.

Je-li zdvižná stěna ze systému Schüco ASS 70.HI otevřená, jsou její tři části...

Je-li bezbariérová posuvně zdvižná stěna otevřená, jsou její tři části skrytě zapuštěny do falešné kapsy za fasádou. Terasa se stává pokračováním kuchyně a jídelny.

Technické detaily

Architekt: Atelier d’Architecture Eric Grondal, Embourg (Belgie)

Fasádní konstrukce: J. Gaspard SPRL, Angleur (Belgie)

Výplně otvorů: systémy Schüco, vybavené izolačním trojsklem (zavěšená fasáda: Schüco FW 50+, okna: Schüco AWS 75.SI, dveře: Schüco ADS 75 HD.SI, posuvně zdvižené dveře: Schüco ASS 70.HI)

Vytápění a TUV: tepelné čerpadlo, solární panely

Autoři:

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Malý byt po rekonstrukci: vtipné detaily a světlá podlaha ho zvětšily

Moderní polyuretanová stěrka prostor skvěle prosvětlila.

Byty, do nichž předchozí majitelé takřka nic neinvestovali, působí depresivně. Nicnedělání má i své výhody,...

Další z rubriky

Zepředu vidíte pevnost, zezadu dům s prosklenými stěnami do zahrady

Jemně perforovaná fasáda obložená pískovcem na straně hlavního vstupu směrem do...

Pokud budete chtít vstoupit do rodinného domu velké čínské rodiny žijící v Singapuru, můžete mít pocit, že vcházíte do...

Mají dům jak z anglického venkova. A uvnitř minimum věcí i nábytku

Přizpůsobivý dům. Začátkem 90. let ho začal stavět Zoltánův otec, dokončili jej...

Nevelký přízemní dům upravila a zařídila máma dvou dětí postupně tím, co bylo jejímu srdci blízké, i podle potřeb...

Bílou dřevostavbu si postavili u jezera jako vzpomínku na Itálii

Bílá lazura připomíná majitelům jejich italský pobyt.

Architekti Heidi a Esa Schroderusovi tráví jarní dovolenou, jako praví seveřani, na lyžích. V dubnu 2016 svou zmrzlou...

Najdete na iDNES.cz