Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodinný dům bez kompromisů. Je levný, zábavný a poskytuje soukromí

  1:00aktualizováno  1:00
Na ostrově Honšú vyrostl dům pro rodinu se třemi dětmi. Zadání znělo jasně: dům nesmí být nudný ani nákladný, musí zabavit tři malé děti a zároveň poskytovat soukromí, neboť vedle žijí i rodiče muže. Přes náročné požadavky se zadařilo: na ocelových pilotech se nad zahradou vznáší stavba, která baví celou rodinu.

Zahrada je na japonské poměry nebývale prostorná. | foto: Torimura Koichi

Po letech strávených v bytě v centru města se chtěla mladá rodina se třemi dětmi přestěhovat na předměstí do domku se zahradou. V Japonsku, kde je sehnání vhodné stavební parcely téměř nadlidský výkon, je takové rozhodnutí většinou i velmi finančně náročné.

Díky rodičům muže, kteří vlastnili dům s velkou zahradou, mohla mladá rodina začít s realizací. Pro svůj nový domov si manželé zvolili část pozemku o rozloze 366 metrů čtverečních a peníze a energii investovali pouze do stavby.

Rodinný dům v Japonsku

Manželé o návrh požádali svého kamaráda, hlavního architekta jokohamského architektonického studia No. 555.  

Takuja Tsučida, který oslaví příští rok čtyřicáté narozeniny, navrhl dům na ocelových pilotech. Podařilo se tak jen minimálně zasáhnout do původní zahrady.

Stavba se skládá se dvou obdélníkových křídel propojených zelenou chodbou s netradičním využitím, malým tréninkovým golfovým odpalištěm. Podlaha chodby není rovná, ale je zvlněním přizpůsobena hře, stejně jako její krytina z umělého travního porostu.

V ústí chodby je i zádveří, ze kterého lze procházet z jednoho křídla do druhého. V levém křídle domu jdou soukromé pokoje rodičů, ložnice třech dětí a pracovna otce. Pravé křídlo je společenskou zónou s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem. Zastavěná plocha má velikost 198 metrů čtverečních a rodina získala 340 metrů čtverečních obytné plochy.

Interiér se zatím plně podřizuje dětem a jejich hrám.

Interiér se zatím plně podřizuje dětem a jejich hrám.

Podlaha chodby není rovná, ale je zvlněním přizpůsobena hře, stejně jako její...

Podlaha chodby není rovná, ale je zvlněním přizpůsobena hře.

Ven do ulice a do zahrady směrem k rodičům, tedy ze soukromého traktu, vedou jen menší okna krytá okenicemi. Výjimkou je balkon, na který lze vyjít z prostoru obývacího pokoje. Fasáda se naopak zcela otvírá do spojovací uličky, v kuchyni je přidán i střešní světlík.

Může se hodit

Uvažujete o koupi rodinného domu? Vybírejte z nabídky nemovitostí na Reality.iDNES.cz.

Pod domem je kromě relaxační zelené zóny a posezení i parkovací stání, které využívají obě rodiny. Kromě toho si na ploše kryté před deštěm mohou děti bez problémů hrát, i když tomu zrovna počasí nepřeje. Tsučida použil pod domem směs jak umělého, tak přírodního trávníku. Večery na lavičce u velkého stolu pod domem patří podle majitelů mezi jejich nejoblíbenější.

Večery na lavičce u velkého stolu pod domem patří podle majitelů mezi jejich...

Večery na lavičce u velkého stolu pod domem patří podle majitelů mezi jejich nejoblíbenější.

Návrh se rodil od května až do prosince 2008. Stavět se začalo v dubnu následujícího roku. Stavba trvala pět měsíců, na podzim se už rodina stěhovala do nového. Domov si zařizují postupně, jak dovolí nejen finance, ale i věk dětí: manželé nechtějí zahlcovat dům zbytečným nábytkem, a tak všechny kousky vybírají velmi obezřetně.

Interiéru vládnou strohé tvary a kvalitní materiály. Veškeré úložné prostory byly na míru vytvořeny z dřevěného masivu. Na zakázku si nechala rodina vyrobit i jednoduchou koženou sedací soupravu do obývacího pokoje. Díky bodovému osvětlení, které je rovnoměrně umístěné na stropech v celém domě, se majitelé rozhodli zatím nepořizovat ani žádná další svítidla.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Dům muže, který nezažil MeToo. Ve své posteli měl dvacet tisíc žen

Dům si nechal Wilt Chamberlain postavit ve stylu  brutalismu.

Wilt Chamberlain patří k nejlepším basketbalistům v historii NBA. Byl velmi svérázný a takový je i jeho dům postavený...

Ve městech chybí zeleň, voda i selský rozum. Kdo za to může

Na Hradčanském náměstí se návštěvníci chladí u kropicího vozu. (31. července...

O několik stupňů dokážou zchladit fasádu domu rostliny, které se po ní pnou. I v Praze je podle architekta Petra Leška...

Představy mladých o bydlení: záclony nemusí, zato obchod v domě ano

Takto si představují mladí ideální bydlení: záclony nejsou potřeba, kolo jako...

Za našich mladých let tohle nebývalo! Tak tuto větu lze slyšet často. Je pravdivá, zejména generace takzvaných...



Najdete na iDNES.cz