Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Moderní pevnost nad městem si postavili kvůli dceři. Chtěli bezpečí

  1:00aktualizováno  1:00
Dům ve svahu nabízí jednoduchost, funkčnost i estetiku. Světlo přichází přes velkoplošné prosklené stěny, umělé osvětlení ztrácí téměř význam. Prostorový koncept má prozaický důvod, stěny domu téměř dokonale kopírují maximální zastavěnou plochu pozemku.

Ostrůvková kuchyň umožňuje přímý kontakt s jídelní částí. | foto: Tomáš Dittrich

Prostor a výhled. To jsou hlavní přednosti domu. Téměř 220 m2 obytné plochy, pohled na rozlehlou terasu a výhled do údolí vyvolávají pocit úžasu. Objekt je postavený na svahu s nádherným výhledem do okolí.

Do budoucna by měl terasu doplnit venkovní bazén. Tento dům je moderní verzí domova, propojující intimitu s přehledem o dění v okolí a pohodlí s luxusem.

Vizualizace: Dům působí jako pevnost ve svahu.

Vizualizace: Dům působí jako pevnost ve svahu.

Na přání majitelů nejsou zveřejněny fotografie domu zvenčí.

Láska na první pohled

Velkorysé rodinné útočiště nespadlo manželům jen tak z nebe. Trpělivé čekání a odvaha ke stavbě na zelené louce se jim vyplatily. Po studiích bydleli v Praze, přímo v centru, takže si užili rušného života dosyta. Oba jsou právníci, manželka však v současné době odhodila pracovní povinnosti a naplno si vychutnává radost z novorozené dcery.

Kuchyň je umístěna do velké niky, nabízí dostatek úložného prostoru i pracovní...

Kuchyň je umístěna do velké niky, nabízí dostatek úložného prostoru i pracovní plochy.

„Lokalitu pro stavbu jsme vybírali dost dlouho. Jedním z kritérií byla i snadná dostupnost do Prahy, kam denně za prací dojíždíme. Když bylo vybráno, oslovili jsme tři architekty a návrh architekta Janouta byl ´láskou´ na první pohled,“ říká majitelka.

Návrh novostavby se musel během vzniku konceptu vypořádat s několika limity danými pomalu vznikající okolní zástavbou, až dramatickou morfologií terénu, rozměry parcely, orientací ke světovým stranám a také s hloubkou a polohou inženýrských sítí.

Fotogalerie

„Vznikla stavba z ulice víceméně skrytá, s panoramatickým výhledem do okolní krajiny, dům otevřený do zahrady a hlídající si soukromí svého interiéru, dům, jehož hmotu lze okem z ulice spíše tušit, než jasně opisovat,“ konstatuje architekt Lukáš Janout, autor projektu.

Koncepce domu

Horní patro je nezvykle definováno jako patro vstupní. Hmotově odpovídá přiřazeným funkcím, jako jsou garáž, technická místnost se skladem a hala se schodištěm. Právě tato část je jediným viditelným objemem domu z přilehlé ulice.

Zatím Anička spí s rodiči v ložnici.

Zatím Anička spí s rodiči v ložnici.

Spodní část je definována čistě obytnými funkcemi s přímou konfrontací přilehlé zahrady. Schodiště vyúsťuje do centrální chodby v místě venkovního posezení. Odtud následuje západním směrem společenská část domu s obývacím pokojem a kuchyní s jídelnou.

Na protější stranu, k východu, jsou orientovány klidové zóny jednotlivých uživatelů. Všechny pokoje mají možnost přímého výstupu na průběžnou terasu domu, případně do zahrady.

Důslednost v každém detailu

Když manželé získali povolení ke stavbě, svěřili stavbu domu do těch nejlepších rukou. „Tatínek léta podniká ve stavebnictví. Plánoval a dozoroval celou stavbu, byl stále po ruce a okamžitě řešil všechny problémy. A že jich nebylo málo,“ přiznává Dana.

Pokoj malé Aničky je laděný do růžové barvy.

Pokoj malé Aničky je laděný do růžové barvy.

Stavbu realizovala firma Protemo stavby. V krásném prostředí vyrostl moderní dům s technickými vymoženostmi, promyšlený do posledního detailu. Interiér tak působí velice vzdušně, díky otevřeným pohledům do přírody se prostor opticky ještě více otevírá. Obytný interiér vhodně spojuje střídmá barevnost, shodné materiály a nadčasové vybavení. Prostory pro soukromí jsou samozřejmě oddělené, naopak kuchyně, obývací prostory, hala a galerie na sebe plynule navazují.

Keramická dlažba Stones 60 × 60 cm propojuje zádveří, schody, centrální obytné části, koupelnu, toaletu i technické místnosti. Díky technickým vlastnostem byla dlažba identického designu s vhodným povrchem pro exteriér použitá i na všech přilehlých venkovních terasách pro maximální propojení interiérové a venkovní části domu.

Pod dlažbou se ukrývá podlahové topení regulované tepelným čerpadlem Dimplex včetně rekuperační jednotky (rekuperace znamená zpětné získávání tepla při větrání, kdy odváděný vzduch z místnosti předává energii vzduchu).

Komplexní řešení technologie Nilan pro tento rodinný dům zahrnuje větrání, ohřev teplé vody, vytápění a chlazení, ale také klimatizaci v letním období. „Na počátku jsme teprve získávali zkušenosti s regulací čerpadla, ale kdykoliv to bylo nutné, dorazil k nám servisní technik, toho si ceníme,“ dodává majitelka.

Bezpečnosti napomáhá i LED osvětlení schodiště.

Bezpečnosti napomáhá i LED osvětlení schodiště.

Pro schodiště se použila balkónová schodovka (30 × 60 cm) s takzvaným nosem s...

Pro schodiště se použila balkonová schodovka (30 × 60 cm) s takzvaným nosem.

Decentní přístup

Ne zcela obvyklým prvkem v domě jsou 220 cm vysoké dveře ve zcela jednoduchém provedení. Dominantní, centrální plochu domu zabrala kuchyně propojená s jídelní i obývací částí. Bílou lesklou kuchyň Expres Kűche (lesklé lamino) pořídili majitelé včetně elektrospotřebičů a jídelny v Asku.

Ložnice i dětský pokoj nijak barevně nevybočují. Bílá barva propojuje obě místnosti, ale díky nostalgičtějším tvarům nábytku, jemným textiliím a kobercům mají obě místnosti romantičtější nádech než centrální část domu.

Moderní vzhled koupelně dodává imitace kamene, lapovaná dlažba 60 × 60 cm procházející z celého interiéru i do této intimní zóny bytu. Na stěně je kombinace bílého obkladu 30 × 60 cm a řezané mozaiky Stones.

„Dali jsme na radu odborníků při výběru obkladů, nechtěli jsme jednolitou plochu na stěnách. Moc nám proto pomohl podrobný kladečský plán, který pamatoval na každou maličkost. Připravil jej pro nás projektový tým Rako,“ říká majitelka.

Do koupelny přichází denní světlo stropním světlíkem.

Do koupelny přichází denní světlo stropním světlíkem.

Pohodlí při relaxaci umožňuje sprchový kout i vana. „Růžové doplňky včetně plastové vaničky v koupelně patří naší Aničce, právě kvůli ní jsme chtěli bydlení v klidu a mimo ruch centra,“ uzavírá Dana.

Autoři:



Nejčtenější

Dvě děti do pokoje 2×4 metry nepatří. Ale kam s nimi v malém bytě?

Kuchyňský kout

Příjemná lokalita, krásný výhled, světlý byt. I to jsou důvody, proč se rodina s dvěma dětmi nechce stěhovat, třebaže...

Největší tajemství rohového domu uvidíte jen z vrtulníku. Je jeho pýchou

Rohový dům v sobě spojuje byznys a rodinné zázemí.

Do práce seběhne pár schodů, zacvičí si mezi psaním e-mailů a důležitou schůzkou a dceru nechá plavat v bazénu na...



Odešli ze světa financí a rok mýtili les. Srub mají dokonale promyšlený

Srub zaujme svou konstrukcí již zvenku.

Srub zasazený na pozemku v blízkosti lesa je obklopený volným nezastavěným prostorem a pastvinami s koňmi. Koncept...

Malý byt 1+1 za čtyři týdny pořádně prokoukl. Sluníčkově žlutá je pryč

Projekt studio připravovalo tři týdny. Samotná proměna trvala další čtyři týdny.

Byt v přízemí činžovního domu na Starém Městě volal již dlouho po modernizaci. V roce 2002 byl těžce zasažen povodní....

Jazzman Rudy Linka jezdí z New Yorku na část roku na chalupu na Šumavě

Realizaci kuchyně svěřili Linkovi Jiřímu Lukáškovi ze společnosti Sedlák...

Jeho velká cesta začala v roce 1980, kdy jako devatenáctiletý opustil Československo, aby mohl naživo poslouchat...

Další z rubriky

Architekti, kteří mají radši rekonstrukce než novostavby. Ctí historii

Venkovské stavení v Ovesné Lhotě bylo postaveno v 17. století.

V přírodě se koloběh nezastaví. Nové vystřídá staré. Podobně tomu bývá i u domů. Starý dům je opravený a některé jeho...

Seznamte se. To jsou sportoviště a vesnice ZOH 2018 v Jižní Koreji

Jihokorejský Pchjongčchang se připravuje na ZOH 2018, slavnostní zahájení...

Jihokorejský Pchjongčchang se připravuje na ZOH 2018, slavnostní zahájení proběhne 9. února 2018. V samotném městě se...

Koupil spáleniště. Na něm postavil roubenku, přísné předpisy dodržel

Užitná plocha roubenky je 166 metrů čtverečních.

Pozemek se zarůstajícím spáleništěm si Jan koupil, aby zde rodině postavil roubenku. Okouzlila ho především lokalita...

Najdete na iDNES.cz