Místo stáje postavili dům, který se takřka vznáší nad rybníkem

  1:00aktualizováno  1:00
Úcta a vztah k rodinným domům či venkovským usedlostem mají v tuzemsku dlouhou tradici. I proto bývá rozhodování o budoucnosti těchto staveb velmi obtížné. Někdy je však radikální řez nezbytný. To je i případ usedlosti nedaleko České Lípy.

Dům stojí v místě bývalých stájí postavených z vepřovic. Jeho fasáda získala v roce 2014 hned dvě ocenění (Fasáda roku Baumit, Brick award). . | foto: Fotes

„Stará rodinná usedlost, téměř na samotě, dlouho majitele lákala, aby se zde opět trvale usadili. Velké hospodářské stavení však neposkytovalo odpovídající prostor, který by šel na současné požadavky bydlení upravit,“ popisuje architekt Jan Tesař situaci, v jaké se na architektonické studio Stempel & Tesař architekti obrátili majitelé objektu.

Terasa s výhledem na rybník má subtilní kovové zábradlí.

Terasa s výhledem na rybník má subtilní kovové zábradlí.

Ti se rozhodně nechtěli nijak ukvapit, uvědomovali si rodinné vazby i závazky. Nakonec se rozhodujícím momentem stal havarijní stav staré stáje, kdy již nebylo možné technologicky zastaralou konstrukci dále udržovat. Bylo rozhodnuto stáj z vepřovic strhnout.

Nový život na starých místech

Po stržení staré stáje se rázem odkrylo místo, které si říkalo o znovuobnovení novou stavbou. „Jedinečný jižní výhled na zámecký rybník, vzrostlá zeleň a touhy majitelů byly jasným rozhodujícím signálem, že zde bude stát jejich nový rodinný dům,“ popisuje architekt Tesař.

Fotogalerie

Jak je pro studio Stempel & Tesař architekti typické, snažili se autoři projektu využít vše, co bylo použitelné ze staré stavby. V tomto případě to byl původní sklep stáje, který je zasazen do svahu v pískovcové opěrné zdi.

„Tento přírodní materiál, stejně jako dřevo terasy, pergoly a garážového stání, jsou v dokonalé harmonii s neutrálním bílým objem stavby,“ upozorňuje architekt Jan Tesař.

Objemově vychází dům z původní stodoly, do prostoru takřka „v korunách stromů“ je pouze vykonzolována dřevěná terasa s nádherným výhledem do okolí. I díky velkoformátovým hliníkovým oknům se tak ideálně propojil interiér s exteriérem.

Zděný dům (systém Porotherm 50 SI) má sedlovou střechu se skládanou střešní krytinou. Dřevěnou konstrukci terasy doplnilo subtilní kovové zábradlí s výplní z nerezové sítě.

Majitelé si dům opravdu užívají, všechny obytné místnosti mají v přízemí, v podkroví jsou pouze ložnice a koupelna pro děti, které je navštěvují i s vnoučaty.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Informace o projektu

Architekt: Stempel & Tesar architekti – Ján Stempel, Jan Jakub Tesař

Klient: Soukromá osoba

Dodavatel: Antonín Pechočiak stavební práce

Projekt a výstavba: 2010 až 2013

Pozemek: 2 062 m2

Zastavěná plocha: 112,6 m2

Užitná plocha: 198 m2

Velkoformátová hliníková posuvná okna propojují interiér s exteriérem.

Velkoformátová hliníková posuvná okna propojují interiér s exteriérem.

Autoři

Prof. Ing. arch. Ján Stempel (1959), Ing. arch. Jan Jakub Tesař (1981)

Ján Stempel, absolvent Fakulty architektury Technické Univerzity v Budapešti, začínal v dnes již v legendárním ateliéru SIAL pod vedením prof. Masáka a prof. Hubáčka.

Od roku 2006 působí Ján Stempel jako vedoucí Ústavu navrhování na Fakultě architektury ČVUT v Praze. V roce 2008 založil ateliér Stempel & Tesař architekti společně s Janem Tesařem, který studoval na prestižní univerzitě v Delftu v Nizozemsku a fakultě architektury ČVUT v Praze. Během pobytu v Nizozemsku pracoval ve známé kanceláři Jeanne Dekkers architektur. Od roku 2018 je proděkanem pro vnější vztahy FA ČVUT.


Nejčtenější

Dům inspirovaný lidovou architekturou prošel i regulativy CHKO

Posuvné venkovní dřevěné žaluzie připomínají hospodářská stavení. Vhodně je...

Navrhnout dům pro chráněnou krajinnou oblast představuje většinou velký boj s místními regulativy. Na druhé straně však...

Jak se žije na Albertově. Čtvrť pod Vyšehradem je světovým unikátem

Natalie navrhuje šperky. Inspiraci čerpá z procházek v přírodě, na historií...

Při návrhu šperků ze série Origami se Natalie Vicenová inspirovala stejnojmennými japonskými skládačkami z papíru,...

Kuchyně, jídelna a obývák s krbem za 450 tisíc. Majitelé jsou nadšení

Alena s Vladimírem se rozhodli pro modernizaci obývací kuchyně.

Alena bydlí se svým mužem Vladimírem v domku na okraji Prahy, který si postavili před dvaadvaceti lety. Kuchyně,...

Dřevo jako stavební materiál Finové milují. Staví z něj i hotely

Zimní romantická atmosféra platí i pro srubové domy v moderním pojetí.

Skandinávci si své přírody nesmírně váží, umí ji však také využívat na stavbu rodinných domů i veřejných staveb. Platí...

Ze dvou malých bytů vznikl příjemný interiér s luxusní terasou

Majitelé toužili mít v interiéru hlavně hodně dřeva, které na ně působí...

Velkorysé bydlení na nejvyšším podlaží novostavby vzniklo spojením dvou menších bytů. Z jednoho se stala denní zóna s...

Další z rubriky

Vymyslel dům, který dodnes slouží studentům jako učebnice architektury

Pohled z ulice na dům s otočnými panely

Silver Lake je rezidenční a komerční čtvrť v centrální oblasti Los Angeles. Byla vystavěna v roce 1900 kolem vodní...

Místo velkého bytu si pořídili malý domek. Manžel si ho užívá

„Syn nám rozumně radil, abychom postavili dům zejména pro sebe, pro své...

Starší manželský pár prodal svůj velký byt a na důchod si postavil v Rusovcích jednoduchý pohodlný přízemní domek....

V řadovém domku použila rodina řadu praktických nápadů. Peněz nelitují

Kuchyňský a jídelní kout je součástí obývacího pokoje, který francouzská okna...

Rodinný dům vypadá zvenku stejně jako několik dalších v této ulici. Interiér si však Simona a Pavel díky spolupráci s...

Najdete na iDNES.cz