Tři ženy navrhly rodině krásný dům. Je útulný a skvěle se v něm žije

  1:00aktualizováno  1:00
V osadě Charucim nedaleko Tel Avivu vznikl skvěle uspořádaný rodinný dům. Bydlení pro manžele se třemi dcerkami vytvořil tým architektek pod vedením Šaron Neumanové. Dámská volenka se vyplatila. Všechny potřeby, sny a zcela prozaicky i vyrovnaný rozpočet rodiny se naplnily.

Nadčasový proutěný nábytek na terase domu je z designérské dílny Artan Betonada. | foto: Amit Gošer

Jen pár kilometrů od Středozemního moře a čtvrt hodiny od centra Tel Avivu leží  vesnice Charucim s osmi sty obyvateli, která vznikla v polovině minulého století. Tu si za svůj domov vybrala mladá pětičlenná rodina.

Pořízený pozemek, na kterém chtěli manželé stavět, ale neměl zrovna ideální rozměry. Parcela o velikosti 940 metrů čtverečních byla úzká, dlouhá a navíc se mírně svažovala. Stavba tedy musela být podélná, jiný půdorys pozemek neumožňoval.

Rodina měla před výběrem domu tři přání: dům nesmí být i z finančních důvodů přehnaně okázalý, měl by mít tradiční vnitřní nádvoří s terasou a nabízet dostatek praktického úložného prostoru. Manželé totiž léta bojují s neustále se povalujícími věcmi, zároveň nechtějí neustále uklízet.   

Rodinný dům v Izraeli

Oslovená architektka Šaron Neumanová (více o ní zde) společně se svými kolegyněmi Hilou Tzurovou a Šaron Wolmanovou všechna přání splnila. 

Vytvořila zcela jednoduchý dům, jehož základní osou se stala postupná kompozice zádveří, obytného prostoru a venkovní terasy, která je zčásti krytá bambusem. K vyrovnání terénu využily vestavěného malého sklípku, do kterého se vchází z hlavní obytné části.

Z venkovního nádvoří se stala plnohodnotná součást bydlení. Propojení interiéru s exteriérem se podařilo na výbornou. Rodina ven umístila sedací soupravu, jídelní kout, děti okupují sedací parapety svých pokojů a zavěšené houpací sítě. Na terasu domu a do dětských pokojů dopadá jižní slunce.

Na obytnou část pak paralelně navazuje chodba, ze které se dá vejít do všech dětských pokojíků. Chodba je osvětlená střešním světlíkem, což vytváří působivý efekt rozptýleného přirozeného světla po celé ploše. Na konci chodby jsou navíc prosklené dveře na zahradu.

Zatímco dětské pokoje našly své místo v zadním traktu domu, zajímavě řešená rodičovská ložnice s vlastní zakomponovanou koupelnou a pracovním koutem je hned u vchodu do domu. Sousedí s verandou a okna této jediné místnosti vedou do ulice.

Rodičovská ložnice s koupelnou

Rodičovská ložnice s koupelnou

Toto členění má své výhody. Když se otec vrací pozdě domů ze zaměstnání, neruší spící dcery a naopak děti mohou ve svých pokojících řádit i ve chvíli, kdy si potřebují rodiče odpočinout nebo mají v obývacím pokoji návštěvu.

Šaron Neumanová domy vytváří vždy tak, aby respektovaly své obyvatele a velikost rodiny – tedy nebyly tak velké, že by se v nich majitelé hledali, ale zároveň dávali dostatečný pocit soukromí každému zvlášť.

Jednoduché čisté linie, přírodní materiály a příjemně sladěné barevné tóny vytváří pocit hravého domova bez zbytečné velkolepé noblesy. Ke slovu přišel i oblíbený materiál Neumanové, beton.

Ten je použit na nosnících, na zdech v rodičovské koupelně, v kuchyni, na venkovních parapetech, které zároveň slouží k posezení i na lavičce hned u vchodu do domu. Sympaticky prosté linie domu doplňují i industriálně vyhlížející okna s tabulkami v členěných černých rámech.

Obývací pokoj je propojený s kuchyní.

Obývací pokoj je propojený s kuchyní.

Třetím přáním byl dostatek úložných prostor a snadný úklid. Pětičlenná rodina zvládne nashromáždit velké množství věcí, které se pak různě povalují na nedohledatelných místech. Estetika i praktický život tak dostávají na frak.

Studio Šaron Neumanové všechny věci zorganizovalo a doslova je pozavíralo do skříní. Za nábytkovými dveřmi tak najdeme nejen potravinovou skříň v kuchyni a šatnu v rodičovské ložnici, ale i pracovnu v obývacím pokoji. Ta je umístěna v největší skříni v prostoru hned v zádveří a je přístupná ze všech čtyř stran.

Byt pak působí stále uspořádaně a každý chaos se dá snadno za minutu uklidit pouhým zaklapnutím dveří. Majitelé rádi žertují, že vyndat knihu z knihovny se u nich může podobat špionážnímu příběhu: otevřete skříň a za dveřmi se objeví celá další nová místnost.

Zahrada domu je rájem dětí.

Zahrada domu je rájem dětí.

Interiér je laděný do bílé a ledově modré palety. Prostoru ovšem v žádném případě nechybí veselé barvy. Objevují se na doplňcích, potazích kuchyňského polštářového posezení a drobném nábytku, který lze podle chuti snadno obměňovat. Na podlahách jsou ručně tkané kusové koberce a okna stíní venkovní rolety, pouze v ložnici rodičů textilní římské rolety v bílé barvě.

Kuchyňský ostrůvek a barový pult je oplátovaný ocelí. Na návrhu spolupracovala Neumanová společně s designéry z dílny Artan Betonada, kteří jsou i autoři nadčasového proutěného sedacího nábytku na terase domu.

Přízemní stavba s plochou 300 metrů čtverečních byla dokončena před dvěma lety. Majitelé za celou dobu ještě nenašli u svého nového bydlení jedinou chybu. 

Rodinná vilka stojí v osadě Charucim v Izraeli.

Rodinná vilka stojí v osadě Charucim v Izraeli.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Chalupu zrekonstruovali, vyšlo je to však dráž než postavení nové

Při přestavbě zbyly z původního domu jen obvodové zdi a část střešní...

Ještě nedávno chalupa připomínala Šípkovou Růženku zarostlou v trní. Deset let v ní nikdo nebydlel. Pro budoucí plány...

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Typový dům byl dobrou volbou. Stékající vodě z polí se šikovně vyhnul

Žádné herbicidy, žádné fólie schované pod zeminou, voda v biotopu je upravená...

Děti vylétly z hnízda, založily svoje rodiny a do života Hanky a Karla vstoupila nová etapa. A tak vznikl dům v Brdech....

Obývací kuchyně pro rodinnou smečku. Pohodová proměna stála 100 tisíc

Paní Lenka se rozhodla proměnit svou obývací kuchyni.

Lenka si potřebuje doma především odpočinout. Její muž je často v zahraničí a ona tak tráví nejvíc času se svými dětmi,...

Další z rubriky

Designové urny pro zemřelé počítají i s umístěním do interiéru

Designové urny mohou mít různé podoby. Urny Collection, autoři Pavlína a Roman...

Začátek listopadu bývá poznamenán vzpomínkami a cestou na hřbitov za těmi, kteří nás již opustili. Někteří si však urny...

Sklář Jakub Berdych se inspiruje poklopy kanálů i polystyrenem

V interiéru lze kanálové lahve řadit do větších celků, 2017. Originální dekor...

Skleněné artefakty od sklářského výtvarníka Jakuba Berdycha balancují na pomyslné hranici umění a designu. Svou krásou...

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Najdete na iDNES.cz