Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodinný dům připomíná chrám. Slunce svítí majitelům do oken celý den

  1:00aktualizováno  1:00
Slunný obdélníkový pozemek sliboval klidné bydlení v přírodě. To bylo jedním ze dvou základních přání mladé dvojice, která dosud žila na maloměstě. Tím druhým byl pochopitelně dostatek volného prostoru a světla. A právě na těchto kvalitách založil svůj koncept autor návrhu domu, Ondřej Janout.

Pohled z galerie. Společná obytná část domu má dřevěnou mozaikovou podlahu | foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk

Dispozice domu se rozvíjí podél základní osy směřující od východu k západu, od vstupních dveří až po společnou obytnou část. Na zádveří navazuje dlouhá hala lemovaná řadou vestavěných skříní.

V rámci velkého úložného prostoru je integrována také komora, WC, spíž a malá koupelna. Hala, oddělená takřka neviditelnými skleněnými dveřmi, přechází ve velký společný obytný prostor, kde se odehrává společná část rodinného života - příprava jídel, stolování a relaxace.

Přesahující střešní deska vytváří před zapuštěným vstupem do domu chráněné závětří

Přesahující střešní deska vytváří před zapuštěným vstupem do domu chráněné závětří

Společná obytná část domu převyšuje ostatní funkční celky a je navenek odlišena tmavě šedou omítkou

Společná obytná část domu převyšuje ostatní funkční celky a je navenek odlišena tmavě šedou omítkou

Princip překonávající staletí

Vzdušná atmosféra této obytné místnosti s pět metrů vysokým stropem a příjemně rozptýleným horním světlem se dá vzdáleně přirovnat k povznášejícímu ovzduší románské baziliky.

Podobně jako v raně křesťanském chrámu, i zde hlavní "loď" rodinného domu převyšuje sousední boční trakty a sluneční paprsky sem přicházejí shora okny, umístěnými nad jejich střechami. "Líbí se nám, že pás oken prochází po celém obvodě. Slunce sem tak svítí po celý den," chválí si majitelé domu.

V optické ose, přímo proti vstupu z haly, je krbové těleso

V optické ose, přímo proti vstupu z haly, je krbové těleso

Podél jižní stěny se nad sezením a jídelním stolem vznáší v prostoru subtilně konstruované schodiště a galerie, sloužící jako malá pracovna.

Francouzskými dveřmi je pak obývací pokoj propojen s krytou dřevěnou terasou, přistavěnou k jihozápadnímu nároží domu. Široká prosklená stěna a stejná výšková úroveň podlah a terénu vytvářejí pocit, že se obývací pokoj volně rozšiřuje ven přes terasu až na trávník.

Z jižní strany se k základní vysoké hmotě domu připojuje samostatná ložnicová část s vlastní chodbou a standardní výškou stropu, orientovaná výhledem na jih do volné přírody. Ze severu je přistavěna garáž s technickým zázemím.

SLOVO AUTORA

Vycházeli jsme z faktu, že parcela je poslední v lokalitě a jižní výhledy z domu nebudou omezeny další výstavbou. Chtěli jsme navrhnout dům pro mladou rodinu, prosluněný a svou velikostí a dispozicemi funkční. V návrhu vnějšího vzhledu domu jsme přiznali vnitřní funkce - obytnou část, kde se žije a kde se přijímají návštěvy, část ložnicovou, koupelny, šatny a garáž se skladem. Dominantní prosklené stěny ve fasádách umožňují nerušený výhled (ložnice mají obvodovou stěnu plně prosklenou) a také propojení domu se zahradou. Správnost našich úvah prokáže čas a já doufám, že se k nám obyvatelé domu budou hlásit i v budoucnu.

Konstrukce ve službách designu

Originální architektonický koncept se pojí s výběrem kvalitních přírodních materiálů a řadou prvků a technických detailů navržených na míru. Podřizují se základnímu záměru vytvořit otevřený vzdušný prostor.

S dřevěnými stropy se u zděného rodinného domu setkáváme jen zřídkakdy. V tomto případě stropní konstrukce z dřevěných trámů, osazených na sloupcích mezi okny, uvolňuje ve společné obytné části velkou otevřenou plochu.

Subtilní schodiště na galerii tvoří lehké dřevěné stupně s nosnými ocelovými konzolami, ukotvenými do obvodové stěny. Na podlahu si majitelé spolu s projektantem vybrali dřevěné mozaiky a průmyslové stěrky. Přírodní materiál se uplatňuje i na fasádě, částečně obložené cedrovým dřevem.

Kuchyňská část je vybavena střídmou linkou z bíle lakovaných MDF desek s vysokým leskem, pracovní deska je šedá

Kuchyňská část je vybavena střídmou linkou z bíle lakovaných MDF desek s vysokým leskem, pracovní deska je šedá

TECHNICKÉ ÚDAJE

Zastavěná plocha: 218,5 m²
Užitná plocha: 156,7 m²+ garáž 31,5 m²
Konstrukce: železobetonová základová deska, zdicí systém Porotherm, stropy dřevěné trámové, střecha pokryta střešní fólií
Výplně otvorů: dřevěná euro okna s izolačními dvojskly, vnitřní dveře dřevěné dýhované do rámových zárubní + atypické prosklené
Vytápění: podlahové vytápění, kondenzační plynový kotel, krb s krbovou vložkou, klimatizace

Půdorys rodinného domu

Půdorys rodinného domu

Autor

ING. ONDŘEJ JANOUT (1971)
Autorizovaný inženýr pozemních staveb. Narodil se v Plzni, vystudoval ČVUT Praha a od r. 1996 působí jako projektant. V roce 2004 spoluzaložil projekční ateliér projectstudio8, kde se zabývá návrhy a komplexním řešením staveb a komplexů pro bydlení.
Spolupráce: Ing. L. Novotný, arch. M. Kondr

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 3/2010.

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť...

Další z rubriky

V georgiánském kostele z roku 1818 jsou čtyři ložnice, obývací pokoj v místě...
Zavětřili šanci a koupili kostel, kde se brali. Teď je z něj zlatý důl

Anne a Bill Monroeovi si zamilovali historický kostel sv. Lukáše v lesoparku Kielder na severu Anglie, ve kterém byli v...

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Na vylepšení kuchyně si Hanka přichystala 200 tisíc korun. Cenu nakonec musela...
Hanka touží po venkovské kuchyni. Návrhářka se kýči šikovně vyhnula

V dalším dílu televizního pořadu o bydlení se tvůrčí tým pod vedením designérky Denisy Bartošové pustí do rekonstrukce...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.