Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Na svůj sen o rodinném bydlení čekali dva roky. Dům ve svahu milují

  1:00aktualizováno  1:00
Ty nejlepší věci chtějí svůj čas. Platí to i pro moderní dům uprostřed jihomoravské přírody, který pro mladý manželský pár navrhli architekti z ateliéru Europrojekta.

Jednotlivé hmoty stavby splývají přirozeně s pozemkem. | foto: Archiv ateliéru Europrojekta

Při stavbě domu dělají lidé často kompromisy a volí levnější, méně kvalitní materiály, jednak aby ušetřili, jednak aby se mohli co nejdříve stěhovat do nového.

Může se hodit

Splňte si svůj sen o bydlení. Rodinné domy v klidu přírody i v centru města na Reality.iDNES.cz.

Rodinná luxusní vila v Uherském Hradišti byla ale navržena a postavena tak, aby nabízela jednoduché, a přitom velmi pohodlné a funkční bydlení bez zbytečných finančních ústupků. I proto trvala její stavba dva roky.

"Ceníme si toho, že stavebníci, v tomto případě mladí manželé, jako jedni z mála již od počátku upřednostňovali kvalitu domu nad cenou, volili například hliníková okna a masivní teakové podlahy, i když výše rozpočtu byla předem dána," vysvětluje architekt Martin Kareš z ateliéru Europrojekta.

Severovýchodní strana objektu se vstupem a vjezdem do garáže.

Severovýchodní strana objektu se vstupem a vjezdem do garáže

Jižní pohled vyzařuje čistotu architektury s důrazem výhledu na okolní krajinu

Jižní pohled vyzařuje čistotu architektury s důrazem výhledu na okolní krajinu pomocí panoramatických oken.

"Od úvodních konceptů studie jsme společně přemýšleli nejen nad domem, ale i nad jeho interiérem. Ten měl společně s výtvarnými doplňky dotvářet samotnou architekturu," dodává jeden z tvůrců stavby.

Ve svahu zlínského kraje

Parcelu si pro své nové bydlení vybrali majitelé v atraktivní, nově vznikající lokalitě Uherského Hradiště. Slunný jižní svah obdařený panoramatickým výhledem na okolní kopcovitou krajinu, navíc se siluetou hradu, sliboval příjemné prostředí pro bydlení.

Další zajímavé články najdete v časopise Domov.

Další zajímavé články najdete v časopise Domov.

Architekti koncipovali dům jako střídmé, navzájem posunuté hranoly s jednoduchou a přehlednou dispozicí interiéru. Hmotu samotné stavby včlenili volně a nenásilně do pozemku a umístili ji co možná nejcitlivěji tak, aby koncept stavby ctil svah původního terénu a reagoval svou hmotou a prosklením na okolní krajinu. Průhledy z interiéru orientovali záměrně na přirozené dominanty okolí.

Konfigurace terénu se značným převýšením a přístupem shora k objektu vedla přirozeným způsobem k mezonetovému uspořádání prostoru domu.

Garáž a zádveří se šatnou jsou tedy umístěny v mezipatře, zatímco po navazujícím schodišti lze vystoupat buď o půl podlaží vzhůru na galerii a dále do ložnicové části se třemi soukromými pokoji majitelů a příslušenstvím, nebo sestoupit o půl podlaží níže do velkoryse pojatého společného obývacího prostoru s jídelnou a kuchyní.

Vstupní hala se schodištěm je otevřená do prostoru, komunikuje tak s uživateli

Vstupní hala se schodištěm je otevřena do prostoru, komunikuje tak s uživateli domu.

Schodišťová hala slouží pro důstojný příjem hostů, prochází na výšku celým domem a sjednocuje tak jeho vnitřní prostor formou dominantního galerijního prvku.

Dům spořící energii

Architekti navrhli dům na přání majitelů jako nízkonákladový s nízkou náročností na spotřebu energií, patří tedy mezi takzvané nízkoenergetické stavby, tak v současnosti skloňované ve všech pádech.

Fotogalerie

Vila je konstrukčně zhotovena ze zděného keramického systému v kombinaci se železobetonovými stropy, fasáda kontaktně zateplena minerální vatou. Vytápění a ohřev vody zajišťuje tepelné čerpadlo vzduch-voda, přičemž k vytápění objektu slouží převážně podlahové topení. K energetickým úsporám přispívají i nadstandardní hliníková okna.

"Celkově jsme se snažili dům do pozemku umístit co možná nejcitlivěji, tak aby do prostředí nenásilně vstupoval, aby koncept stavby ctil původní terén a reagoval svou hmotou a prosklenými plochami na okolní prostředí a krajinu," popisují architekti.

Pohled od vstupu do obývací části na jídelnu a částečně zapuštěnou kuchyň.

Pohled od vstupu do obývací části na jídelnu a částečně zapuštěnou kuchyň

Slunný domov

Tvůrci stavby zastávají názor, že technický komfort a vhodná dispozice ještě samy o sobě útulný domov nevytvářejí. "Právě citlivé prolnutí stavby s interiérem vede k pohodlnému a příjemnému soužití majitelů s domem. Tyto dva základní koncepční prvky nás dále vedly k propojení samotného interiéru se zahradou pomocí prosklených ploch," vysvětlují architekti své důvody.

Obytné místnosti orientovali bez výjimky na jih, takže poskytují ideální výhled a není nutné je tolik vytápět. Mezipatro skrývá garáž a šatnu, z čelního pohledu je pozorovateli skrytá ještě technická místnost a sauna.

Dominantou a zároveň „sochou“ v  prostoru denní části  je krb opatřený

Dominantou a zároveň „sochou“ v prostoru denní části je krb opatřený betonovou stěrkou. Svým ztvárněním ladí s pohledovým betonem stropu.

Obývací místnost, položenou v úrovni zahrady, odděluje částečně od kuchyně s jídelnou krbová stěna. Celý prostor přitom spojuje schodišťová hala, která zároveň umožňuje průhledy do okolí.

 Vnitřní kompozice domu je dokonce naznačena zvenčí, obytnou část od zázemí odlišuje červená a bílá barva fasády.

Autoři

Ing. arch. Martin Kareš, Ph.D., Ing. arch. Robert Rais, Ph.D., Ateliér Europrojekta

Oba jsou absolventy Fakulty architektury VUT v Brně, dříve členové ateliéru prof. arch. Ivana Rullera, žijící legendy funkcionalismu, oceněné státním vyznamenáním.

V roce 2003 založili vlastní architektonický ateliér Europrojekta, zabývají se projekcí rodinných domů, zejména technologicky špičkových nadstandardních vil.

Luxus v interiéru

Bezchybné propojení mezi vlastní stavbou a interiérem se podařilo i díky truhlářské firmě Nodis – Mip z Buchlovic, která se postarala o atypické zařízení domu.

Majitelé oceňují nejen architekty za jejich přístup k projektu, ale i práci truhlářské firmy, která dodala například lakovanou kuchyňskou linku provedenou ve vysokém lesku, dýhované interiérové dveře přes celou výšku místností, knihovnu, obložení schodiště a další interiérové prvky.

Ložnici majitelů oživuje stěna s tapetou oddělující tuto místnost od šatny.

Ložnici majitelů oživuje stěna s tapetou oddělující tuto místnost od šatny.

Dětský pokoj syna s dominantou vstupních dveří přes celou výšku místnosti.

Dětský pokoj syna s dominantou vstupních dveří přes celou výšku místnosti.

Konečná podoba domu dostála představám novomanželů o spokojeném, a přitom moderním bydlení do detailu. "Vše bylo splněno jak u samotné stavby, tak i v interiéru domu. Děkujeme všem, kdo se na realizaci našeho snu podíleli a pomohli nám tak vytvořit krásnou a ve všech směrech účelnou stavbu," svěřuje se mladý pár.

Technické údaje stavby

Místo stavby: Uherské Hradiště, Zlínský kraj
Plocha pozemku: 1 550 m2
Zastavěná plocha: 160 m2
Užitná plocha: 750 m2
Konstrukce: betonové základové pasy, zdicí systém Porotherm, monolitické železobetonové stropy a schodiště, obvodové zdivo Porotherm 240 mm + minerální vlna + omítka, zastřešení pultových střech Lindab
Výplně otvorů: hliníková okna s izolačními skly, předokenní hliníkové žaluzie, atypické dýhované bezfalcové vnitřní dveře do obložkových zárubní, materiál teak
Vytápění: ústřední podlahové, zdroj energie tepelné čerpadlo, krb s krbovou vložkou a rozvody teplého vzduchu do obytných pokojů druhého podlaží
Interiér: spolupráce s firmou NODIS interiors
Termín výstavby: 2009–2011
Projekt: 2008
Cena stavby: přibližně 4 000 Kč/m (bez vybavení interiéru)



Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Žili skromně, spořili a přemýšleli. Nyní mají za Prahou senzační dům

Na útulnou krytou terasu zasvítí letní slunce až po třetí hodině. Do té doby je...

Nejdřív koupili parcelu, pak si na ní postavili zahradní domek velký 32 metrů čtverečních, dva roky v něm žili, spořili...

Představy mladých o bydlení: záclony nemusí, zato obchod v domě ano

Takto si představují mladí ideální bydlení: záclony nejsou potřeba, kolo jako...

Za našich mladých let tohle nebývalo! Tak tuto větu lze slyšet často. Je pravdivá, zejména generace takzvaných...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...



Najdete na iDNES.cz