Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Postavili si dřevostavbu přezdívanou hausbót. Bydlení si v ní užívají

  1:00aktualizováno  1:00
Místo, na němž dnes stojí moderní dům z modřínového dřeva architekta Michaela Malysy a jeho rodiny, o sobě dalo vědět zhruba před šesti lety zcela náhodou nápisem „na prodej“.

Design a vyznění moderní dřevostavby určil pozemek a orientace ke světovým stranám. Dům je řešený tak, aby bylo možné v případě potřeby z jeho druhého konce jednoduchou úpravou učinit samostatný byt s vlastním vstupem. | foto: Lukáš Hausenblas

Mírně svažitý pozemek s výhledem do lesa nedaleko přehrady koupili Michael s Janou díky náhodě. Parcela mezi dvěma domy jako by na ně čekala. Oba jsou z oboru, Michael architekt, Jana stavební inženýrka. Do té doby bydleli ve čtyřpokojovém bytě v centru Havířova.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Než začali s návrhem vlastního domu, strávili na pozemku spoustu času, chodili sem na procházky s dětmi a přemýšleli, jak by měl jejich budoucí domov vypadat.

Čím si vás tato lokalita získala?
Je to klidné, příjemné místo v přírodě, ale poblíž města. Na východní straně je louka, pod ní les. V zimě sem chodí srnky. Vlevo i vpravo jsou příjemní sousedé. Měli jsme z toho místa dobrý pocit a něco nám říkalo, že tady by to mohlo být ono. Ze západu je přístup k domu odcloněn malým remízkem od hlavní komunikace, který zvyšuje pocit soukromí.

Dopravní dostupnost do města je velmi dobrá. Za deset, patnáct minut jsme v centru, děti ve škole. A přitom jsme už na vesnici. Nespornou výhodou pozemku byly dostupné inženýrské sítě kromě kanalizace, tu nahrazuje čistička.

Proč dřevostavba?
Energie a vnitřní pocit z dřevěného domu jsou jiné. Dnes, s odstupem několika let, kdy v tomto domě žijeme, musím říct, že jsem opravdu rád za toto rozhodnutí. Když jsme se sem nastěhovali, měli jsme pocit, že jsme někde na dovolené v horském apartmánu a že to musí někdy skončit. Ale zatím dovolená nekončí.

Fotogalerie

Určitě ale není pravda, že dřevostavba je rychlejší, levnější, jednodušší. Naopak. Je náročnější na provedení a dodržení technologií je základem pro dlouhověkost stavby.

Doposud jsem pro své klienty navrhoval zděné domy a chtěl jsem si vyzkoušet něco jiného. Navíc orientace a svažitost pozemku nabízely navrhnout dům na ocelových pilotech. Proto jsme zvolili založení systémem Crowl Space: dům nemá klasické základy a základovou desku. Ta je nahrazena dřevěnou konstrukcí podlahové desky nad úrovní terénu, která je masivně tepelně izolována.

Stěny domu jsou postaveny v systému „two by four“. Stropní nosné lepené nosníky jsou přiznané a tvoří dominantní prvek interiéru. Na přípravě i samotné realizaci domu jsme se s ženou podíleli a nemalou měrou jsme přiložili i ruce k dílu.

Měl jste jasnou vizi domu?
Ano. Při navrhování našeho domu jsme měli celkem jasnou představu. Chtěli jsme malý, decentní a snadno udržovatelný dům se spoustou úložného prostoru. Chtěli jsme se tu cítit dobře a rádi se sem vracet. To se nám podařilo. Máme rádi jednoduché věci, čisté linie. Od původní vize jsme se v průběhu realizace moc neodchýlili.

Nábytek na terasu si vyrobil majitel sám ze zbytků dřeva z fasády.

Nábytek na terasu si vyrobil majitel sám ze zbytků dřeva z fasády. Podnože stolu jsou z IKEA.

Líbilo se nám použití dřeva, kombinace modřínu a antracitových oken. Téměř monochromatické ladění domu v létě příjemně kontrastuje se zeleným trávníkem. Zahradu dotváříme postupně, to bude práce ještě na hodně dlouho.
Tvar a velikost domu samozřejmě ovlivnil pozemek, orientace ke světovým stranám, svažitost a také okolí. Základní hmotu domu tvoří hranol, který je v přední části rozšířen o plochu částečně zastřešené terasy a navazujícího zahradního domku.

Dům využívá orientaci pozemku, na východní straně je umístěna ložnice rodičů, na jižní straně jsou pokoje dětí, hlavní obytný prostor a také terasa. Na severní stranu jsme umístili koupelny, pracovnu, kuchyň.

Z tohoto pohledu by se dalo říct, že byl pozemek ideální. Velká prosklená okna umožňují v zimě pasivní zisk ze slunce, v létě pak příjemné propojení s okolím.

Kompaktní kuchyň je zhotovená podle autorského návrhu majitele v dekoru dubu,...

Kompaktní kuchyň je zhotovená podle autorského návrhu majitele v dekoru dubu, který příjemně kontrastuje s granitovým dřezem Blanco. Je praktická, vše je pěkně po ruce.

Proti případnému přehřívání jsou nainstalovány předokenní žaluzie, které dům spolehlivě ochrání. Na střechu jsem umístil solární kolektory, které ohřívají vodu na koupání a fungují i v zimě.

Vyjma dětských pokojů je v interiéru na podlaze keramická dlažba. Dřív jsem si neuměl představit, že bychom měli dlažbu jinde než v koupelně. Dnes jsme s ní ale maximálně spokojeni. Ke komfortu přispívá i teplovodní podlahové vytápění.

Když jsem řešil provedení podlahové desky, měl jsem obavy z ochlazování domu vespod, kde je vzduchová mezera. Mé obavy však byly zbytečné. V krbu zatápíme příležitostně, spíš kvůli příjemné atmosféře. Chtěli jsme otevřený společenský prostor s kuchyní, jídelnou a obývací částí, jehož součástí je i má pracovna.

Jsem tak blíž rodinnému dění a v případě potřeby mohu nechat rozloženou práci zmizet za posuvnými dveřmi. Dispoziční řešení je velmi jednoduché. Jsou tu dva dětské pokoje, ložnice, pokoj pro hosty, WC místnost a koupelna a nechybí šatna ani technická místnost. Dům jsme navrhovali tak, aby bylo možné v případě potřeby oddělit zadní část a získat tak samostatný byt s vlastním vstupem.

Dětské pokoje jsou koncipovány pro praktické užívání i v pozdějším věku dětí....

Dětské pokoje jsou koncipovány pro praktické užívání i v pozdějším věku dětí. Nábytek je zhotovený na míru. Na podlaze je PVC krytina Tarralay Impression (Gerfloor). Postele široké 140 cm umožňují pohodlné příležitostné přespání i kamarádům a stmívatelné LED diody zabudované do skříněk osvětlují pracovní plochy stolů.

V létě jistě obýváte i terasu.
Přesně tak, terasa je pro nás jako další pokoj. Sedáváme tu rádi. Terasa navazuje přímo na společenskou zónu interiéru a je i stejně tak velká. Milujeme sobotní nebo nedělní stolování na terase. Rádi zde trávíme čas s rodinou a přáteli. Občas si sem sednu i s klienty, kteří za mnou přijdou. Protože je terasa zčásti zastřešená, není nutné utíkat před sluncem do domu ani v pravé poledne. Stůl a lavice jsme se synem vytvořili sami ze zbytků dřeva z terasy a fasády. Bylo mi líto spálit dřevo v krbu.

Jaké nároky jste kladli na interiér?
Přáli jsme si dům, v němž nebudeme otroky jeho provozu a při úklidu. Mnoho času jsme trávili nad návrhy, snažili se přemýšlet nad detaily, jezdili vybírat obklady, dlažby.

Naštěstí jsme oba z jednoho oboru, máme na mnoho věcí stejný názor a podobné se nám i líbí. Už při návrhu stavebního řešení domu jsme počítali se spoustou úložného prostoru, který neměl být a není vidět. Řešili jsme nejen praktičnost, proto tedy dlažba na podlaze, jednotnost materiálového řešení dveří, nábytku, obkladů stěn, stropů, ale také využití dispozic.

Dětské pokoje jsou koncipovány pro praktické užívání i v pozdějším věku dětí....

Dětské pokoje jsou koncipovány pro praktické užívání i v pozdějším věku dětí. Nábytek je zhotovený na míru. Na podlaze je PVC krytina Tarralay Impression (Gerfloor). Postele široké 140 cm umožňují pohodlné příležitostné přespání i kamarádům a stmívatelné LED diody zabudované do skříněk osvětlují pracovní plochy stolů.

Rozdělení pokojů dětí zalomenou stěnou je nápadem mé ženy. Líbí se jí malé kajuty, kde si každý může zalézt s knížkou. Je to tak trochu vzpomínka na dětství, když jsme si stavěli bunkry. Proto má dcera nad postelí i baldachýn. Tapety v pokojích jsme vybírali společně s dětmi.

A co kuchyň? Projevila žena nějaké speciální přání?
Přála si, aby kuchyň byla součástí otevřeného prostoru, abychom i při vaření mohli být všichni společně. Nevím, zda měla moje žena nějaké speciální přání, ale snad jsme je tam společně zapracovali. Je tu lednice, trouba, varná deska, myčka.

Snažili jsme se ji navrhnout maximálně kompaktní a jednoduchou. Digestoř Frecan je ukrytá do skřínky a odtah má vyvedený nad střechu. Velká indukční varná deska je velmi příjemná na vaření a mohu ji doporučit.

Jídelnu charakterizuje velký jídelní stůl zhotovený ze starých masivních trámů...

Jídelnu charakterizuje velký jídelní stůl zhotovený ze starých masivních trámů získaných z rekonstruovaného kostela, který je doplněn židlemi a na míru vyrobenou čalouněnou lavicí.

Ovlivnily děti nějak vzhled svých pokojů?
Ano. S dětmi jsme probírali návrhy jejich pokojů. Jakou si tam dají tapetu, kde budou stoly, jak bude velká postel. Matěj si vybral svou židli. Je tu i jeho oblíbená zelená barva v kombinaci s tmavou podlahovou krytinou. Zatím jen prostřednictvím tapety si tu tak trochu plní své přání být aspoň na chvíli v New Yorku.

U Báry jsme zvolili bílý základ nábytku, který lze snadno obměňovat pomocí tapet a doplňků podle momentální nálady mladé slečny. Oba si své pokojíčky velmi užívají jak sami, tak s kamarády, kteří je navštěvují.

Ing. arch. Michael Malysa

Vystudoval Fakultu architektury TU v Liberci. Po desetiletém působení v architektonickém ateliéru pracuje od roku 2014 samostatně na projektech převážně pro privátní klientelu. Za důležité považuje individuální přístup ke každému klientovi, respekt k požadavkům a zároveň k místu samotnému. Zabývá se navrhováním novostaveb, rekonstrukcí i interiérů. Zajišťuje kompletní servis pro investory od vypracování návrhu až po dodávku díla na klíč.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:



Nejčtenější

V září zbourali chatu a v březnu se stěhovali do dobře promyšleného domu

Dům byl dodán na klíč jako celek. Jedinou subdodávkou majitelů byla kuchyně.

Jednoduchý návrh a dobrá lokalita nedaleko Prahy společně stvořily příjemnou dřevostavbu. Dům pojme rodinné oslavy o...

Splňte si sen o roubence. Jaká zajímavá stavení jsou v Česku na prodej

Řemešín, Kralovice, okres Plzeň-sever. Roubená chalupa má dispozici 1+1 a je na...

V České republice se prodává velké množství roubených chalup v různé kvalitě. Některé jsou před rekonstrukcí, do jiných...



Byt 2+kk září i díky architektce barvami. Veselé bydlení pro mladý pár

Partneři si přáli světlý interiér. Architektka zvolila pastelovou modrou, která...

Na víkend se většinou mizí z města do přírody. Kateřina s partnerem Petrem to mají naopak. Dvakrát v měsíci vyrážejí...

Petra s Jirkou potřebují knihovnu. Ze starého obýváku zbyla jen křesla

Petra s Jirkou se rozhodli pro radikální proměnu obývacího pokoje. Na snímku je...

Další díl pořadu o bydlení je inspirací pro všechny milovníky literatury, kteří stejně jako manželé Petra a Jirka...

Jana se zbavila staré ložnice. Nová ve stylu art deco vyšla na 80 tisíc

Majitelka dodala do proměny novou postel, kterou si již dříve pořídila.

V tomto dílu pořadu o bydlení uvidíte přeměnu ložnice ve stylu art deco a rytmu charlestonu. Návrhář Petr Šlejmar...

Další z rubriky

Dům na pilotách se záplav Dunaje nebojí. Ten mu jen „olízne břicho“

Povrchy konstrukcí se nelakovaly; napouštěly se speciálními oleji tak, aby...

Ani několikrát rozvodněný Dunaj nezaplavil podlahy domu, který vyrostl v těsné blízkosti jeho vod. Dům/chata stojí na...

Stodola, kde si muži plní své touhy aneb Továrna na splněné sny

Stodolu postavili roku 1887 z lámaného kamene, který se těžil v nedalekém lomu....

Zajímavě zrekonstruovanou stodolu na Českobudějovicku pojednal majitel velmi originálním způsobem. Vznikl tak...

Na zlomené srdce si koupila byt. V říjnu ji nemile překvapil

1

Když si rodačka z Pardubic pořídila v sousedním Hradci Králové svůj vlastní byt, byla štěstím bez sebe. Spokojenost...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.