Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Architekt si pro sebe postavil dokonalý dům. Vsadil i na ekologii

  1:00aktualizováno  1:00
Architekt Heinz Richardson si pro stavbu svého domu vybral starobylé městečko v hrabství Buckinghamshire na severovýchod od Londýna. V malebném prostředí postavil dům, v němž si historické tradice podávají ruku s nejmodernějšími vizemi.

Protáhlý obdélníkový tvar, výrazná sedlová střecha a vysoký komín představují tradiční znaky anglických venkovských domů. Horizontální vikýř, přesahující stropní desky a velké nečleněné prosklené plochy bez rámů hovoří jazykem současné architektury. | foto: Grant Smith

Město Old Amersham se může pochlubit příjemnou polohou v údolí řeky Misbourne a zástavbou se středověkými kořeny, oku lahodí i ladná silueta sousedních Chilternských kopců s mozaikou luk a listnatých lesů.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Návrh domu vychází z historického kontextu, který tvoří harmonie hrázděných, kamenných a režných cihelných domů, a z principů trvale udržitelného rozvoje.

Trvale udržitelná architektura s minimální uhlíkovou stopou je vášní architekta Heinze Richardsona a základem jeho tvůrčího myšlení: podstatu návrhu tvoří kombinace jednoduchých, praktických a trvalých konstrukčních prvků, elegantní moderní design a využití místních materiálů.

Architektonická kancelář Jestico + Whiles získala za promyšlený návrh domu ocenění Královského institutu britských architektů RIBA South Awards 2016.

Nenápadný dům

Dům nazvaný House 19 se začleňuje do okolní zástavby s velkou pokorou. Jednoduchá obdélníková stavba je umístěna podél okraje pozemku a chrání velkou slunnou terasu, navazující zahrada je pojednána jako přírodní louka.

Fotogalerie

Strmá sedlová střecha, dominantní komín, obklad fasády z tmavého cedrového dřeva, venkovní kamenné zdi se speciálně upraveným křemenem, střešní krytina z tmavého zinkového plechu a prvky z cortenové oceli vyjadřují úctu k místní stavební tradici.

Dispozice domu je adekvátní dnešním požadavkům na moderní bydlení, nabízí otevřené prostory, dostatek světla i propojení s přírodou. Téměř celé přízemí zaujímá společná obývací část s kuchyní, jídelnou a sezením. Je plně prosklená směrem do zahrady a zčásti otevřená vzhůru na galerii v patře, což umožňuje příjemné horní osvětlení.

V patře jsou ložnice se zázemím. Na zahradě stojí samostatná multifunkční obytná jednotka (může sloužit pro hosty, jako domácí kancelář, posilovna a podobně). Je propojená s domem přes krytou terasu.

Všestranně úsporný

Základem energetických úspor je nadstandardně tepelně izolovaná a vzduchotěsná obálka domu, včetně oken s izolačními trojskly, a pasivní i aktivní využití solární energie.

Hlavní obytná část domu je osvětlena okny ze tří světových stran a také shora...

Hlavní obytná část domu je osvětlena okny ze tří světových stran a také shora oknem na galerii.

Dům je podélnou osou orientovaný východo-západně, což umožňuje generovat významné solární zisky prostřednictvím velkého prosklení jižní fasády i přes zimu. V létě naopak prodloužené přesahy střech stavbu účinně stíní a zabraňují přehřívání interiéru.

Aktivně dům vyrábí elektrickou energii pomocí fotovoltaických panelů umístěných na části střechy s jižním sklonem. Spotřebu elektřiny minimalizuje jak velké množství denního světla v interiéru, tak i úsporné LED osvětlení a vysoce úsporné domácí spotřebiče.

U vstupu do domu architekt vytvořil závětří z rezavého cortenového plechu. Pro...

U vstupu do domu architekt vytvořil závětří z rezavého cortenového plechu. Pro venkovní kamenné zdivo použil speciálně upravený křemen, který krásně kontrastuje s tmavým dřevem.

Vytápění a ohřev vody zajišťuje tepelné čerpadlo typu země/voda, dům architekt vybavil řízeným větráním s rekuperací tepla. Čerstvý vzduch nasávaný zvenku prochází přes zemní registr, 40 m dlouhé potrubí uložené dva metry pod terénem, kde se v létě ochlazuje a v zimě předehřívá.

Hlavní obytnou část domu lze v létě účinně přirozeně větrat a ochlazovat okny, v domě vládne po celý rok tepelná pohoda i bez klimatizace.

Součástí trvale udržitelného konceptu je i šetření vodou: dešťová voda sváděná ze střechy se využívá ke splachování toalet, praní a zalévání zahrady.

House 19 nabízí nejen vysoce kvalitní a úsporné moderní bydlení, ale také zodpovědnou ekologickou architekturu, která je trendem výstavby 21. století.

Technické údaje

Užitná plocha: 246 m2

Konstrukce: betonové základové pasy a základová deska, zděná stavba, železobetonové stropy, dřevěný krov, větraný obvodový plášť (tepelná izolace z tuhých izolačních desek), vnější obklad vertikální desky z cedrového dřeva, střešní krytina titanzinkový plech

Výplně otvorů: pevně zasklené plochy, posuvné prosklené plochy a okna hliníková s izolačními trojskly, část oken stíněna na míru vyrobenými dřevěnými slunolamy, vnitřní dveře dřevěné bezfalcové do obložkových zárubní

Vytápění a technické vybavení: teplovodní podlahové vytápění, zdroj energie tepelné čerpadlo země/voda (výkon 10 kW), řízené větrání s rekuperací tepla, zemní registr, fotovoltaické střešní panely (výkon 4 kW), provoz domu je energeticky šetrný s nulovou uhlíkovou stopou

Hlavní obytný prostor domu je orientován na chráněnou terasu. S ní sousedí i...

Hlavní obytný prostor domu je orientován na chráněnou terasu. S ní sousedí i samostatná obytná jednotka, propojená s domem stropní deskou s integrovanými pevnými slunolamy.

Autor

Heinz Richardson (1954), architektonická kancelář Jestico + Whiles

Heinz Richardson je ředitelem architektonické kanceláře Jestico + Whiles, která patří k předním britským ateliérům. Vznikla v r. 1977 v Londýně, realizuje stavby v celé Evropě, v Austrálii, Africe, Indii a na Středním východě. V r. 1992 byla založena její jediná zahraniční pobočka v Praze.

Zabývá se návrhy a realizacemi hotelů, kanceláří, velkých veřejných i obytných staveb, územním plánováním i rekonstrukcemi. V České republice získala významná ocenění, Čestné uznání v soutěži Grand Prix architektů 2015 (za realizaci rodinného domu v Průhonicích) a dvě hlavní ceny v soutěži Realitní projekt roku 2012 za architektonický koncept vilového souboru ve Statenicích.

Další zajímavé stavby najdete v časopise Můj dům.

Autor:






Nejčtenější

Na vylepšení kuchyně si Hanka přichystala 200 tisíc korun. Cenu nakonec musela...
Hanka touží po venkovské kuchyni. Návrhářka se kýči šikovně vyhnula

V dalším dílu televizního pořadu o bydlení se tvůrčí tým pod vedením designérky Denisy Bartošové pustí do rekonstrukce kuchyně paní Hanky, která opustila...  celý článek

Pavlína Janků, Posezení. Lavoru i kanystru buď věčná chvála!
Úlovky ze smeťáku či sběrného dvora lze proměnit na designové kousky

Poničené a staré věci nemusí skončit v kamnech nebo ve sběrných dvorech. To dokazuje už pátým rokem soutěž Balakryl Recy věci, kde o vítězi rozhoduje...  celý článek

Dominantní prvek na čelní štítové stěně obývací části představuje rohový krb.
Rodinný dům udivuje nadčasovým řešením i velkorysým prostorem

Navrhnout interiér rodinného domu s plochou 190 metrů čtverečních ve vesnici nedaleko Frýdku-Místku byl pro architektku Lucii Videckou více než příjemný. Třeba...  celý článek

Snímek zachycuje projekt Kateřiny Šedé nazvaný Furt dokola z roku 2008, kdy...
Architektkou roku je Kateřina Šedá. Nepracuje s cihlami, ale s lidmi

Není architektka, přesto se stala Architektkou roku 2017. Kateřina Šedá, držitelka Chalupeckého ceny pro mladé výtvarníky, se zabývá tím, co se označuje jako...  celý článek

Památkově chráněná třípodlažní vila stojí na reprezentativní parcele na rohu...
Hurá dovnitř. Kubistická Kovařovicova vila v Praze se otvírá veřejnosti

Bedřich Kovařovic, stavitel a inspektor stavebních podniků, si podle návrhu architekta Josefa Chochola nechal v letech 1912 a 1913 postavit kubistickou vilu....  celý článek

Další z rubriky

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší parcele vyrostl velký dům, který zastínil...  celý článek

Velkorysá koupací část. U tohoto jezírka koresponduje s větším měřítkem...
Na modré díry zapomeňte. Koupací jezírka zahradě sluší a jsou bez chloru

Zahradní vodní plochy už dávno nemusí vypadat jen jako azurová polykarbonátová monstra bez respektu k okolí. Biotopy jsou jako živý celek. Voda v nich se...  celý článek

Teplý vlněný koberec je zde spíše kvůli optickému pocitu tepla, v domě je...
Do důchodu si pořídili nový dům a interiér ve světlých barvách

Ve finském městě Mikkeli se v rámci veletrhu bydlení prezentoval i moderní srub, který si postavil manželský pár ve středním věku. Plně totiž odpovídal tématu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.