Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Majitelé vsadili na jednoduchost, mají nadčasový a pohodlný dům

  1:00aktualizováno  1:00
Mladé dvojici z Moravy na počátku stavby domu přála štěstěna. Bez promyšleného návrhu, velkého osobního nasazení a vytrvalosti by však příjemný moderní a zároveň úsporný domov nikdy nemohl vzniknout.

Mezi tradiční zástavbu si manželé ve spolupráci s architektem navrhli jednoduchý dvoupodlažní dům s pultovou střechou. Prosklené plochy směřují k jihu. V souladu s jednoduchým konceptem stavby balkon lemuje zábradlí z čirého bezpečnostního skla. Zdroj: www.mujdum.cz | foto: Robert Virt

Velký pozemek u domu rodičů nabízel pro stavbu dobré podmínky: volná plocha byla v zadní části zahrady, odvrácené od ulice. Klidné místo, mírný jižní svah, tři sousední rodinné domy nezakrývaly hezký výhled na protilehlé kopce…

Manželé se od počátku rozhodli pro moderní architekturu a výstavbu svépomocí. Nejprve se poohlíželi mezi typovými projekty, ale žádný nevyhovoval jejich požadavkům, každá úprava by znamenala jen kompromis. Proto vzali do svých rukou i návrh dispozice a základní koncepci pak dotvořil architekt.

Na zahradě převažuje travnatá plocha s několika ostrůvky jehličnanů a listnáčů.

Na zahradě převažuje travnatá plocha s několika ostrůvky jehličnanů a listnáčů. Zdroj: www.mujdum.cz

Od čtverce k obdélníku

"Nejdříve jsme řešili přístup na pozemek a umístění domu. Pro stavbu jsme zvolili severovýchodní část parcely, přikoupili jsme část sousedního pozemku tak, aby k domu vedl příjezd ze severní strany a na jižní straně zůstala velká volná slunná rekreační plocha," vysvětluje majitelka.

Fotogalerie

"Představovali jsme si moderní, energeticky úsporný dům s přehlednou dispozicí, který se dá postavit svépomocí. Od prvotního čtvercového půdorysu o rozměrech 10×10 m jsme dospěli k obdélníkovému s chodbou a zázemím na severní straně a obytnými místnostmi otevřenými k jihu. Ve spolupráci s architektem Ondřejem Kramolišem jsme projekt promysleli do nejmenších detailů, včetně vybavení nábytkem, umístění elektrických zásuvek a podobně. Díky tomu vlastní výstavba proběhla rychle a bez problémů a ani po dvou letech bydlení bychom nic neměnili."

Pečlivě vyvážené pohodlí

Stavba téměř dokonale aplikuje známé principy pro energeticky úsporné budovy. Má jednoduchý kompaktní tvar, vstupní hala, schodiště, sociální zázemí a další servisní prostory jsou orientovány na sever, na jižní straně je v přízemí velký společný obývací prostor spojený s kuchyní a také pracovna, v patře ložnice a dětské pokoje.

Velkorysé prosklené plochy si vyžádaly atypické, čtyři metry dlouhé nadokenní

Velkorysé prosklené plochy si vyžádaly atypické, čtyři metry dlouhé nadokenní překlady z ocelových profilů. Terasu stíní přesahující balkon a textilní markýza. Zdroj: www.mujdum.cz

Na jih jsou také orientovány velké prosklené plochy, proti přehřívání je chrání přesahující střecha a zavěšený balkon. Přesah je navržen podle přesných výpočtů tak, aby v létě účinně stínil, ale v zimě umožnil slunci "vstupovat do objektu", zahřívat vnitřní prostor domu, a napomáhat tak úsporám energie. Z každé obytné místnosti lze vyjít ven, na terasu v přízemí nebo na balkon v patře.

Může se hodit

Postavte si dům podle svých představ. Vhodný pozemek najdete na Reality.iDNES.cz.

"I když na základním principu jsme se poměrně rychle shodli, v detailech, materiálech a úpravách se návrh ladil až do samé realizace stavby," říká architekt Ondřej Kramoliš, autor návrhu.

"Společně jsme vybírali a hodnotili téměř všechny výrobky a materiály, řešili jejich vlastnosti a povrchové úpravy tak, abychom nemuseli slevit z požadavků na funkčnost, estetiku a finanční možnosti. Oceňuji kvalitu provedení detailů a jsem rád, že se podařilo udržet architektonickou koncepci, vysokou kvalitu materiálů i plánovaný rozpočet."

Společný obývací prostor je otevřen do schodišťového prostoru, v budoucnu se

Společný obývací prostor je otevřen do schodišťového prostoru, v budoucnu se počítá s instalací skleněných posuvných dveří. Atmosféru otepluje třívrstvá dřevěná podlaha s třešňovou dýhou, do stejného odstínu jsou mořeny dveře a rámy oken. Zdroj: www.mujdum.cz

Při řešení dispozice a vybavení interiéru majitelé domu uplatnili řadu praktických nápadů, které se jim osvědčily. V patře je umístěna samostatná sportovní šatna se shozem na prádlo přímo do prádelny. Ve středové stěně mezi obývacím pokojem a schodišťovým prostorem je integrován oboustranný krb, dřevo se skladuje pod schodištěm a přikládá ze zadní strany, zatímco v obývacím pokoji zůstává čisto.

Zkušenost majitelů

"Veškerou hrubou stavbu kromě montáže stropů jsme provedli vlastníma rukama a průběh všech stavebních prací jsme sami organizovali. Stavba svépomocí nám umožnila prostředky ušetřené na hrubé stavbě investovat do kvalitních materiálů a kvalitního vybavení interiéru, dřevěných oken a dveří, masivních dřevěných podlah, nábytku vyrobeného na míru," popisují majitelé.

Vybrali si technologii Velox - stavebnicový konstrukční systém, který je jednoduchý, ale komplexní a dobře se opracovává, a proto umožňuje snadnou a rychlou výstavbu svépomocí.

Nad uspořádáním kuchyňské linky paní domu hodně přemýšlela. Osvědčily se

Nad uspořádáním kuchyňské linky paní domu hodně přemýšlela. Osvědčily se především trouby a myčka umístěné ve zvýšené poloze. Zdroj: www.mujdum.cz

Středobodem obývacího pokoje se stal masivní stůl vyrobený na zakázku. Pod

Středobodem obývacího pokoje se stal masivní stůl vyrobený na zakázku. Pod odnímatelnou horní deskou se skrývá kulečník. Zdroj: www.mujdum.cz

Autor:

Ing. arch. Ondřej Kramoliš (1977)

Autorizovaný architekt, vystudoval Fakultu architektury ČVUT Praha. Žije a pracuje střídavě v Praze a v Rožnově pod Radhoštěm, navrhuje převážně novostavby a rekonstrukce rodinných domů.

Systém ztraceného bednění s vloženou tepelně izolační vrstvou je sám o sobě energeticky úsporný, nevyžaduje dodatečné zateplování, což ještě více usnadňuje a urychluje realizaci projektu. Masivní betonový skelet má dobré tepelně akumulační schopnosti a udržuje v domě příjemné klima bez výkyvů teplot, a to jak v zimě, tak v létě.

Celkové roční náklady na spotřebu energie včetně ohřevu vody, vytápění a provozu elektrospotřebičů se pohybují kolem 33 000 Kč.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 115,2 m2
Užitná plocha: 185,4 m2
Konstrukce: betonové základové pasy a základová deska, stavebnicový konstrukční systém Velox, železobetonové nadokenní překlady

Schodiště: betonové monolitické, pultová střecha s dřevěným krovem, střešní krytina falcovaný titanzinkový plech, dřevěný balkon zavěšený na ocelových táhlech.
Odborný dohled nad stavbou: dodavatel systému Velox

Výplně otvorů: okna dřevěná s izolačními trojskly, vnitřní dveře dýhované do obložkových zárubní
Vytápění: ústřední, elektrokotel, podlahové teplovodní vytápění, oboustranný krb s teplovzdušnými rozvody do patra
Nízkoenergetický dům, projektovaná tepelná ztráta činí 11,9 kW
Cena stavby: přibližně 3 900 Kč /m3

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Další z rubriky

Šest nových roubenek, kterými si majitelé splnili sen o životě v horách

V Orlických horách, na Šumavě, v Českém ráji i v Beskydech stojí nové roubené...

V Orlických horách, na Šumavě i v Beskydech stojí nové roubené chalupy. Jejich majitelé milují přírodu, rádi sportují a...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Dali výpověď a odešli na samotu. Bydlí ve 12 metrů vysoké strážní věži

Věž z roku 2010 obklopuje pozemek s lesem a loukami o rozloze 65 hektarů....

Dabney Tompkins a Alan Colley si splnili sen. V americkém Oregonu si postavili dům v podobě strážní požární věže. Ze...



Najdete na iDNES.cz