Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Romantický dům na skále má úžasný výhled, ale také bezbariérový vstup

  1:00aktualizováno  1:00
Moderní, napohled poměrně členitý dům postavený v rekreační oblasti na Sázavě citlivě komunikuje se svým okolím. Majitelé i architekt jej budovali s pokorou ke krásnému prostředí a jedinečnému výhledu.

Čelní stěnu pracovny tvoří celoskleněné „oko – okno do duše domu“. | foto: Robert Žákovič

Manželé středního věku strávili většinu společného života ve starším pražském činžovním domě. „V přízemním bytě nám chyběl nejen klid, příroda a čerstvý vzduch, ale také světlo,“ vysvětluje majitelka domu.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

„Hledali jsme hezké slunné místo s vůní vody, v oblasti od Berounky přes Vltavu až po Posázaví. Parcela posazená na skalním masivu vysoko nad hladinou řeky Sázavy, v blízkosti prvorepublikových domů i novějších chat, nás svým jedinečným panoramatickým výhledem uchvátila hned napoprvé,“ říká majitelka.

Neodradila je ani konfigurace, která bývá pro rodinný dům zpravidla považována za nevýhodnou: pozemek spadá ze severního svahu a přístupová cesta vede shora z jižní strany. Shodli se na tom, že jižní slunce není prioritou, a dali přednost severnímu výhledu.

Majitel vyrostl ve funkcionalistickém domě, moderní architektura s velkými okny a plochou střechou mu proto byla blízká a na architekta se obrátil s poměrně jasnými požadavky na dispozici domu i jeho vzhled.

Slunce tu nechybí

Fotogalerie

Přízemní dům slouží jako dvougenerační bydlení. Vnější členitost není jen výtvarná hra, vychází z logiky vnitřního uspořádání. Od ulice dům uzavírá a odděluje masivní stěna bez oken, pouze s integrovaným proskleným zádveřím.

Z jižní strany je k hmotě domu přisazena garáž s dílnou. Obytný prostor se obrací na sever, střední příčná nosná stěna jej dělí na společnou obývací část a ložnicovou část. Ta je orientována na východ a obsahuje i ložnici rodičů s vlastní šatnou a koupelnou.

Ústřední hala, obývací pokoj a kuchyň se spojují v jeden celek s dominantní severní prosklenou stěnou, z níž vystupuje předsazená pracovna a dřevěná terasa. Další velké okno vede na západ a shora přichází příjemně rozptýlené světlo dlouhým pásovým oknem pod stropem.

Úroveň podlah v domě se přizpůsobuje svažitému terénu, z haly se schází do společné obývací části po otevřeném schodišti o čtyřech stupních. Vznikl tak příjemný vzdušný a velkoryse prosvětlený prostor s téměř čtyři metry vysokým stropem, vytoužený opak tmavého vinohradského bytu.

Díky velkým oknům je dům doslova naplněný obrazem okolní krajiny, z kuchyně, obývacího pokoje i ložnic lze přímo vyjít ven na dřevěné terasy a na trávník.

Důležité jsou materiály i vytápění

Jako výtvarný princip architekt zvolil kontrast pohledového betonu (atika),...

Jako výtvarný princip architekt zvolil kontrast pohledového betonu (atika), hladké omítky a štípaného kamene. Moderní výraz dokreslují velké nečleněné prosklené plochy.

Kromě komfortního uspořádání majitelé dbali i na kvalitu použitých materiálů a promyšlená, moderní technická řešení. Jako zdroj energie zvolili ekologické a úsporné vzduchové tepelné čerpadlo, k nízké spotřebě energie přispívá i soustava větrání s rekuperací tepla a úsporné osvětlení.

Kvalitní okna s izolačními trojskly zabraňují zbytečným tepelným ztrátám. Do šaten a dalších místností zázemí přichází denní světlo tubusovými světlovody. V interiéru dominují trvanlivé a věčně krásné přírodní materiály: ořechové dřevo, dýha wengé, mramor, sklo, keramika.

Vnější plášť domu měla podle původního návrhu tvořit přizdívka ze štípaného kamene, zosobňující sounáležitost se skalnatým masivem Posázaví. Z ekonomických důvodů majitelé nakonec zvolili zavěšený betonový obklad, který dokáže přírodní kámen dokonale imitovat.

Zavěšené okno

Rozměrné a těžké izolační trojsklo (rozměr 3,58 x 4,12 m) je s ohledem na...

Rozměrné a těžké izolační trojsklo (rozměr 3,58 x 4,12 m) je s ohledem na rozdílnou tepelnou roztažnost skla a zdiva neseno dvojitou ocelovou konstrukcí umožňující vzájemný nezávislý 3D posuv (MPP siltenbloky)

Čelní stěnu pracovny tvoří celoskleněné „oko – okno do duše domu“. Rozměrné a těžké izolační trojsklo (rozměr 3,58 × 4,12 m) je s ohledem na rozdílnou tepelnou roztažnost skla a zdiva neseno dvojitou ocelovou konstrukcí umožňující vzájemný nezávislý 3D posuv (MPP siltenbloky).

Toto řešení je unikátní, vychází z dlouholetých zkušeností z projekce a realizace skleněných fasád a bylo navrženo a realizováno pouze zde. Zabraňuje praskání velkorozměrové skleněné tabule.

Slovo majitele

„Orientaci na sever jsme zvolili vzhledem k místním podmínkám, především výhledu, má ale i jiné výhody. Velké prosklení směrem na sever se sice dnes nedoporučuje, nám však velmi vyhovuje. V interiéru je po celý den příjemné rovnoměrné denní světlo a vyhnuli jsme se nepříjemnému letnímu přehřívání, které způsobuje prudké jižní slunce,“ popisuje majitel.

Obvodové stěny i okna s izolačními trojskly mají kvalitní tepelněizolační parametry, takže nepociťujeme energetické ztráty, dům je možné bez problémů vytopit tepelným čerpadlem, případně krbem. Naopak odpadly starosti, jak dům v létě dostatečně chladit.

Společná obývací část domu. V rámci jednolitého prostoru se spojuje sezení,...

Společná obývací část domu. V rámci jednolitého prostoru se spojuje sezení, jídelna, kuchyň a vstupní hala. Plochy se zvýšenou úrovní podlahy jsou vydlážděny leštěným mramorem, sezení navazující na terasu má třívrstvou dřevěnou podlahu s podlahovým vytápěním.

„Ložnice mají okna na východ, z kuchyně je výhled západním směrem na příjezdovou cestu, takže slunce nám nechybí. V koupelnách a šatnách světlo přidávají tubusové světlovody. Krb slouží především k přitápění v období, kdy je čerpadlo vypnuté, a občas k vytvoření atmosféry,“ doplňuje majitel.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 235 m2
Užitná plocha: 200 m2
Konstrukce: betonové základové pasy a základová deska, zdivo Porotherm, stropy železobetonové, vnější zateplení extrudovaný polystyren 150 mm, lepený betonový obklad imitující přírodní kámen
Výplně otvorů: okna hliníková s izol. dvojskly a trojskly – otvíravá a pevně bezrámově zasklená, okno pracovny předsazená konstrukce, dveře dýhované do obložkových zárubní a celoskleněné otočné a posuvné do oblož. zárubní
Vytápění a větrání: tepelné čerpadlo systém vzduch – voda, teplovodní podlahové vytápění + podlah. konvektory, krb s krbovou vložkou, v obyt. místnostech řízené větrání s rekuperací

Hlavní koupelna v domě je bohatě osvětlena prosklenou stěnou a také zářivkami a...

Hlavní koupelna v domě je bohatě osvětlena prosklenou stěnou a také zářivkami a bodovými světly integrovanými ve stropním podhledu.

Hlavní vstup do domu je prosklený a bezbariérový, mramorová dlažba přechází v...

Hlavní vstup do domu je prosklený a bezbariérový, mramorová dlažba přechází v jedné úrovni dále do domu.

Autor projektu

Ing. arch. MgA. Ondřej Kamenický (1976)
Autorizovaný architekt, vystudoval Fakultu architektury ČVUT Praha a filmovou a televizní scénografii na Akademii múzických umění v Praze. Zabývá se návrhy rodinných domů od studie až po realizaci, návrhy rekonstrukcí a soukromých i veřejných interiérů. V r. 2004 získal jako člen autorského týmu ocenění Gloria musaealis za interiér Muzea skla a bižuterie.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:



Nejčtenější

Pětičlenná rodina si postavila za Prahou skvělý dům za 2 miliony korun

Rodině se v domě bydlí skvěle, je pro ně ideálně velký.

Manželé s třemi dětmi si koupili na východ od Prahy pozemek o rozloze 1 000 metrů čtverečních a postavili na něm...

Vesnici chytá amok. Od pohledu jiný dům postavila rodina za dva měsíce

Od prvního pohledu nezvyklá. Taková je nová vila ve švýcarské vísce Rossa, kde...

Nová vila ve švýcarské vísce Rossa, kde žije 150 starousedlíků, má výraznou pruhovanou fasádu, s kterou se vesnice jen...



Jana se zbavila staré ložnice. Nová ve stylu art deco vyšla na 80 tisíc

Majitelka dodala do proměny novou postel, kterou si již dříve pořídila.

V tomto dílu pořadu o bydlení uvidíte přeměnu ložnice ve stylu art deco a rytmu charlestonu. Návrhář Petr Šlejmar...

Byt 2+kk září i díky architektce barvami. Veselé bydlení pro mladý pár

Partneři si přáli světlý interiér. Architektka zvolila pastelovou modrou, která...

Na víkend se většinou mizí z města do přírody. Kateřina s partnerem Petrem to mají naopak. Dvakrát v měsíci vyrážejí...

Pod Tatrami vzniká ekologická vesnice, lidé budou žít i v domech z hlíny

Ukázka malé ekologické dřevěné stavby v Krásných Sadech, která ještě čeká na...

Unikátní projekt ožívá v podhůří slovenských Tater. Na zhruba stohektarovém pozemku vyroste šedesátka rodinných domů ze...



Další z rubriky

Stodola, kde si muži plní své touhy aneb Továrna na splněné sny

Stodolu postavili roku 1887 z lámaného kamene, který se těžil v nedalekém lomu....

Zajímavě zrekonstruovanou stodolu na Českobudějovicku pojednal majitel velmi originálním způsobem. Vznikl tak...

Zlomené srdce léčí v obytné sanitce. Proměna mu trvala čtyři měsíce

Na střeše sanitky, která má na stěnách i stropě izolaci, je terasa s posezením...

Ian Dow z Kalifornie se po rozchodu se snoubenkou a úrazu na motorce rozhodl zcela překopat svůj život. Koupil si...

Dům na pilotách se záplav Dunaje nebojí. Ten mu jen „olízne břicho“

Povrchy konstrukcí se nelakovaly; napouštěly se speciálními oleji tak, aby...

Ani několikrát rozvodněný Dunaj nezaplavil podlahy domu, který vyrostl v těsné blízkosti jeho vod. Dům/chata stojí na...



Najdete na iDNES.cz