Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

  1:00aktualizováno  1:00
Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší parcele vyrostl velký dům, který zastínil část pozemku a nabídl rodině výhled do zdi. A tak se musel projekt zcela předělat. Záchranou se stalo atrium uprostřed stavby.

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce. | foto: Vavřinec Menšl

Výměna pražského bytu v panelovém domě za zdravé bydlení na úpatí Brdské vrchoviny představovala pro mladou rodinu s dvěma dětmi dlouhou cestu. Pozemek sice pořídili za dobrou cenu (důvodem bylo možná sousedství hřbitova, což však manželům nevadilo, vše vyvažoval nádherný výhled na okolní kopce na druhé straně), ale problém nastal u stavebního úřadu.

Díky posunutí domu na pozemku získali jeho obyvatelé i výhled na brdské kopce.

Díky posunutí domu na pozemku získali jeho obyvatelé i výhled na brdské kopce.

Investoři si přáli přízemní dům, aby si rodina opravdu užila společné bydlení, tak jej také architekti ze studia Lennox architekti, Markéta Smrčková a Tomáš Starý, navrhli. Jenže úředníkům ze stavebního úřadu se nelíbila plochá střecha, ačkoliv ji místní regulativy nezakazovaly.

Dva roky trvající čekání na dvojí odvolání ke krajskému stavebnímu úřadu přinesly nečekané rozuzlení: souhlas s plochou střechou sice přišel, ale až v době, kdy na vedlejší parcele už stál objemný dům zastiňující onen vytoužený výhled.

Co teď? Na východní straně hřbitov, k němuž nebylo možné dům posunout kvůli nutnému ochrannému pásmu osmi metrů, na jihozápadní straně výhled do zdi sousedního domu. A tak vznikl zcela nový projekt, dům s vnitřním atriem.

Přízemní bungalov, kam slunce vstupuje středem domu

Architekti ze studia Lennox našli pro nepříjemnou situaci řešení: stavbu posunuli na pozemku výrazně níž. Získali tak pěkný výhled, ovšem na severní stranu. Jak dostat slunce do domu a přitom zachovat soukromí rodiny? I díky ploché střeše se to podařilo.

Fotogalerie

Vznikl dům ve tvaru téměř dokonalého čtverce, s plochou vegetační střechou a především s proskleným vnitřním atriem. Slunce sem tak přichází téměř celý den z jižní strany, vniká do interiéru přes kuchyň a jídelnu, večer si slunce „užívá“ i pracovna.

Zvenčí působí dům postavený z betonových tvárnic a styroporu velmi nenápadně, po vstupu dovnitř je člověk díky velkým proskleným plochám v nečekaně prosvětleném prostoru.

V něm nenajdete žádné chodby, komunikační cesty vedou právě obytným prostorem. Kdo potřebuje soukromí, má je mít, tomu slouží posuvné stěny, prvek, který studio Lennox velmi rádo používá. Interiér díky nim získává na variabilitě i hravosti.

Interiér na míru

Architekti Tomáš Starý a Markéta Smrčková navrhli jak dům, tak také jeho interiér a vybavení. Vsadili (jako tradičně) na dřevo a stavební překližku, které dobře korespondují s vnějším pojetím domu.

A i když práce se stavební překližkou bývá náročnější, protože není tak „dokonalá“ jako nábytkářská, pro představu a potřeby rodiny se ukázala jako ideální řešení.

Ze stavební překližky je vyrobena jak kuchyňská linka, tak podhledy a další...

Ze stavební překližky je vyrobena jak kuchyňská linka, tak podhledy a další vybavení.

Šikovní truhláři z ní vyrobili kuchyňskou linku, podhledy, police i dveře či skříňky v pracovně.

Na posuvné příčky v dětských pokojích, které je dovolují spojit nebo nechat oddělené podle momentální potřeby, byly použité smrkové rámy a MDF desky. Mnohé z nápadů vznikly ve „společné dílně“ majitelky a architektky Markéty Smrčkové, která dokázala nápady investorky proměnit v realitu.

O projekt

Realizace: duben 2011 - červen 2012

Zastavěná plocha: 168 m2

Podlahová plocha: 140 m2

Atrium: 28 m22

Konstrukce: obvodové zdivo z betonových tvarovek Super IZO Plus, dřevěné sloupky kolem atria nesou dřevěný strop se zelenou extenzivní střechou

Výplně otvorů: prosklené s dřevěnými rámy, pouze vstupní dveře do objektu jsou plné

Prosklení atria: bezrámové s otvírkami ve dřevěných rámech doplněné dřevěnými sloupky

Vytápění: tepelné čerpadlo Daikin, krbová kamna Jotul 

Ohřev vody: tepelné čerpadlo s elektrickým dohřevem

Autoři projektu: Lennox architekti - Tomáš Starý, Markéta Smrčková

Spolupráce: Petra Fialová, Terra Floridus (zahrada)

Hlavní dodavatelé: Stavby Smutný, Maskop99, Brabec, Truhlářství Krále Jana, Gabriel

Zahrada teprve čeká na další úpravy.

Zahrada teprve čeká na další úpravy.

Lennox architekti

Ing. arch. Markéta Smrčková, Ing. arch. Tomáš Starý:

„V roce 1998 jsme založili ateliér Lennox s cílem dělat architekturu bez předsudků. Časem jsme zjistili, že předsudky jsou to jediné, co máme, takže s tím odstraňováním jsme zase tak nespěchali, nic by nám nezbylo. V roce 2015 stále děláme architekturu, baví nás to a na předsudky chvílemi zapomínáme…“

Autor:



Nejčtenější

Parkoviště prodané k bytům je veřejné, majitelům to developer neřekl

Developer rozprodal parkoviště pod domem v Letňanech i s veřejným stáním....

Obyvatelé domu v pražských Letňanech koupili s bytem i parkovací stání. Jenže některým z nich developer prodal i místa,...

Za 45 dnů dokázali s chatrčí zázrak. Luxusní dvojvila je fenomenální

Dům stojí na jednom z ostrovů milionového moderního čínského města Čou-šan.

V čínském městě Čou-šan vyrostla během televizní show unikátní fotogenická vila. Architekt TianQi Guana z designérské a...



Michaela Dolinová má chalupu jak malovanou. Dřív tu žili lapkové

Žije se hlavně v prostorné světnici, kde je pohodlné posezení a jídelna s...

Usměvavá chalupářka Michaela Dolinová na nás okamžitě převedla veselou náladu. Nabídla vlastní upečené koláče a ukázala...

Postavili si bungalov. Typový dům skvěle vyladili do nejmenších detailů

Podle místních předpisů musí být v dané lokalitě pouze přízemní domy. Zástavba...

Rostislav s Petruší trénovali svoji fyzičku na schodišti do třetího patra bytového domu dlouhá léta, až jednou pohár...

Rekonstrukce bytu v činžovním domě si vyžádala půltunovou traverzu

Ze dvou pokojů vznikl pohodový obytný prostor s jasně definovanými zónami. Nové...

Tento byt se liší od většiny zrekonstruovaných interiérů. Nejde až tak o podobu, ale o přístup majitelů. Většinu věcí...



Další z rubriky

Tři dny strávené v zážitkové minichatě odbourají stres. Nahradí i léky

Zásah budovy do přírody je minimalizován postavením chatky na sloupky.

Chráněná postel uprostřed přírody? Či spíše novodobý stan, který nemusíte stavět? Co víc potřebujete, abyste si...

Stodola, kde si muži plní své touhy aneb Továrna na splněné sny

Stodolu postavili roku 1887 z lámaného kamene, který se těžil v nedalekém lomu....

Zajímavě zrekonstruovanou stodolu na Českobudějovicku pojednal majitel velmi originálním způsobem. Vznikl tak...

Dům na pilotách se záplav Dunaje nebojí. Ten mu jen „olízne břicho“

Povrchy konstrukcí se nelakovaly; napouštěly se speciálními oleji tak, aby...

Ani několikrát rozvodněný Dunaj nezaplavil podlahy domu, který vyrostl v těsné blízkosti jeho vod. Dům/chata stojí na...



Najdete na iDNES.cz