Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodinný dům má věž s pracovnou. Inspirací se stala kamenná stodola

  1:00aktualizováno  1:00
Mladí manželé po návratu ze zahraničí zatoužili vytvořit si nový domov blízko přírody i centra Prahy. Dům s velkou zahradou, kde mohou děti běhat naboso, a s bazénem, který si v létě společně užívá celá rodina. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Spojovacím prvkem exteriéru i interiéru je kámen, dřevo a bílá barva. Dominantou stavby je věžička, ve které je pracovna. Okna po celém obvodu jejích stěn poskytují panoramatický výhled do okolní krajiny. | foto: Jaroslav Hejzlar

Jaké jsou podle vás hlavní výhody domu oproti bytu?
Alice:
S manželem jsme oba dlouho žili v zahraničí a po návratu do Prahy jsme začali hledat bydlení. Protože v té době byl již na světě náš první syn a plánovali jsme další dítě, rozhodli jsme se pro dům. Hlavní výhoda podle nás spočívá v možnosti volného pohybu dětí na rozlehlé zahradě, kde si užívají spoustu zábavy. A taky bazén je k nezaplacení.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Čím vás zaujala tato lokalita u Prahy?
Alice:
Je to moje srdeční záležitost, jezdila jsem sem už v dětství. Mám ráda místní park, zámek a celkovou atmosféru obce. Přestože jsme jen kousek od centra Prahy, při příjezdu z práce na mě vždy dýchne naprostý klid a pohoda. Také občanská vybavenost je výborná, školku máme pět minut od domu, a protože i na metro je to od nás kousek, až budou děti starší, nebudou odkázané jen na to, kdy je kam odvezeme.

Za největší výhodu však považuji to, že sousedíme s mojí sestrou a maminkou, máme propojené zahrady a naše společné soužití funguje výborně. Sestra má také děti a se čtyřmi dětmi ve věku od dvou do pěti let je u nás stále veselo.

Jaké byly vaše požadavky na architekta? Věděli jste od začátku, jak by měl dům vypadat?
Alice:
Měli jsme určitou představu, jaký dům by se nám líbil. Máme rádi přírodní materiály a hlavně se nám líbilo obložení kamenem, které přirozeně navazuje na bývalou kamennou stodolu stojící na našem pozemku. Architekt na obklad přidal dřevo, což se nám také zalíbilo. Sama jsem pak dlouho vybírala, jaký druh dřeva pro obložení vybrat, a nakonec jsme zvolili cedr, ze kterého jsem nadšená.

Kuchyňský ostrůvek opticky odděluje pracovní část kuchyně od přilehlého...

Kuchyňský ostrůvek opticky odděluje pracovní část kuchyně od přilehlého jídelního koutu. Příjemný kontrast k dubovému povrchu kuchyně tvoří bílá dvířka ve vysokém lesku. Jedna ze stěn v obývacím pokoji je obložena břidlicí, která se opakuje také na dlažbě v předsíni a v koupelně pro hosty.

Co se týče interiéru, dali jsme architektovi zadání pouze ohledně počtu pokojů a jejich přibližného rozmístění v patrech. Nakonec nás překvapil návrhem jedné místnosti navíc, kterou jsme si hned zamilovali, protože je celá prosklená a je z ní krásný výhled do okolí.

Fotogalerie

Interiér jste zařizovali sami?
Alice:
Rozmístění nábytku navrhl architekt, konkrétní kusy jsme pak vybírali sami a výběr s ním konzultovali. Design mám ráda, zařizování mě proto bavilo.

Protože se snažím podporovat české výrobce, vybrala jsem například manželskou postel od firmy Polstrin design, svítidla Ateh, nábytek na míru od CZ Interiery, do koupelny značku Le Bon a podobně.

Líbí se mi, když je exteriér do nějaké míry vizuálně propojený s interiérem, zvolili jsme proto jako výrazný spojovací prvek břidlici, která je použita jako obklad na stěně v obývacím pokoji, na dlažbě v předsíni i v koupelně pro hosty.

Prostor je čistý a otevřený, bez množství skříní a komod. Jak jste vyřešili úložné prostory?
Alice:
Architekt navrhl skvělé řešení, kdy je většina skříní vestavných a některé fungují i jako příčky mezi místnostmi. Dostatek úložného prostoru také nabízejí skříně lemující chodbu z garáže do předsíně.

Kryštof a Ondřej mají každý svůj pokoj. Před vstupem je prostorná herna, kde...

Kryštof a Ondřej mají každý svůj pokoj. Před vstupem je prostorná herna, kde můžou trávit čas společně. Atypické pojízdné dveře vyrobila firma Heth. Dekorace jsou dílem studia Little design, které se zaměřuje na návrhy a realizace dětských interiérů.

Jak byste svůj nový domov popsali?
Alice:
Jako hravý, optimistický a zároveň praktický prostor, který charakterizuje především množství přírodních materiálů. Hodně si užíváme propojení interiéru se zahradou plnou bohaté zeleně. Díky množství bílých a zlatých odstínů dubu na mě působí uklidňujícím dojmem. Jsme naprosto spokojení, že jsme svůj domov našli právě zde.

Názor autora realizace

Ing. arch. Michal Havelka:

Spolupráce s rodinou začala v roce 2006, kdy jsem na stejném místě navrhl a realizoval dům pro sestru majitelky. Už tehdy totiž počítali s tím, že na pozemku, který byl původně sad rodinného domu rodičů obou sester, mají vyrůst dva domy.

Když jsem byl v roce 2010 osloven paní Alicí, měl jsem tedy už nějakou představu o tom, jak by měl dům vypadat. Stavba je uprostřed mezi domem sestry a rodičů, přál jsem si proto vytvořit zde nějakou dominantu, jakousi věž… A když jsem manželovi navrhl, že by ve třetím nadzemním podlaží mohl mít pracovnu s výhledem na všechny strany, nadšeně souhlasil.

Důležitým spojovacím prvkem pro všechny tři domy je prostor bývalé stodoly, na který novostavba bezprostředně navazuje a vlastně se stává součástí celé kompozice. Je to také místo setkávání všech rodin.

Většina nábytku byla vyrobena na míru z dubové dýhy. Podlahu zvolili majitelé

Většina nábytku byla vyrobena na míru z dubové dýhy. Podlahu zvolili majitelé dřevěnou třívrstvou, aby pod ní mohli umístit podlahové vytápění. Osvětlení manželé Machovi chtěli pojmout komplexně, proto ho řešili se specializovanou firmou. Navíc mají systém takzvaného inteligentního domu a bylo tedy nutné zajistit spolupráci více odborníků.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt č. 10/2013.

Autor:



Nejčtenější

Dům ve svahu si navrhli sami. Převýšení sedm metrů rodina hravě zvládá

Srdcem domu je kuchyně jako součást hlavního obytného prostoru spolu s obývákem...

Padesát dva schodů tam a dvaapadesát zpátky. Nahoru a dolů, každý den a několikrát. To je prostá bilance pohybové...

Postavila si dřevostavbu na místě bývalé skládky. Teď tu má i zahradu

Značnou část obývacího prostoru zabírá skvělá modulární sedací souprava (Saba),...

Malebný kout moravské vesnice, žleb s překrásným výhledem na okolní krajinu, kde si vytvořila svůj domov zahradní...



I v satelitu může vzniknout zajímavý dům. Jeho tvar určil pozemek

Čtyři cihelné pilíře nesou střechu s výrazným přesahem směrem do zahrady, který...

Není jednoduché navrhnout a postavit rodinný dům, který by odpovídal poměrně přísným regulačním plánům obce a přitom by...

Magická chaloupka s doškovou střechou přitahuje hosty i ceny jako magnet

Dům stojí ve vinařské obci Dörgicse na severním břehu Balatonského jezera.

Maďarská rodina Antalových se rozhodla pronajímat v okolí Balatonu prázdninové domy. Po úspěchu s dvěma opravenými...

Moderní funkcionalistické vile dominuje schodiště, obrazy a bílá barva

Interiér dokonale vystihuje majitelku a prozrazuje její zaujetí a náklonnost k...

Pozemek na okraji chráněné krajinné oblasti se staletými stromy připravil ideální základnu ke zrodu rodinné vily ve...

Další z rubriky

Pořídili si dům na moravské vesnici, užívají si ve vnitřním bazénu

Velký jídelní stůl doplňují čalouněné židle (TON) s područkami, které zajišťují...

Tento moderní a maximálně komfortní dům čtyřčlenné rodiny nestaví svá pozitiva na odiv. Není nudný ani neviditelný a...

Magická chaloupka s doškovou střechou přitahuje hosty i ceny jako magnet

Dům stojí ve vinařské obci Dörgicse na severním břehu Balatonského jezera.

Maďarská rodina Antalových se rozhodla pronajímat v okolí Balatonu prázdninové domy. Po úspěchu s dvěma opravenými...

Dům ve svahu si navrhli sami. Převýšení sedm metrů rodina hravě zvládá

Srdcem domu je kuchyně jako součást hlavního obytného prostoru spolu s obývákem...

Padesát dva schodů tam a dvaapadesát zpátky. Nahoru a dolů, každý den a několikrát. To je prostá bilance pohybové...



Najdete na iDNES.cz