Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Měli téměř dostavěný dům, kvůli designérce se muselo mnohé předělat

  8:30aktualizováno  8:30
Centrum města a malé děti, to nejde příliš dohromady. I když bydlíte v prvorepublikové vile. Rodina se proto rozhodla pro nový a moderní dům na okraji města a na výrazně větším pozemku. V průběhu stavby však došlo k podstatným změnám. Za vším byly, jak tak bývá, ženy.

Dvoupodlažní rodinný dům s půdorysem do L doplňuje samostatný zahradní „domek“ s toaletou a prostorem pro uložení zahradních nářadí. Je zde umístěná i venkovní kuchyně. Prostor před ní kryje prosklená střecha. | foto: Jaroslav Kvíz

„Mám rád moderní, jednoduché a funkční tvary. A otevřený prostor s logickou dispozicí. Jenže toho nebylo možné ve staré prvorepublikové vile v samém centru města, byť po rekonstrukci, dosáhnout. Neumožnily to stavební podmínky,“ vysvětluje majitel své zásadní rozhodnutí o pořízení nového domu. U něj se staral hlavně o technickou stránku projektu, vytápění a chlazení či použité materiály.

Pro vytápění zvolil tepelné čerpadlo vzduch/vzduch, které v kombinaci s podlahovým vytápěním umožňuje i chlazení. „Nemám rád průvan z klimatizace, s pomocí studené vody v trubkách pod podlahou lze dosáhnout příjemného ochlazení i v tak horkém létě, jaké bylo letos,“ tvrdí majitel.

Hlavní obytný prostor tvoří tři na sebe navazující zóny, kuchyňská, jídelní a...

Hlavní obytný prostor tvoří tři na sebe navazující zóny, kuchyňská, jídelní a odpočivná.

Konečnou podobu domu výrazně ovlivnila náhoda. Na návštěvě u přátel ho zaujal příjemný a funkční interiér, s řadou zajímavých detailů. Setkání s jeho autorkou, Drahomírou Kafkovou z olomouckého studia Delo Design Lovely One, skončilo dohodou: ujme se návrhu interiéru i jeho domu a zařídí jej „na klíč“.

Jenže designérka Drahomíra Kafková se neomezila na pouhý výběr nábytku nebo doplňků. Neváhala udělat i stavební změny. „Samozřejmě jen takové, které jsme s majiteli pečlivě probrali a jež interiéru prospěly. Vždy jsme také zvažovali náklady s takovými změnami spojené,“ objasňuje designérka.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

Vše začíná u vstupu do domu

Dvoupodlažní moderní stavba ve tvaru písmene L stojí na samém okraji města s výhledem do zeleně. Bílou fasádu oživuje metalický stříbrný nátěr odolný proti zašpinění.

Fotogalerie

Bezbariérový hlavní vstup a vjezd jsou orientované na jihozápad, vedou z tiché obslužné komunikace, zatímco okna obytných místností v obou podlažích (včetně koupelny v patře) směřují na jihovýchod.

V přízemí je kromě kuchyňské, jídelní a odpočivné zóny, které tvoří na sebe navazující volný prostor, také pokoj nejstaršího syna, koupelna s toaletou a technická místnost.

Po schodišti umístěném stranou vedle hlavního vstupu lze vystoupat do druhého podlaží s ložnicí rodičů, šatnou, velkou koupelnou a dvěma dětskými pokoji.

„Když jsem vstoupila do domu, bylo mi jasné, že je nutné dům ́otevřít ́, zachovat přirozený prostup světla od vstupních dveří do hlavního prostoru. Jenže projekt s tím nepočítal, ze zádveří se do domu vstupovalo dveřmi se šířkou osmdesát centimetrů, jako kdybychom byli v paneláku. Dojem stísněného prostoru ve mně vyvolávaly i vestavné skříně zakreslené po obou stranách zádveří,“ upozorňuje Drahomíra Kafková.

Posuvná skleněná příčka (J. A. P.) z pískovaného skla má posuvné dveře, které...

Posuvná skleněná příčka (J. A. P.) z pískovaného skla má posuvné dveře, které se pohybují v kolejnici systému Trix Heavy. Ten zvládá zátěž až 90 kg. Zavírání a otevírání dveří tlumí nadimenzovaný tichý doraz.

A tak, po dohodě s majitelem, nechala vybourat příčku mezi zádveřím a obytným prostorem. „Občas je však nutné zachovat určité soukromí. Proto jsme místo pevné příčky zvolili prosklenou,“ vysvětluje designérka. Volba padla na dodavatele J. A.P., který byl schopen splnit jak požadavky na snadný pohyb posuvných dveří, tak také na technickou stránku realizace.

Výška příčky je totiž 2,656 m, šířka posuvných dveří pak 1,179 m. Boční „fixy“ mají šířku 0,9 a 1,150 m. Pro posuvnou část bylo proto nutné zvolit speciální kolejnici Trix Heavy, která zvládne vysokou hmotnost dveří, aby manipulaci s nimi snadno zvládly i děti. Místo gravírování dostalo nakonec přednost pískované sklo s motivem navrženým designérkami ze studia Delo.

Vzdušný interiér je laděný do neutrálních přírodních tónů. Drahomíra Kafková ze...

Drahomíra Kafková ze studia Delo Design nechala mahradit původní pásové okno za velké francouzské okno s přímým výstupem na zahradu.

Kromě příčky mezi zádveřím se však bouralo i jinde. Například v odpočivné části nechaly designérky vybourat pásové okno a nahradily je francouzským s přímým výstupem do zahrady.

„Stavební firma nebyla nadšená, okno už bylo bohužel osazené, ale majitel uznal, že jde o krok, který vnese do obývacího prostoru více světla,“ upozorňuje Drahomíra Kafková.

Bourací práce se nevyhnuly ani druhému nadzemnímu podlaží, kde se koupelna a toaleta spojily a další prostor získaly díky posunu příček. „Byla tady malá koupelna jak v paneláku,“ tvrdí designérka.

Nábytek na zakázku, ergonomie na prvním místě

Ačkoliv užitná plocha domu je 253 m2, pro kuchyňskou zónu vyčlenil projektant poměrně malý prostor. „Kuchyň jsme tak nechali vyrobit na míru, pracovní desky jsou včetně dřezu z corianu. Nevešel se nám sem vestavný kávovar, proto jsme jej umístili na výsuvnou desku do skříňky, kterou lze po použití zavřít - a všude je pořádek,“ popisuje Drahomíra Kafková.

Kuchyňský nábytek je ze senosanu, pracovní plochy včetně dřezu z corianu....
Velká rodina potřebovala i velký jídelní stůl pro osm osob, Na jídelní část...

Velká rodina potřebovala i velký jídelní stůl pro osm osob, Na jídelní část navazuje kuchyně vyrobená na míru.

Na její popud přibyl také centrální vysavač, jedna ze dvou štěrbinových zásuvek je právě v kuchyňské části (druhá ve vstupní části domu).

Nábytek na míru najdete v celém domě, většinou je vyrobený z materiálu senosan, akrylátu a dýhy. Ta byla použita i na stěnu v přízemí, v níž jsou umístěny bezfalcové dveře do pokoje nejstaršího syna a do technické místnosti. Dveře tak na sebe zbytečně neupozorňují, splývají se stěnou. Pro nábytek do dětských pokojů byl zvolený odolný materiál polyrey.

„Vše jsme nejdříve probrali s majiteli, pak se vypracovala cenová nabídka a teprve po jejím schválení šlo vše do výroby,“ zdůrazňuje designérka. I díky tomu vznikla řada nestandardních detailů, třeba zapuštěná světla v podlaze v rozích pokoje, která dokážou vytvořit zajímavou intimní atmosféru.

Zapuštěné světlo v podlaze v rohu místnosti vytváří příjemný efekt a navozuje...

Zapuštěné světlo v podlaze v rohu místnosti vytváří příjemný efekt a navozuje zajímavou atmosféru.

„Už patnáct let spolupracujeme s firmou Inpro z Hradce Králové, která dováží zajímavá svítidla, právě tento typ osvětlení se nám už mnohokrát osvědčil,“ říká designérka Kafková.

Také schodiště spojující obě podlaží se oproti původnímu projektu výrazně změnilo. Je zde skleněné zábradlí, sklo je přitom z jednoho kusu. Madlo nemohlo být ukotveno na horní hraně skla, ale na nerezových krčcích.

„Celoskleněné zábradlí je atypické kvůli ́nulovému ́zrcátku, tedy minimálnímu manipulačnímu prostoru mezi oběma rameny schodiště, které byly blízko sebe, což byla chyba projektu,“ vysvětluje Petr Paksi z firmy J. A. P., která zábradlí vyrobila.

Pro pohodlný život na zahradě

Na velké zahradě nechybí bazén ani terasa z termojasanu, takzvaného mrtvého dřeva, určená pro posezení. Nenajdete na ní žádné vruty, základ tvoří hliníková konstrukce, do níž se jednotlivé dřevěné lamely upevňují pomocí plastových drážek.

Terasu chrání před větrem ze dvou stran dům, ze třetí strany pak zahradní domek s venkovní kuchyní, jež se skrývá v nice zahradního domku za hliníkovou žaluzií.

Na stěnu pod ručníky použily designérky z praktických důvodů sklo.

Na stěnu pod ručníky použily designérky z praktických důvodů sklo.

Pokud se spustí déšť, lze sezení posunout pod prosklenou stříšku zahradního domku se zesíleným sklem (stříška je dokonce pochozí). V domku je jak venkovní toaleta, tak prostor pro uložení zahradního nábytku a zahradní techniky.

Druhá terasa, tentokrát se speciální velkoformátovou dlažbou s tloušťkou 10 cm, je před francouzským oknem vedoucím z obývacího pokoje do zahrady.

Pár kroků od výstupu z jídelny najdete zajímavě koncipovanou bylinkovou zahrádku. Působí spíše jako okrasná než užitková, a to díky atypickému uspořádání do pravidelných čtverců. Nedaleko ní je tepelné čerpadlo vzduch/vzduch.

„Stavební firma je umístila na střechu, což vypadalo dost zvláštně. Doporučila jsem jeho přemístění dolů za dům, aby nebylo všem na očích,“ říká Drahomíra Kafková.

Vzájemnou spolupráci si majitelé i studio Delo velmi pochvalují. Projekt se díky ní podařilo dotáhnout ke zdárnému konci tak, aby investorům a jejich způsobu života maximálně vyhovoval.

Po třech měsících, kdy se zde rodina postupně zabydluje (teď si vybírají obrazy a další doplňky), je jasné, že jejich rozhodnutí odejít z rušného a prašného centra bylo tím nejlepším řešením.

Bylinky do kuchyně jsou vysazeny v těsné blízkosti domu a působí spíš jako...

Bylinky do kuchyně jsou vysazeny v těsné blízkosti domu a působí spíš jako dekorace než jako užitková zahrádka.

Technické informace

Zastavěná plocha domu: 200 m2
Užitná plocha: 253 m2
Konstrukční řešení: pórobeton, izolace polystyren s tl.12 cm
Podlahy: velkoformátová dlažba, koberce
Vytápění: tepelné čerpadlo vzduch/vzduch, podlahové topení, otopné žebříky v koupelnách

Studio DELO - Design Lovely One

Již 15 let se studio věnuje navrhování a realizaci interiérů, podle individuálních potřeb klientů však navrhuje i celé domy. Klade důraz na spojení moderního designu a funkčnosti. Spolupracuje s řadou dodavatelů a firem včetně zahraničních.

Venkovní kuchyň je umístěna v zahradním domku za hliníkovou roletou.

Venkovní kuchyň je umístěna v zahradním domku za hliníkovou roletou.

Autor:



Nejčtenější

Zachránili starý mlýn a kolem něj vybudovali soustavu rybníčků

Jednotlivé rybníčky jsou vzájemně propojené a protéká jimi potok. V těch...

Mlýn v údolí Zákolanského potoka nedaleko Okoře obklopuje soustava rybníčků. Málokoho by napadlo, že je postupně...

Dům předělávali 6 let. Mladá žena zvládla sama i rekonstrukci koupelny

Obývací pokoj tvoří jakési centrum celého domu, zde se rodina setkává...

V krbu hoří dřevo, třepotající se světélka a plamínky svíček vytvářejí kouzelnou atmosféru, domem vane vůně čerstvě...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

Další z rubriky

Ze starých autobusových garáží si postavili úžasný dům se zahradou

Kovové schodiště prakticky propojuje společenskou zónu domu s klidovou a...

V malebné vsi poblíž Boubínského pralesa, v nadmořské výšce kolem tisíce metrů, Martin s Klárou zrekonstruovali staré...

Bydlení s rodiči se proměnilo v peklo. Všechno začalo svatbou dcery

1

Rodiče mi před lety darovali půlku rodinného domu. Já měla byt v horním patře, oni v přízemí. Vdala jsem se, rozvedla a...

Rodinný dům skrývá překvapení. Je chytře schované pod skalkou

Luxusní dům v anglické obci Benson v Jižním Oxfordshiru je na prodej za milion...

Luxusní dům v anglické obci Benson v Jižním Oxfordshiru je na prodej za milion liber, v přepočtu 28,7 milionu korun....



Najdete na iDNES.cz