Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak vypadá splněný sen: komfortní dům s bazénem a krásným výhledem

  1:00aktualizováno  1:00
Po letech strávených v bytovce a odchodu dospělých dětí udělali manželé zásadní rozhodnutí: postaví se nedaleko Olomouce dům, který jim nabídne komfortní bydlení i možnost relaxace. A bude vyhovovat také dětem a vnoučatům při jejich návštěvách.

Díky vhodnému osazení rodinného domu do šikmého terénu dům nepůsobí velkým dojmem, přitom uvnitř nabízí hodně místností. | foto: Jaroslav Kvíz

Šikmý terén si přímo říkal o osazení domu do svahu tak, aby se do uliční fronty dům otáčel pouze nenápadným vstupem a vjezdem do garáže. Stavba je otočena na jih čelem do zahrady, s výhledem na nedaleké malebné zelené vrchy. Na dostatečně velkém pozemku nebyl problém umístit bazén a malý domek na nářadí, na nějž přímo navazuje zastřešená letní kuchyně s grilem.

Právě umístění do svahu přispělo k tomu, že podsklepený dům působí spíše subtilním dojmem, ačkoliv se uvnitř skrývá dostatečný počet pokojů i dostatečné úložné prostory. Návrh stavby svěřili manželé architektonickému studiu CAD Projekt plus z Prostějova.

Architekt využil šikmý terén k zapuštění domu do svahu.

Architekt využil šikmý terén k zapuštění domu do svahu.

Komfortní podlaží

"Dům je navržen pro klienty, kteří již mají děti zabezpečené, na prvním místě byly proto jejich požadavky. To také znamenalo soustředit hlavní místnosti včetně ložnice do prvního bezbariérového nadzemního podlaží, druhé je určeno pouze pro návštěvy a děti," vysvětluje architekt Ladislav Langer ze studia CAD Projekt plus z Prostějova.

Z dvojgaráže má dům přímý vstup do vstupní haly, která je navržena jako sezonní šatní prostor. Největší část prvního nadzemního podlaží je věnována obývacímu prostoru. To rozděluje krbové těleso na dvě základní zóny, na obývací část a pak na kuchyni s jídelnou.

Krbové těleso představuje praktický předěl mezi obývací a jídelní částí s...

Krbové těleso představuje praktický předěl mezi obývací a jídelní částí s kuchyní. Výhled do zahrady směřuje i na okolní vrchy.

"V bytovce jsme měla kuchyni snad třetinovou, tady je to o něčem úplně jiném. Rustikální provedení kuchyňského nábytku jsem si už rozhodně nechtěla zopakovat, přála jsme si hladké provedení dvířek i zásuvek, bez úchytek," popisuje majitelka.

Kuchyni věnovala velkou pozornost, konečné řešení vzešlo až z třetího návrhu. Dnes velmi oceňuje "vytažení" skříněk až ke stropu sádrokartonové niky, prach se nemá kde usazovat.

Fotogalerie

Na míru vyrobená kuchyňská linka (firma Hénik) s pracovními deskami z pálené žuly má sklo místo obkladů mezi skříňkami, totéž zelené sklo včetně LED pásků se opakuje i u sestavy v obývací části.

Mezi architekty a majiteli panovala vzácná shoda, takže pro autory interiéru nebyl žádný problém využít nápady, s nimiž majitelé přicházeli. Jejich zkušenost s předchozím bydlením se pozitivně odrazila na řadě detailů.

Například právě majitelka stála za nápadem nepoužít klasickou ostrůvkovou digestoř, aby nepřekážela ve výhledu nebo do ní nikdo nenarážel hlavou. Zvolila odsavač, který lze spustit do ostrůvku.

"Digestoř Sirius jsme objevili v Brně na veletrhu, má dostatečný výkon 900 m3 za hodinu, takže bohatě stačí i pro tento prostor," popisuje majitelka. Stačilo jen předem vyřešit stavebně odtah.

Pracovní plochy jsou z pálené žuly.

Pracovní plochy jsou z pálené žuly.

Detail výsuvné digestoře a indukční varné desky

Detail výsuvné digestoře a indukční varné desky

Každý detail zde pamatuje na spokojenost majitelů, a to třeba včetně vtipně řešeného otočného panelu s televizorem. Pokud majitelka vaří, může se odreagovat u sledování filmu. Zatím však hlavně chválí bazén.

"Hned, jak přijedu z práce, jdu si zaplavat. Je to skvělé osvěžení a moc si ho užíváme, jsme stále venku. ´Domů´ se vracíme klidně až kolem desáté," prozrazuje.

Ani pak se ale nemusí vzdát pobytu venku, velká terasa je celá kryta prosklenou stříškou (sklo Connex), takže ani déšť neznamená konec odpočinku venku. Velké prosklené plochy oken otevírají nádherný panoramatický výhled do okolí, pokud to počasí jen trochu dovolí, zůstává jedno z oken neustále otevřené, propojení terasy a obytné části je pro bývalé majitelé bytu více než příjemné.

Obytné části dominuje velké pohovka (Nadop). Na podlaze byla použita dřevěná...

Obytné části dominuje velké pohovka (Nadop). Na podlaze byla použita dřevěná plovoucí podlaha.

Za obývacím prostorem je vstup do bočního křídla, jež vybíhá z hlavní hmoty stavby. Tady je přímý vstup do pracovny, ložnice s šatnou i do koupelny.

Do druhého nadzemního podlaží lze vystoupat po dřevem obloženém betonovém schodišti se skleněným zábradlím, díky němuž jsou schodiště i galerie plné světla. Dva dětské pokoje a koupelnu doplňuje podkrovní prostor ponechaný jako herna pro vnoučata.

Světlo a prostor

Pro první podlaží použili architekti světlé podlahové krytiny: třívrstvou dřevěnou plovoucí jasanovou podlahu, která hřeje nejen díky své teplé barvě, ale i podlahovému topení. To bylo použito i pod velkoformátovou italskou dlažbou Marazzi ve smetanové barvě včetně koupelny. Světlé odstíny prostor sjednocují a zároveň opticky zvětšují.

Nábytek pro kuchyni, jídelnu, obývací i vstupní prostor v jednoduchých čistých liniích navrhlo studio CAD Projekt plus a na míru jej vyrobila společnost Hénik. Použitá kombinace dýhy s lakem představuje nadčasové řešení i barevnost.

Televizní panel lze natočit podle přání. Velký jídelní stůl pro osm lidí je...

Televizní panel lze natáčit podle přání. Velký jídelní stůl pro osm lidí je potřeba, protože na návštěvu už jezdí nejen děti, ale také vnoučata.

Všechny místnosti v prvním nadzemním podlaží mají sádrokartonový podhled, proto zde bylo navrženo skryté nepřímé LED osvětlení, kombinované se zapuštěným halogenovým a LED osvětlením. Tato kombinace umožňuje na jedné straně dosažení u halogenových světel většího kontrastu světla a stínu, u LED žárovek zase větší úsporu.

Hlavní obytný prostor navazuje na velkou terasu, kterou schodiště spojuje přímo se zahradou.

I ve velké koupelně s dvěma umyvadly a sprchovým koutem byl použit...

I ve velké koupelně s dvěma umyvadly a sprchovým koutem byl použit sádrokartonový podhled se skrytým nepřímým LED osvětlením.

Skleněné zábradlí z bezpečnostního skla ponechává galerii i schodišti...

Skleněné zábradlí z bezpečnostního skla ponechává galerii i schodišti dostatečnou vzdušnost i světlo.

Projekt

Autoři stavby: Ing. arch. Stanislav Srnec, Ing. Tomáš Hutyra, architektonické studio CAD Projekt plus

Autoři interiéru: Ing. arch. Jan Smékal, Ing. arch. Ladislav Langer, Ing. Eva Kadlčíková, architektonické studio CAD Projekt plus
Zastavěná plocha: 170 m2
Užitná plocha: 263 m2
Vytápění: plynový kotel + podlahové vytápění, krb
Zdící materiál: Porotherm
Výplně otvorů: plastová okna + dveře Sapeli

CAD Projekt plus

Firma CAD Projekt plus se sídlem v Prostějově je nástupcem architektonické a projekční kanceláře CAD projekt Prostějov, jejímiž zakladateli byli v roce 1992 Ing. arch. Ladislav Langer a Ing. Ladislav Valášek.

Ve funkci jednatele firmy působí od roku 1999 Ing. arch. Ladislav Langer, člen České komory architektů a držitel osvědčení o autorizaci.

Firma se zabývá projektováním obytných, občanských a průmyslových staveb, jednotlivých objektů i velkých celků, rekonstrukcemi bytů i domů v celé ČR včetně Prahy. Významné zakázky realizuje i v oblasti urbanismu.







Nejčtenější

Současné finské tvůrce zastupuje na výstavě Ville Harab a Anu Puustinen.
Nejlepší kousky z finského designu a architektury vystavuje Mánes

Finský design a architektura jsou hlavním tématem výstavy v pražském Mánesu, která je součástí oslav stého výročí založení Finska. Seznámit se můžete jak s...  celý článek

Původně gotický dům byl renesančně přestavěn v poslední čtvrtině šestnáctého...
V Krumlově koupili dům s podlahou z kostí. Proměnu stihli za 4 měsíce

Zuzana a Ladislav koupili zanedbaný historický dům z 15. století v centru Českého Krumlova. Chtěli vytvořit hotel, který bude lidi inspirovat. Obrátili se na...  celý článek

Pozvánka do neobvyklé cukrárny: dorty jsou vyrobené z odřezků dřeva z výroby...
Designblok bude ve znamená jídla. Najdete tu i dorty z odřezků

Jen za pár dní, 26. října, začíná v pražských Holešovicích už 19. ročník Designbloku. Jeho hlavním tématem je JÍDLO. K vidění bude hodně unikátních výrobků, od...  celý článek

Přestavba na moderní bydlení pro rodinu s dítětem získala řadu ocenění za to,...
Domek v dělnické kolonii se po přestavbě proměnil na moderní bydlení

Dům je součástí historického souboru dělnické kolonie, která vznikla v průmyslové části jižního Londýna na přelomu 18. a 19. století. Po rekonstrukci slouží...  celý článek

Tady žil na sklonku života Ota Pavel u převozníka Jaroslava Zýky. Dnes je...
Chalupy slavných. Otu Pavla těšila rybárna, Šebánka zase Žrapidla

V malebné roubence z filmu Smrt krásných srnců spisovatel Ota Pavel skutečně žil. „Přestože jsem projel skoro celý svět, nikde mi nebylo tak dobře jako tady,“...  celý článek

Další z rubriky

Na proměnu měla Tereza připraveno 25 tisíc korun. Novou postel jí zaplatili...
Tereza potřebuje nový pokoj. Stůl odmítla, pracuje v manželské posteli

Tereza miluje módu, historii a láká ji svět bohatých drapérií a paruk, ale zároveň má ráda svobodu a hlavně odvážné a provokativní modely. A přesně v tomto...  celý článek

Iveta je s proměnou spokojená. Všechny její požadavky návrhářka splnila.
Rodina cestovatelů má novou předsíň. Přeměna je vyšla na 30 tisíc korun

Iveta bydlí v domě na okraji Prahy se svým mužem a dospělým synem. Všichni milují cestování a velkou společnost. Dům je stále plný lidí a i proto se Iveta...  celý článek

V 60. letech si herec Vlastimil Brodský pořídil chalupu ve vsi Slunečná.
Chalupy slavných. Kde Lukavský kosil, Kemr natíral a Brodský žertoval

Radovan Lukavský kosil na Vysočině trávu, Ladislav Pešek popíjel kafe u vilky Pampeliška a Josef Kemr bydlel ve včelíně. V pokračování seriálu týdeníku 5plus2...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.