Zepředu vidíte pevnost, zezadu dům s prosklenými stěnami do zahrady

  1:00aktualizováno  1:00
Pokud budete chtít vstoupit do rodinného domu velké čínské rodiny žijící v Singapuru, můžete mít pocit, že vcházíte do nedobytné pevnosti. Architekti nechali stranu do ulice obložit světlým pískovcem, perforovaným pouze malými otvory. Do domu vpouštějí světlo a splňují i požadavky na větrání.

Jemně perforovaná fasáda obložená pískovcem na straně hlavního vstupu směrem do ulice. Zázemí jako podzemní garáže jsou umístěny pod úrovní vstupního podlaží. | foto: Khoo Guojie

„Nedobytný“ vzhled, který navrhli architekti z ateliéru Red Bean Architects, vznikl na přání klienta, pro kterého byla diskrétnost a zachování soukromí na prvním místě. Tomu přispívá i masivní, dřevem obložený hlavní vchod bez kousku prosklení. 

Hlavní obytná místnost majitelů je umístěna v prostoru kubických tvarů, který...

Hlavní obytná místnost majitelů je umístěna v prostoru kubických tvarů, který je zdůrazněn ocelovými plechy Corten.

O to větší překvapení vás potká po vstupu do čtvercového nádvoří s kapradinami a stromy, které prosvětluje a větrá jádro budovy.

Jakmile projdete nádvořím, otevře se před vámi nádherné krajinné panorama, které se táhne nad střechami přilehlých budov a stromů na opačnou stranu rozlehlého údolí.

Tvar diamantu

Jak půdorys, tak i uspořádání stavebních konstrukcí připomíná tvar diamantu. Hlavní část budovy, v níž jsou umístěny pokoje pro hosty, určuje linii, od níž se odvíjejí všechny ostatní, zdánlivě neformálně uspořádané hmoty a funkční zóny.

Panorama, které architekti přirovnali ke staré čínské krajinomalbě, je rozděleno spravedlivě: každá jednotlivá místnost i každá zóna na prvních dvou podlažích mají stejný nádherný výhled.

Fotogalerie

Obytné prostory a ložnice majitele připomínají velikostí, materiálem a konstrukcí dvě rezavě červené „krabice“. Na vnitřní straně jsou opatřeny starožitnými teakovými panely, na vnější ocelovými plechy Corten s rezavou patinou.

Společné, jídelní a fitness prostory v suterénu budovy, stejně jako zastřešené terasy, směřují k venkovnímu zázemí s velkým bazénem ve tvaru diamantu.

Výhled do zahrady

Všechny obytné a jídelní prostory, stejně jako pokoje pro hosty, mají výhled na venkovní zázemí a do krajiny. Na přání klientů architekti maximalizovali transparentnost fasády pro panoramatické výhledy, zároveň se ji snažili co nejvíce přizpůsobit zdejšímu klimatu a poloze slunce.

Pro velké prosklené plochy proto architekti zvolili hliníkové posuvné systémy Schüco. O jejich volbě rozhodly úzké profilové šířky rámů u ploch prosklených na výšku místnosti, stejně jako snadnost ovládání a zároveň robustní technologie posuvných systémů. Architekti použili z nabídky značky celkem tři typy systémů, podle toho, co bylo potřeba, zda klasické posuvy, systémy se zdvihem nebo skládací systémy.

Společné, jídelní a fitness místnosti se nacházejí kolem bazénu. Téměř...

Společné, jídelní a fitness prostory se nacházejí kolem bazénu.

Velkou roli při výběru představovalo i slunce. To odpolední je totiž v Singapuru zvlášť ostré a úporné. To bylo nutné vzít v úvahu při projektování všech fasád, které směřují na západ a jihozápad.

Proto byly všechny posuvné systémy vybaveny izolačním zasklením proti slunečnímu záření, což výrazně snížilo teplo v interiérech. Konzolové, vertikální sluneční clony z hliníkových lamel a vnitřní zastínění chrání místnosti před přehříváním, aniž by snižovaly požadovanou transparentnost.

Důležitou roli při výběru a výrobě prosklených systémů sehrála firma Mun Soon Industries, konzultace vedené techniky této společnosti a architekty z ateliéru Red Bean Architects vedly k výběru systémů a specifikaci skel, která  byla pro konkrétní lokalitu ideální a respektovala i požadavky z hlediska pohodlí a bezpečnosti.

Informace o projektu

Název projektu: House X, Singapur

Architektonický návrh: Red Bean Architects, Singapur

Partner společnosti Schüco pro výrobu a montáž: Mun Soon Industries Pte Ltd, Singapur

Realizace: 2016

Použité systémy Schüco v projektu: posuvné systémy: Schüco ASS 43.NI, posuvné systémy se zdvihem: Schüco ASS 50.NI, skládací posuvný systém: Schüco ASS 70 FD, okna: Schüco AWS 50.NI

Autor:

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Typový dům byl dobrou volbou. Stékající vodě z polí se šikovně vyhnul

Žádné herbicidy, žádné fólie schované pod zeminou, voda v biotopu je upravená...

Děti vylétly z hnízda, založily svoje rodiny a do života Hanky a Karla vstoupila nová etapa. A tak vznikl dům v Brdech....

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

Další z rubriky

Ve svých návrzích si vystačí s bílou a dřevem. Protože méně je více

Vila Na Vyhlídce: architekti zvolili v celém domě kombinaci dřeva a bílé barvy,...

Jaké barvy a struktury jsou vhodné v interiéru? Architekti Pavel Salák a Daniel Pružina z ateliéru Versatile zastávají...

Zvenčí vila připomíná mořskou vlnu, uvnitř najdete pohodlnou klasiku

Jídelna je v „klasickém“ tvaru, pouze robustní deska jídelního stolu z...

Vila ve stylu filmových dekorací a kulis stojí nedaleko Pacifiku na okraji Los Angeles. Má dvě podlaží, ve kterých...

Zepředu vidíte pevnost, zezadu dům s prosklenými stěnami do zahrady

Jemně perforovaná fasáda obložená pískovcem na straně hlavního vstupu směrem do...

Pokud budete chtít vstoupit do rodinného domu velké čínské rodiny žijící v Singapuru, můžete mít pocit, že vcházíte do...

Najdete na iDNES.cz