Dům na malém pozemku schovali do svahu, aby majitelé měli soukromí

  1:00aktualizováno  1:00
Postavit dům v příměstské zástavbě Prahy není někdy jednoduché. Velikost pozemku nebývá velká, soukromí pak minimální. Nízké domy v okolí navíc dovolují maximálně dvoupodlažní stavbu. Studio Lennox architekti se však s těmito podmínkami vyrovnalo velmi zdařile.

Dům architekti umístili na parcele asymetricky k severovýchodnímu rohu, aby zůstala co největší plocha zahrady nestíněná. | foto: Ivan Bárta

„Objekt je na koncovém pozemku nové lokality rodinných domů v příměstské zástavbě Prahy, kde převažují malé pozemky. Důraz byl proto u návrhu kladený především na vytvoření dostatečného soukromého prostoru nejen vnitřního, ale i navazujícího venkovního, který by byl zároveň optimálně orientovaný ke světovým stranám,“ popisuje výchozí situaci projektu Ing. arch. Markéta Smrčková ze studia Lennox architekti.

Tvar domu využívá morfologii terénu, který připomíná mírný svah.

Tvar domu využívá morfologii terénu, který připomíná mírný svah.

Dům proto architekti umístili na parcele asymetricky k severovýchodnímu rohu, a to tak, aby zůstala co největší plocha zahrady nestíněná.

Severní strana, otevřená do polí, se tak uplatnila pouze jako výhledová. Pro toto řešení byl velmi podstatný návrh sadových úprav v jihozápadní části pozemku.

Dům, který mizí ve svahu

Objem domu připomíná půdorysem tvar písmene „U“. V jeho rámci se objekt postupně zvyšuje, a to od jihozápadního rohu, až do protější části, na jejímž konci umožnilo zvýšení vložení mezipatra. Tvar využívá dané morfologie terénu, který připomíná mírný svah.

„Jižní, nejnižší trakt, sdružuje technické zázemí domu, garáž, dílnu a sklad. Jeho hmotu jsme navrhli tak, aby pohledově uzavírala venkovní prostor a zároveň mu neubírala slunce z jihozápadu. Vstup z ulice jsme vyřešili v rámci krytého zápraží, které jej zároveň spojuje se vstupem do garáže,“ vysvětluje Ing. arch. Tomáš Starý ze studia Lennox architekti, jeden z autorů projektu.

Fotogalerie

Vstupní hala nabízí pohled do atria, je vybavena šatnou a sociální zázemím. Obytné prostory se soustředily kolem vzniklého „poloatria“, kam se také otvírají prosklenými stěnami.

Menší prostor ve střední části byl navržený jako samostatná „garsoniéra“ s vlastním zázemím a s možností vstupu přímo z haly.

Hlavní obytný prostor domu v severním traktu prostorově oživuje na jeho konci vložené patro pracovny. Pod ní je ložnice, opět se samostatným sociálním zázemím. Součástí obytného prostoru je jídelna, na niž navazuje kuchyň s výhledem do ulice.

Zelená střecha šetři vodu

Pro celý objekt byla navržena extenzivní zelená střecha osázená sédy a rozchodníky. Střechu odvodňuje její vlastní sklon bez vnitřních svodů. Na konci střechy na úrovni terénu umístili architekti akumulační nádrž, do které se voda svádí.

Obvodové stěny jsou zatepleny kontaktním zateplovacím systém se světle šedou omítkou. Rámy oken byly vyrobené z lepeného smrkového dřeva a opatřené průsvitným bílým olejem tak, aby se zvýraznil přírodní charakter dřeva a zachovala jeho světlost.

Ze shodně ošetřené smrkové překližky jsou navrženy plné vstupní dveře a garážová vrata. Sklo výplní oken je čiré s co nejmenší reflexí, velké prosklené plochy do atria chrání před případně nežádoucím sluncem venkovní látkové rolety.

Dům architekti umístili na parcele asymetricky k severovýchodnímu rohu, aby...

Dům architekti umístili na parcele asymetricky k severovýchodnímu rohu, aby zůstala co největší plocha zahrady nestíněná.

Z ošetřené smrkové překližky jsou navrženy plné vstupní dveře i garážová vrata.

Z ošetřené smrkové překližky jsou navrženy plné vstupní dveře i garážová vrata.

Technické informace

Název stavby: Rodinný dům Šnek

Autoři stavby: Lennox architekti

Zahradní úpravy: Terra Floridus

Zastavěná plocha: 191,5 m2

Obestavěný prostor: 800 m2

Hlavní dodavatelé: Stavum (hrubá stavba), Maskop 99 (výplně otvorů), Truhlářství Krále Jana (vestavěný interiér), Dr.Krumpholz (zámečnické výrobky, například plot)

Pohled z kuchyně do obývacího pokoje a pracovny

Pohled z kuchyně do obývacího pokoje a pracovny

Lennox architekti

Ing. arch. Markéta Smrčková, Ing. arch. Tomáš Starý:

„V roce 1998 jsme založili ateliér Lennox s cílem dělat architekturu bez předsudků. Časem jsme zjistili, že předsudky jsou to jediné, co máme, takže s tím odstraňováním jsme zase tak nespěchali, nic by nám nezbylo. V roce 2015 stále děláme architekturu, baví nás to a na předsudky chvílemi zapomínáme…“

Autor:
Témata: architekt, Atrium, DU

Nejčtenější

Postavila si starý dům. Co si myslí ostatní, není důležité

Sousední zástavba už se rozšiřovat nebude kvůli ochrannému pásmu plynového...

Za dveřmi tohoto domu za Prahou se skrývá svět, který už v současných domech najdeme málokdy. Otevřené prostory...

Místo velkého bytu si pořídili malý domek. Manžel si ho užívá

„Syn nám rozumně radil, abychom postavili dům zejména pro sebe, pro své...

Starší manželský pár prodal svůj velký byt a na důchod si postavil v Rusovcích jednoduchý pohodlný přízemní domek....

Byt v paneláku pro mladý pár: přáli si bílou, kokedamy i velkou sprchu

Původní panelákový byt se proměnil na moderní interiér.

Když mladý pár plánoval první společné bydlení, chtěl ho mít podle posledních trendů, které se objevují třeba na...

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

V řadovém domku použila rodina řadu praktických nápadů. Peněz nelitují

Kuchyňský a jídelní kout je součástí obývacího pokoje, který francouzská okna...

Rodinný dům vypadá zvenku stejně jako několik dalších v této ulici. Interiér si však Simona a Pavel díky spolupráci s...

Další z rubriky

Ochrnutý Aleš s rodinou už bydlí v novém domě i díky čtenářům a firmám

Úprava okolí domu na Katku teprve čeká, zatím nejsou ani finance.

Konečně ve svém. Rodina Městeckých se na konci léta nastěhovala do vlastního domku. Příběh ochrnutého Aleše, který...

Zepředu vidíte pevnost, zezadu dům s prosklenými stěnami do zahrady

Jemně perforovaná fasáda obložená pískovcem na straně hlavního vstupu směrem do...

Pokud budete chtít vstoupit do rodinného domu velké čínské rodiny žijící v Singapuru, můžete mít pocit, že vcházíte do...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Najdete na iDNES.cz