Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodinný dům, v němž jsou tři podlaží naplněná technickými vychytávkami

  1:00aktualizováno  1:00
Nádherný výhled na město a záplavu pravých úhlů nabízí technicky unikátní rodinný dům ve Staré Boleslavi. A také bazén v suterénu, jehož vodu ohřejí solární panely či tepelné čerpadlo.

Ornamentální fasáda s velkým panoramatickým oknem je hlavním exteriérový výrazovým prvkem domu | foto: mjölk architekti

Dům pro mladou rodinu s dvěma dětmi navrhl ateliér mjölk architekti. Do návrhu se však aktivně zapojili i klienti, kteří si s mladými tvůrci skvěle porozuměli, a to nejen díky věku. Na finálním návrhu, podle kterého se začne na jaře stavět, je to vidět.

Parcelu, na níž bude dům stát, najdete nedaleko centra. Nabízí nádherný výhled na historickou zástavbu města, kterou po staletí hlídá věž kostela. Architekti se proto rozhodli orientovat dům na pozemku tak, aby co nejlépe využíval jižního slunce a majitelé se mohli kochat úžasným výhledem na Starou Boleslav.

Obývák má úchvatný výhled

Z obýváku je úchvatný výhled

Od suterénu po střechu

"S klienty, kteří jsou nadšenými příznivci jednoduchosti a pravých úhlů, se nám výborně spolupracovalo. Každé setkání bylo spíše přátelským posezením nad dobrým jídlem než obyčejnou schůzkou," vzpomínají mladí architekti na příjemnou spolupráci s klienty, při níž postupně vznikaly obrysy nového domu.

Poměrně rozsáhlý stavební projekt má podobu třípodlažního domu, do něhož se bude vcházet proskleným předsunutým zádveřím, navazujícím na vstupní halu.

Obytný prostor bude tvořit několik jasně vymezených zón

Obytný prostor bude tvořit několik jasně vymezených zón

Z haly se půjde do obytného prostoru s kuchyní, pracovnou, dolní koupelnou a na zahradu. Prostoru bude dominovat jednoramenné schodiště, vedoucí do prvního patra a do suterénu.

Prvnímu patru projekt určuje roli klidové zóny. Budou zde situovány dvě dětské ložnice pro Adélku s Emičkou a ložnice rodičů se šatnou a koupelnou.

Pracovna

Pracovna

V zapuštěném suterénu se počítá s pokojem pro hosty, relaxační místností a technologickým jádrem celé stavby. Odsud se dostanete na zapuštěnou zahrádku, která se napojí na zbytek pozemku a zároveň umožní přístup do hostinské ložnice vlastním vchodem.

Architekti využili maximálně i střechu. Její větší část bude plnit funkci technologického zázemí. Je zde místo pro solární panely, fotovoltaické články i výdechy vzduchoinstalace.

Zbývající část střechy poslouží relaxaci. Ovšem něco za něco: vyhlídková terasa s nádherným výhledem určená k odpočinku bude přístupná po žebříku, jiné řešení bohužel nebylo.

Ani výhled do přilehlé zdi nemusí být nepříjemný, naopak poskytuje požadované soukromí

Ani výhled do přilehlé zdi nemusí být nepříjemný, naopak poskytuje požadované soukromí

Dům prošpikovaný elektronikou

Na technologickém řešení se podíleli projektanti z firmy Pondios, kteří vše pečlivě spočítali do posledního detailu. Založení objektu je pak navrženo na základě inženýrsko-geologického průzkumu na základových pasech z lehce vyztuženého betonu.

Svislá nosná konstrukce i konstrukce stropů a ploché střechy bude ze systému Velox, který svojí skladbou a parametry nejlépe vyhověl požadavkům architektů i investorovi.

Vnější plášť objektu má mít celistvý vzhled "kostky vystupující z terénu", proto se počítá s povrchovou úpravou stěrky v imitaci betonu se speciálně navrženou grafikou.

"Šachta" v obývacím pokoji propojuje všechny tři patra

"Šachta" v obývacím pokoji propojuje všechny tři patra

Dům by se měl co nejvíce přiblížit pasivnímu standardu a tomu odpovídá i navržené řešení jednotlivých detailů konstrukce. Pro zabezpečení tepelné pohody projektanti sledovali dva cíle: minimální spotřebu energie a zajištění standardního komfortu.

O teplo se tak v domě postará podlahové vytápění. Individuální regulace v jednotlivých místnostech umožní maximální využití vnitřních a venkovních tepelných zisků. V koupelnách doplní podlahové vytápění koupelnová otopná tělesa.

Jako zdroj tepla navrhli projektanti tepelné čerpadlo, pracující v monoenergetickém (není potřeba další energetický zdroj) provozu s elektrokotlem. Tepelné čerpadlo bude řízeno ekvitermně (podle venkovní teploty vzduchu). Otopnou soustavu doplní solární systém, který v zimním a přechodném období zajistí přitápění objektu a celoročně se bude podílet na přípravě teplé vody.

Jižní fasáda domu, pohled ze zahrady

Jižní fasáda domu, pohled ze zahrady

V suterénu domu bude také menší bazén. Ohřev bazénové vody v době nedostatečné intenzity slunečního záření zvládne opět tepelné čerpadlo.

V objektu se nainstaluje centrální řízené větrání s výměníkem zpětného získávání tepla a vlhkosti. K odvodu vlhkosti v bazénovém prostoru se použije odvlhčovací jednotka.

Mjölk architekti mají o spolupráci s klienty jasno: "Základem dobrého výsledku spolupráce klienta a architekta je vzájemná důvěra. Klient by si měl vybrat architekta, který mu opravdu ´sedne´. Pak může vzniknout skvělý dům bez zbytečných kompromisů."

Přístupová cesta k domu

Přístupová cesta k domu

stavba

návrh: mjölk architekti
lokalita: Stará Boleslav

užitná plocha: 220 m2 (1. PP 55 m2, 1. NP 85 m2, 2. NP 80 m2)
náklady: 6 mil. Kč
stavební a technologická část: firma Pondios
realizace: 2011

Autor:



Nejčtenější

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Katastrofy českých domácností. Co všechno dokážou naše zlaté ručičky

Stavební inspektoři při prohlídkách nemovitostí občas vidí neuvěřitelně...

Stavební inspektoři při prohlídkách nemovitostí občas vidí neuvěřitelně zfušovanou práci, nekvalitní provedení a někdy...

Překvapení pro přítelkyni. Niky je z pokoje za 200 tisíc nadšená

Niky je z nově zařízeného pokoje nadšená. Jakuba vyšla proměna na necelých 200...

Jakub bydlí v Praze na nábřeží. Své přítelkyni a herečce Niky uvolnil v bytě pokoj se secesními kachlovými kamny a...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

Další z rubriky

Díra v čase. K čemu sloužily dechberoucí obrácené věže?

Nejzajímavější jsou dvě tzv. obrácené věže. Jsou to studny v podobě podzemních...

Romantický palác Quinta da Regaleira stojí u historického centra portugalského města Sintra. K zámku, který spadá do...

Architekti postavili v muzeu „les“. Zkuste se v něm pobavit i s dětmi

Aby vznikl „les“, nepotřebují architekti reálné stromy.

Národní zemědělské muzeum slaví 100 let od svého založení, ale v jeho expozicích na Letné byste marně hledali zatuchlé...

Školní učebny umístili i do sklepa. Děti jsou přesto nadšené

Družina vznikla v prostoru s klenutými stropy a krásnými sloupy.

Vybíráte vhodný školní ruksak nebo „zdravé“ pastelky? Škoda, že si jen někdy můžeme vybrat školu, která nejen nabízí...



Najdete na iDNES.cz