Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

  1:00aktualizováno  1:00
Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale nenechte se zmást. Tvůrčí „otěže“ pevně drží důraz na poctivé řemeslo a smysluplné uplatnění v každodenním životě.

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo orientovaný dřevěný obklad dává stavbě jednoduchého tvaru výrazný dynamický vzhled. | foto: Jiří Ernest

Tentokrát architekt Jiří Zábran navrhoval dům pro klienta, který byl zároveň jeho spolupracovníkem. Společná práce na souboru řadových domů oběma přinesla skvělou pracovní zkušenost, úspěch a přátelství (mimo jiné zvláštní cenu v soutěži o titul Dům roku 2016, který stavbě udělila redakce časopisu Můj dům).

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

„Tento projekt byl díky mému kolegovi a staviteli realizovaný a dotažený do detailu v kvalitě u našich developerů nevídané,“ poznamenává Jiří Zábran.

„Jaký vlastní dům navrhnout pro někoho, kdo staví tak dobré domy pro ostatní? Chtěl jsem, aby jeho dům byl o bod lepší, ale zároveň bylo třeba udržet poklidný výraz a respektovat prostředí bývalé chatové kolonie, která je ceněna pro klid, vzrostlou zeleň a má dodnes ‚zahrádkářskou‘ atmosféru,“ dodává Zábran.

Parcela s mírným severním sklonem a vstupem z jižní strany je rozdělena do tří zón. Podél ulice je přízemní objekt s garáží a dílnou a vjezd na pozemek. Střední partii tvoří velká travnatá plocha, rekreační pobytová zahrada s jezírkem a letní kuchyní, příjemně chráněná okolními objekty. Samotný obytný dům stojí v zadní části pozemku a ze své polohy těží klid, soukromí a příjemnou slunnou orientaci.

Jednoduchý základ…

Architektonické řešení navazuje na zahrádkářskou minulost parcely a koncept projektu řadových domů. Protáhlá obdélníková stavba má plně prosklené přízemí, na nějž je nasazena jednoduchá hmota obložená dřevem.

Fotogalerie

Podélně se svažující pultová střecha vytváří tvar klínu a dřevěné patro navozuje dojem korábu plujícího v zahradě. Časem přirozeně zestárne, získá patinu a postupně se ztratí mezi okolními vzrostlými stromy.

Dispozice vychází z principu přehlednosti a jednoduchosti. Přízemí rozdělil architekt na tři podélné zóny. Prostory zázemí jsou umístěny při severní fasádě (komora, technická místnost, schodiště, koupelna), oddělují obydlí od sousedů a vytvářejí chladnou zónu. Podél nich prochází celým domem otevřená komunikační linie zakončená výstupem do zahrady.

Galerie s knihovnou je ideálním místem pro posezení v ústraní. Ani zde nechybí...

Galerie s knihovnou je ideálním místem pro posezení v ústraní. Ani zde nechybí množství světla a výhled do zahrady.

Obytné prostory jsou orientovány na jih k jezírku, proskleny na celou výšku a tvoří jeden spojitý interiér. V přímé linii na sebe navazují kuchyň, jídelna, sezení a zimní zahrada, oddělená skleněnou příčkou. Když se prosklené plochy otevřou, terasa a zahrada se stávají volným pokračováním domu.

Obdobný princip se opakuje v patře, kde najdete ložnice rodičů, dětské pokoje a pracovnu. Obě podlaží navzájem propojují otevřená schodiště a galerie. Nad jídelním stolem se zvedá prostor vysoký až po strop druhého podlaží, lemovaný ochozem s knihovnou.

… a nenápadná hra

Střízlivou geometrii stavby oživují nápady, které ji tu a tam mírně porušují, dodávají originalitu a hravost. Pokoje v patře mají vyšší a vyšší stropy úměrně sklonu podélné pultové střechy. Okna v horním podlaží nedodržují jednotnou linii nadpraží, natož stejnou velikost, ale řídí se zákonem nejlepšího výhledu a osvětlení.

A fasáda má daleko do běžné představy obkladu z palubek, ať už s vertikální či horizontální orientací. „Když se dům dělá rukama a hlavou, nechtěli jsme použít kupované profily, když za stejnou cenu můžeme mít vlastní,“ komentuje Jiří Zábran. „Rozhodli jsme se pro jednoduché latě používané na střechy, kladené se sklonem 45°.“ Interiér a zahradu si majitelé domu dotvořili sami a výsledek je více než zdařilý.

Zahrada vstupující plně prosklenými stěnami do společné obývací části má v domě...

Zahrada vstupující plně prosklenými stěnami do společné obývací části má v domě hlavní slovo. Vybavení interiéru je čistě funkční a jednoduché, podlaha z hladké bílé stěrky tvoří protiváhu surové struktury betonového stropu.

Dovolená na vlastní zahradě

Celá rodina miluje vodu, koupání a přírodu, ale nepřáli si žádné plastové „monstrum s obludným zastřešením“, a tak se rozhodli pro přírodní koupací jezírko. Vybrali rostliny, které podle odborníků napomáhají čištění bio cestou, i když nejde o biotop v pravém smyslu. Vlastní čištění zajišťuje filtrační systém se skimmerem a dnovou vpustí.

A jak se jezírko osvědčilo? „Naprosto splnilo naše očekávání. I když není koupací sezona, ležíme na terase a máme pocit, že jsme na dovolené každý den. Kromě toho se celou zimu otužujeme a v přístavku letní jídelny máme i saunu,“ říkají spokojení majitelé.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 148 m2

Užitná plocha: 190 m2

Konstrukce: betonová základová deska a základové pasy, zdivo z dutinových keramických tvárnic, kombinace železobetonové konstrukce, ocelových nosných sloupků a plně prosklené fasády, železobetonový strop a schodiště, dřevěný krov, pultová střecha, v patře větraná fasáda s dřevěným obložením

Výplně otvorů: pevné zasklení se skrytými rámy, otevíravé a posuvné prosklené plochy (izolační trojskla, hliníkové rámy, zdvižně-posuvný systém), vnitřní dveře dřevěné lakované do obložkových zárubní

Vytápění a technologie: podlahové vytápění, zdroj energie tepelné čerpadlo systém vzduch/ voda, řízené větrání s rekuperací

Dno jezírka je vysypáno štěrkem. Hloubka se zvětšuje v několika výškových...

Dno jezírka je vysypáno štěrkem. Hloubka se zvětšuje v několika výškových stupních od mělké části až po hlubší „koupací“ část přímo vedle dřevěné terasy.

Autor

Ing. arch. Jiří Zábran (*1979)

Absolvent Fakulty architektury ČVUT Praha. Od r. 2010 navrhuje stavby převážně na Plzeňsku. Reflektují soudobou architekturu, filozofii trvale udržitelného stavění a jsou založeny na citlivém vnímání prostředí, kde vznikají.

Spoluautoři: Jiří Klouček, Štěpánka Konopíková

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:

Nejčtenější

Postavila si starý dům. Co si myslí ostatní, není důležité

Sousední zástavba už se rozšiřovat nebude kvůli ochrannému pásmu plynového...

Za dveřmi tohoto domu za Prahou se skrývá svět, který už v současných domech najdeme málokdy. Otevřené prostory...

Místo velkého bytu si pořídili malý domek. Manžel si ho užívá

„Syn nám rozumně radil, abychom postavili dům zejména pro sebe, pro své...

Starší manželský pár prodal svůj velký byt a na důchod si postavil v Rusovcích jednoduchý pohodlný přízemní domek....

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Malý byt po rekonstrukci: vtipné detaily a světlá podlaha ho zvětšily

Moderní polyuretanová stěrka prostor skvěle prosvětlila.

Byty, do nichž předchozí majitelé takřka nic neinvestovali, působí depresivně. Nicnedělání má i své výhody,...

Další z rubriky

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...

Zvenčí vila připomíná mořskou vlnu, uvnitř najdete pohodlnou klasiku

Jídelna je v „klasickém“ tvaru, pouze robustní deska jídelního stolu z...

Vila ve stylu filmových dekorací a kulis stojí nedaleko Pacifiku na okraji Los Angeles. Má dvě podlaží, ve kterých...

V řadovém domku použila rodina řadu praktických nápadů. Peněz nelitují

Kuchyňský a jídelní kout je součástí obývacího pokoje, který francouzská okna...

Rodinný dům vypadá zvenku stejně jako několik dalších v této ulici. Interiér si však Simona a Pavel díky spolupráci s...

Najdete na iDNES.cz