Manželé ve čtyřiceti změnili adresu. Odešli z centra do vysněného domu

  1:00aktualizováno  1:00
Architektonické studio RRMR Arquitectos postavilo v Limě v Peru krásný rodinný dům s výhledem na Tichý oceán. Jeho majitelé vyměnili uspěchaný život v centru města za svěží slaný vzduch, uvolněnou atmosféru a večeře s výhledem na západ slunce.

Dynamizujícím prvkem je ocelové, ostře tyrkysové točité schodiště, které ozvláštňuje nejen interiér, ale i fasádu domu. | foto: Elsa Ramirezová a Roberto Riofrío

Manželé si život v domě především užívají, s jeho zařizováním si příliš hlavu nelámali a nic složitě nevymýšleli. Zabydlují se od listopadu loňského roku.

Své nové bydlení v klidné čtvrti Miraflores, která leží na okraji hlavního města Limy, si nemohou vynachválit. Učarovaly jim nejen zdejší klidné parky a zahrady, ale i moderní zástavba s vyhlášenými restauracemi, kavárnami a bary.

Rodinný dům v Peru

Díky výhodné poloze parcely, která sousedí s parkem a je vzdálená jen několik kroků od oceánu, může jejich dvanáctiletý syn trávit veškerý volný čas venku.

S kamarády může bezstarostně surfovat nebo hrát kopanou, což by v samotném středu velkoměsta bylo mnohem obtížnější.

"Klienti nás neoslovili náhodou," řekl iDNES.cz Roberto Riofrio Navarro ze studia RRMR Arquitectos. "Společně s kolegyní Micaelou Rodrigo Graña jsme navrhovali dům pro jejich přátele, ležící jen o pár ulic dál. Výsledek je nadchnul a požádali nás o návrh."

Tvůrci se rozhodli využít rohové polohy pozemku o rozloze 360 metrů čtverečních, který se nachází jen pár kroků od pláže a obyvatele tak neruší ani další sousedé, ani hlučná ulice.

Otevřenost a možnost vzít si ze svého okolí to nejlepší, co nabízí, navrhli do tří základních os, které jsou pro dům rozhodující. Jedna míří k zeleni parku, druhá vzhůru k nebi a poslední k oceánu.

Přízemí domu je ryze servisní. Kromě garáže se čtyřmi parkovacími místy, dílny...

Přízemí domu je ryze servisní. Kromě garáže se čtyřmi parkovacími místy, dílny a komory je zde i praktická prádelna.

Přízemí domu je ryze servisní. Kromě garáže se čtyřmi parkovacími místy, dílny, komory a úložných prostor zde je i praktická prádelna. V patře jsou soukromé pokoje: ložnice manželů a jejich syna, pracovna a pokoj pro hosty. Pokoje jsou vždy komfortně propojené s šatnou a koupelnami.

Po točitých schodech lze pak vystoupat do nejvyššího patra, které je srdcem domácnosti. Je zde kuchyňský kout, jídelna a obývací pokoj, vše logicky propojené s terasou obrácenou k oceánu. Na terase je zabudovaný i gril a malý bazén, ze kterého si majitelé rádi vychutnávají otevřený výhled na oceán.

Přáním manželů bylo, aby byla kompozice domu výsostně praktická a klidná. Jediným dynamizujícím prvkem tak je ocelové, ostře tyrkysově natřené točité schodiště, které ozvláštňuje nejen interiér, ale i fasádu domu.

Majitelé nábytek příliš neřešili. V první řadě jim šlo o praktičnost.

Majitelé nábytek příliš neřešili. V první řadě jim šlo o praktičnost.

Architekti Riofrio a Rodrigo Graña si dali záležet, aby při pohledu z parku působila fasáda domu jako ozdobný rám, ve kterém je obrazem osobité točité schodiště a život, který proudí kolem něj. Dům se neuzavírá do vlastní ulity, komunikuje i se svým okolím, ale zároveň pro své obyvatele zůstává bezpečným přístavem.

I výběr barvy je cílený, jako tyrkysová stuha propojuje elementy vody a vzduchu. Stejná tyrkysová barva se na fasádě objevuje ještě jednou, a to ve své nejpřirozenější podobě, v bazénku na terase domu.

Designéři totiž ponechali jeho zdi zcela transparentní. Mořská nálada a valéry modré barvy se navíc objevují i na uměleckých fotografiích, které zdobí hlavní obytné prostory. Pocházejí od mladé peruánské fotografky a novinářky Camily Rodrigové.

Stavbu navrhli architekti Riofrio a Rodrigo Grańa ze studia RRMR.

Stavbu navrhli architekti Riofrio a Rodrigová ze studia RRMR.

Na zařizování interiéru se vrhli majitelé již sami. Drželi se ovšem materiálů a úsporné barevnosti, které jim architektonické studio doporučilo. Sklo, bílý plast a ocel doplnili o hnědé a béžové přírodní tóny ratanové sedací soupravy.

Vzhledem k tomu, že terasa je téměř neustále otevřená, majitelé neřešili rozdíl mezi exteriérovým a interiérovým nábytkem a použili takový, který je odolný vůči povětrnostním vlivům a zároveň elegantní a nadčasový.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Postavila si starý dům. Co si myslí ostatní, není důležité

Sousední zástavba už se rozšiřovat nebude kvůli ochrannému pásmu plynového...

Za dveřmi tohoto domu za Prahou se skrývá svět, který už v současných domech najdeme málokdy. Otevřené prostory...

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Další z rubriky

Opera v Sydney nesplnila zadání, porota ji vyřadila. A přece stojí

Opera v Sydney byla v prvním kole soutěže vyřazena, protože autor nesplnil...

Obří plachetnice kotvící v přístavu, roztažená křídla exotického ptáka či milující se želvy, to vše připomíná budova...

Soutěž pro komplikovaná místa v Praze hledá unikátní projekty

Ondřej Chybík: Projekt 2050 a jeho vnitřní uspořádání vychází z teorie...

Praze chybějí pozemky pro novou výstavbu bytových domů. Obyvatelé městských částí mnohdy brání novým projektům, protože...

Sklář Jakub Berdych se inspiruje poklopy kanálů i polystyrenem

V interiéru lze kanálové lahve řadit do větších celků, 2017. Originální dekor...

Skleněné artefakty od sklářského výtvarníka Jakuba Berdycha balancují na pomyslné hranici umění a designu. Svou krásou...

Najdete na iDNES.cz