Z gauče rovnou za volant. Když je vzorný otec vášnivým milovníkem aut

  1:00aktualizováno  1:00
Typická japonská novostavba má jasné linie, minimum nábytku a stojí na malé parcele. Tohle bydlení ale nabízí mnohem víc. Je splněným snem fanouška luxusních italských aut. Ale nakonec i do tohoto sídla se sportovními vozy a bujarými večírky vtrhly děti.

Vozem se může majitel pochlubit kdykoliv se mu zachce, a to přímo v obývacím pokoji, aniž by hosty obtěžoval s cestou do garáže. | foto: Torimura Koichi, Koyama Shunichi a Tsuchida Takuya

Japonský podnikatel s nadšením pečuje o svou nadstandardní sbírku sportovních vozů. Ve svém novém domě, který si postavil v luxusní rezidenční čtvrti v Tokiu, jim vyčlenil největší prostor. 

"Chci mít svůj oblíbený bourák v obýváku a vedle něho vzrostlý strom," znělo přání tokijského obchodníka podnikajícího v oděvním průmyslu a gastronomii. Jokohamské architektonické studio No. 555 vedené mladým Takuyou Tsuchidou mu přání bez výhrad splnilo.

Dům plný krásných vozů

Tsuchida, který pochází z architektonické rodiny, si založil vlastní kancelář před sedmi lety, kdy ukončil studia. Na kontě má již několik nominací i výher v mezinárodních soutěžích.

Automobilová stáj majitele domu čítá devět luxusních vozů. Nejoblíbenějším modelem je Lamborghini Countach.

Tímto nebo jakýmkoliv jiným vozem se může majitel pochlubit kdykoliv se mu zachce, a to přímo v obývacím pokoji, aniž by hosty obtěžoval cestou do garáže. Za pomoci pohyblivé parkovací plošiny vůz vyjede nahoru do pokoje. 

Záměrem bylo postavit propojený obytný prostor fungující jako jeden velký obývací pokoj. Architekt navrhl ocelové boxy, které zavěsil do základního betonového skeletu. Ty tvoří jednotlivé funkční zóny domu, propojené mezipatry a průhledy. Boxy ložnic mají i vlastní interiérová okna.

Finální podoba domu perfektně vyhovovala několikadenním večírkům, jak si majitel přál. Díky různým výškám stropů, bohatému členění a skleněným lávkám je interiér vzdušný a velkolepý. V kombinaci s plastikami téměř připomíná muzeum moderního umění.

První patro je koncipováno jako obývací pokoj s jídelním koutem, kuchyní a obytnou terasou. Nad sedací soupravou v centrální části prostoru se vznáší ložnice.

Rostlinám se v interiéru daří.

Rostlinám se v interiéru daří.

Dům o rozloze 330 metrů čtverečních vznikl na téměř dvousetmetrovém pozemku, zastavěná plocha je 116 metrů čtverečních. Projektování a stavba trvaly téměř dva roky. Od ledna roku 2008, kdy se majitel na prahu čtyřicítky do domu nastěhoval, se ale řada věcí změnila.

Majitel se oženil a narodilo se mu dítě. Dům si ale stále pochvaluje. Ani s příchodem potomka nebylo nutné dispoziční řešení nijak dramaticky obměňovat. Jeden z boxů jen změnil funkci a stal se dětským pokojíkem. Dosud ovšem zůstává nezařízený, syn stále ještě spí s rodiči.

Manželé si nechávají záležet i na dostatku zeleně v domě. Nerezový kontejner v obývací části, ve kterém je zasazený strom, bude s rostlinou růst. Další rostliny postupně přibývají, jihozápadní orientace domu jim svědčí.

Dům o rozloze 330 metrů čtverečních vznikl na téměř dvousetmetrovém pozemku,...

Dům o rozloze 330 metrů čtverečních vznikl na téměř dvousetmetrovém pozemku, zastavěná plocha je 116 metrů čtverečních.

Pod nábytkem, kterým je byt podle západních trendů zařízen, jsou podepsána zvučná jména. Pohovka a křesílka LC2 pochází z dílny Le Corbusiera, stolek
E 1027 je od návrhářky Eileen Grayové a židle DSR od Charlese a Ray Eamesových. Interiéru dominuje bílá barva a luxusní materiály.

V obytných částech je položená jemně matná bílá borovicová podlaha, velkoformátová italská dlažba v bílé barvě a vysokém lesku, sklo a na schodištích i ocel. V garáži pak speciální protiskluzové gumové rohože, které pohlcují pach. Dům je vybaven velmi nákladnou zabezpečovací technikou.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...



Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Za Prahou si postavili dům snů. Obavy z dřevostavby jsou zbytečné

Stavba domu trvala pět měsíců od kopnutí do země po stěhování do hotového.

Renata a Ladislav pobývali dlouhé roky v Americe, ve dřevěném domě. Kolem nich žila spousta dalších lidí v...

Další z rubriky

Bohatý vinař si postavil v Los Angeles vilu ve stylu italské renesance

Vila Guasti byla postavena v letech 1910 až 1913.

I v Los Angeles najdete staré domy. Patří mezi ně i vila Guasti postavená v letech 1910 až 1913. Je proslulá...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Ze starých krámků vzniklo bistro, mračna na stěnách vymalovali košťaty

Při navrhování interiéru bistra se jeho autoři inspirovali secesí, art decem,...

Pokud je v Praze lokalita, která ožívá i s ohledem na svou historii a tradici, jsou to Vinohrady. Není tak určitě...



Najdete na iDNES.cz