Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Moderní dům si postavili v Brně. Inspirovali se funkcionalismem

  1:00aktualizováno  1:00
Manželé s třemi dětmi vystřídali různé bydlení, nakonec se rozhodli pro domek se zahradou. Postavili si pasivní stavbu s šesti místnostmi a rozlohou 178 metrů čtverečních. Moderní bydlení pro pětičlennou rodinu navrhl brněnský architekt Pavel Jura.

Obytná plocha domu je 178 metrů čtverečních. | foto: Ing. arch. Martin Vlček

„Chtěli jsme nový rodinný dům na území města Brna a v blízkosti městské hromadné dopravy, škol a míst naší práce. Naše lokalita tohle všechno splňuje a navíc je na kopci s výhledy na město,“ říká Jaroslav.

Manželka Jaroslava v rodinném domě vyrostla, spolu vystřídali bydlení v několika bytech v Česku i v zahraničí, naposledy žili v nové zástavbě bytových domů v Medlánkách. Dnes jim i jejich dětem nejlépe vyhovuje dům, který si postavili tři kilometry od posledního bydliště.

Od začátku chtěli moderní dům, který bude využívat současné technologie a bude šetrný k životnímu prostředí. Po bližším plánování a po návštěvě stavebního veletrhu ve Vídni se rozhodli pro pasivní dřevostavbu s rovnou střechou, která je pro lokalitu předepsaná městem a navíc se manželům strohé funkcionalistické stavby líbí.

Fotogalerie

„Dům nám navrhoval brněnský architekt Pavel Jura. Potřebovali jsme individuální projekt domu, který bude nejlépe odpovídat pozemku, našim potřebám, energetickému konceptu a moderním technologiím,“ popisuje začátky Jaroslav.

Dům je zděný z vápenopískových velkoformátových bloků a stropy tvoří monolitické železobetonové konstrukce, okna jsou dřevohliníková. Základní dispozici s šesti obytnými místnostmi vytvořil architekt Jura již u první verze studie a u té majitelé zůstali.

Může se hodit

Domy Štěrboholy

Domy Štěrboholy - stylové bydlení na Praze 10.

Více domů k prodeji na Reality.iDNES.cz.

Obytná plocha domu je 178 metrů čtverečních, zastavěná 156 metrů čtverečních, a to včetně garáže na jeden vůz a se skladovacím prostorem. Stavělo se na klíč 17 měsíců, cena vyšla na 8 milionů korun. Dům je nepodsklepený. Rodina neměla potřebu zvětšovat celkový vnitřní prostor, ani zvyšovat náklady na dům.

Při stavbě domu vznikly sem tam nějaké problémy. Ale sestava: generální dodavatel - architekt - technický dozor a specializovaný subdodavatel všechny vzniklé situace vyřešila.

Interiéru vládne bílá, šedá a dřevo. Podlahy jsou vinylové, v koupelnách a ve vstupní hale je na zemi keramická dlažba. Nábytek je vyrobený na míru.

S interiérem, v kterém převládá bílá a šedá, pomáhal manželům architekt Pavel...

Pohled do obývací kuchyně s jídelním stolem.

Manželé za sebou nemají ještě roční spotřebu, ale již nyní ví, že nejvíce energie spotřebovává TUV a topení. Roční účet odhadují na 20 až 25 tisíc korun. Vytápí se malou fotovoltaickou elektrárnou, vzduchotechnikou a případně podlahovým elektrickým topením.

„V domě máme vše, co jsme potřebovali: vnitřní světlo, přehlednost, jednoduchost uspořádání, komfortní ovládání, nízké náklady na energie, terasy a pěkný vnější vzhled. Pouze manželka se musela vzdát vany,“ svěřuje se Jaroslav.

„Bydlíme zde čtyři měsíce a nejvíc nám vyhovuje skvělá lokalita a centrální část s kuchyní, jídelnou a obývacím pokoje. Jiný dům bychom nechtěli,“ dodává.

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Hudson Yards bude mít 16 věží a výškou překoná i Empire State Building.
Už roste. Největší projekt americké historie navždy změní Manhattan

Když se ve 30. letech 20. století v New Yorku stavělo Rockefellerovo centrum, mluvilo se o něm jako o městě ve městě....



Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Další z rubriky

Velkorysá koupací část. U tohoto jezírka koresponduje s větším měřítkem...
Na modré díry zapomeňte. Koupací jezírka zahradě sluší a jsou bez chloru

Zahradní vodní plochy už dávno nemusí vypadat jen jako azurová polykarbonátová monstra bez respektu k okolí. Biotopy...

Stromy na řezivo pro konstrukci tohoto domu byly káceny ve vhodné dny podle...
V Říčanech stojí dům s vnitřním atriem, je inspirovaný Japonskem

Nízkoenergetický atriový dům v Říčanech u Prahy s vnitřní zahradou je ukázkou příkladné ekologické architektury....

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.