Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodina našla domov ve staré sušárně chmele. Proměna trvala tři roky

  1:00aktualizováno  1:00
Mladý úspěšný pár z Londýna hledal inspirativní prostředí, ve kterém bude radost pracovat i žít. Chtěli najít objekt dýchající historií, ale zároveň nebude strojeným zámeckým sídlem. Domov nakonec našli ve staré sušárně chmele obklopené přírodou a s výhledem na romantickou lokálku.

Celá stavba vyšla v přepočtu zhruba na 42 milionů korun. | foto: James Brittain, DMA

Mladou rodinu stavebního developera a novinářky historicky cenná technická budova sušárny uprostřed chráněné krajinné oblasti doslova uhranula. 

Sušárna a farma nazvaná Old Bearhurst, jejíž základy sahají až do 16. století, leží na jihu anglického hrabství Východní Sussex. Podobných staveb bylo v oblasti plno. Sušárny, které měly dvě dominantní válcové věže, v nichž se sušil chmel, se stavěly jen necelé století.

 Poté se opět začaly stavět sušárny s obdélníkovým půdorysem, ovšem vybavené modernějšími technologiemi a staré sušárny byly často přestavovány.

Velká modernizace se naštěstí usedlosti Old Bearhurst vyhnula. Sušárna naposledy prošla drobnými dostavbami na počátku 80. let. I když se nejednalo o úplně citlivé úpravy, stavbu v podstatě zakonzervovaly do podoby, v jaké ji před pěti lety objevili mladí manželé.

O návrh rekonstrukce požádali noví majitelé slavné londýnské studio Duggan Morris Architects vedené Mary Dugganovou a Joe Morrisem. Majitel jejich styl práce dobře znal, neboť s nimi již v minulosti spolupracoval na jiných komerčních projektech.

Stará sušárna chmele získala po třech letech novou tvář.

Stará sušárna chmele získala po třech letech novou tvář.

Vytvořit návrh k naprosté spokojenosti majitelů trvalo déle než čtyři měsíce. Poté následovala téměř nekonečná byrokratická kolečka. Protože je stavba historicky cennou technickou památkou, přestavbu komplikovalo množství předpisů a nařízení, která museli architekti dodržovat.

Dům navíc díky své poloze spadá i pod správu chráněné krajinné oblasti. Veškeré návrhy tak musely být postupně schváleny celkem třemi různými institucemi.

Od listopadu roku 2009, kdy majitelé začali bydlení budovat, se po téměř třech letech dílo dostalo do finále a rozrůstající se rodina se mohla do přestavěného domu nastěhovat.

Bydlení v sušárně chmele

Trpělivost při rekonstrukčních pracích již nyní přináší významná architektonická ocenění. Dům zvítězil v letošním kole soutěže RIBA Regional Award a dosud byl nominován na národní ocenění 2012 Wood Awards a RIBA Manser Medal, která se mají slavnostně vyhlašovat tento podzim. Architektonické studio má zároveň ambice účastnit se i mezinárodních soutěží.

Klasická podoba sušárny s dominující dvojicí věží a výrazných komínů zůstala zachována. V domě jsou výborně zkombinovány historické prvky s materiály a vizemi 21. století. Celá stavba vyšla v přepočtu zhruba na 42 milionů korun.

Přibyla přístavba nového křídla s dubovými prkny obloženou fasádou, polozapuštěnou garáží a prostornou terasou. Celkově má nyní dům 350 metrů čtverečních a 83 metrů čtverečních velkou garáž a technické prostory.

Do domu lze vstoupit třemi způsoby, přímo z příjezdové cesty, komfortně z garáže nebo ze zahradní terasy. Prostorné garáže a sklep sousedí s domácí posilovnou, na kterou pak navazuje pracovna.

Vedle pracovny je otevřený pokoj se schodištěm do patra, který aktuálně slouží jako dětská herna. Rodiče mají potomky pod dozorem jak z pracovny, tak z kuchyně a obytné části domu. Postupem let, až děti odrostou, plánují v prostoru vytvořit obytnou knihovnu.

Z dětské herny v přízemí bude až děti odrostou obytná knihovna.

Z dětské herny v přízemí bude, až děti odrostou, obytná knihovna.

Z obytné kuchyně lze vyjít přímo na zahradu.

Z obytné kuchyně lze vyjít přímo na zahradu.

Srdcem domu je kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem, který je umístěný v původní části usedlosti a sousedí se salonkem. Ten je prosvětlený velkými skleněnými plochami a disponuje jednoduchým, ale pohodlným sezením a krbem. Slouží nejen pro rodinná posezení a setkání s přáteli, ale je vybaven i audiovizuální technikou a manželé ho používají i pro občasné obchodní schůzky.

Z obývacího pokoje vede jednou ze sušicích věží točité schodiště do patra s rodičovskou ložnicí, koupelnou a šatnou. V druhé sušicí věži je zatím dětský pokoj, aby rodiče měli děti nablízku i v noci. V rodičovské ložnici je i samostatně stojící vana. V druhém křídle jsou budoucí dětské pokojíky, které zatím slouží jako pokoje pro hosty.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Další z rubriky

Český architekt zvládl na výbornou rekonstrukci domu na Sardinii

Pro úpravy v exteriéru i interiéru použil Martin Frank šedý kámen, typický pro...

Stavba na skalnatém útesu nad mořem na Sardinii byla postavená už na přelomu padesátých a šedesátých let jako dvojdům....

Žižkovská legenda se dočká proměny. Finální podobu určí studie

Vizualice. Horní část Seifertovy ulice

Seifertova ulice, jedna z nejfrekventovanějších v pražské čtvrti Žižkov, se možná dočká proměny. Její finální podobu...

Nejlepší architekti v Česku a co dokázali za posledních pět let

Stezka v oblacích od architekta Petra Fránka je velkou atrakcí hned od svého...

Odborná porota vybrala pět finalistů soutěže Architekt roku 2018. Jde o architekty, kteří se v posledních pěti letech...



Najdete na iDNES.cz