Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Mým cílem bylo vytvořit pohodlný dům na nelehké parcele, říká architekt

  1:00aktualizováno  1:00
Postavit dům na úzkém pozemku nepravidelného tvaru s omezením místními regulativy vyžaduje vtip a dávku fantazie. S ohledem na úsporu prostoru vznikla nápaditá kompaktní dřevostavba.

Jižní slunce osvětluje terasu a vstupuje do vnitřního prostoru hlavních obytných místností. Dům chrání soukromí jeho obyvatel a odděluje zahradu od veřejné komunikace ze severu. | foto: Jiří Ernest

První otázka novopečených majitelů pozemku při návštěvě architektonické kanceláře zněla: Je vůbec parcela zastavitelná? Jasnou odpovědí je dnes spokojené bydlení manželského páru se dvěma menšími a dvěma odrostlými dětmi. S úspěchem se podařilo naplnit i základní požadavek prosvětlených vnitřních prostor se spoustou jižního slunce v hlavních obytných místnostech.

Další zajímavé navštěvy najdete v časopise Můj dům

Další zajímavé navštěvy najdete v časopise Můj dům

„Při návrhu novostavby v nízkoenergetickém standardu byl tvar pozemku naprosto určující. Z patnácti metrů na severní straně se zužuje na pouhých devět, což značně omezilo možnosti pro smysluplné umístění domu při zachování nezbytných odstupových vzdáleností od hranic se sousedy,“ vysvětluje autor projektu, architekt Miloš Černý.

A dodává: „Nakonec se nám podařilo zachovat velkou část nezastavěné zahrady. Garáž, zastřešené parkovací stání a příjezdová plocha oddělují dům od silnice ze severu, jižní část zahrady tak zůstala volná a plně chráněná od veřejné komunikace.“

Bohatství prostoru

Tvar pozemku dal vzniknout půdorysu stavby a ovlivnil i její vnitřní dispozice. Jak to u nízkoenergetického standardu bývá, při severní straně domu jsou umístěny technické místnosti, koupelny a méně využívané obytné prostory, zatímco hlavní společenská zóna v přízemí a na jih obrácené ložnice v intimní části domu mohou naplno užívat slunce proudící dovnitř především francouzskými okny.

Z východní strany se fasáda obložená cementovláknitými deskami Cembrit Express...

Z východní strany se fasáda obložená cementovláknitými deskami Cembrit Express jemně lomí a kopíruje nepravidelný tvar parcely.

Pohledům sousedů brání boční treláž pergoly určená k popnutí rostlinami a před...

Pohledům sousedů brání boční treláž pergoly určená k popnutí rostlinami a před deštěm ochrání venkovní jídelnu průsvitný makrolon.

Ložnice rodičů v prvním patře i kuchyňská část přízemí získaly na dynamičnosti díky zkosení obvodové stěny, které kopíruje hranu pozemku. Hlavní obytný prostor v prvním podlaží, čítající kromě kuchyně také jídelnu a obývací kout, zaujímá příjemně členitý půdorys doplněný v letních měsících o další rozměr zastřešené i otevřené terasy.

TIP: Hledáte rodinný dům?

Vybírejte v jedné z největších databází rodinných domů v ČR na Reality.iDNES.cz.

Architekt Černý počítal s využitím každého čtverečního metru stavby a dokázal vytvořit dostatek úložných prostor, aniž by zatížil samotné obytné místnosti: „V pokojích není třeba počítat s šatními skříněmi, v přízemí je umístěna praktická komora hned u vstupního zádveří, kuchyň má svoji spíž, pod schodištěm vznikl další úložný prostor a v patře jsou dvě velké šatny pro rodiče a děti.“

Součástí bohaté dispozice domu jsou také tři koupelny, které plně pokryjí chod domácnosti šestičlenné rodiny a případných hostů.

Jednota stylu tvoří harmonii

Prostorný dojem z interiéru podporuje jeho světlé barevné ladění. Převažující bílou doplněnou světlým dřevem a neutrální šedí podtrhuje jednotná podlahová krytina z vinylu.

Půdorys kuchyně oddělené od obývací zóny tvoří trojúhelník, který příjemně...

Půdorys kuchyně oddělené od obývací zóny tvoří trojúhelník, který příjemně oživuje jinak pravoúhlý interiér. Bílá kuchyňská linka z lakovaných MDF desek souzní s vybavením hlavního obytného prostoru.

„Pokud je to možné, snažím se vždy prosadit, aby byla co největší užitná plocha domu pokrytá jednotným materiálem i dezénem. Opticky se tím zvětšuje prostor, zbytečně se neatomizuje na jednotlivé místnosti. Samozřejmě koupelny, zádveří a technické místnosti mají keramickou dlažbu,“ říká Miloš Černý.

Fotogalerie

Ačkoli interiér navrhl architekt jen rámcově, majitelům se podařilo moderní dům sladit s jeho vybavením. „Konzultovali jsme výběr povrchů, konečné slovo však měl vždy majitel. Výhodou bylo, že jsme se ve vkusu potkali,“ doplňuje architekt.

Souhra technologií

Výzva v podobě neobvyklého pozemku si vyžádala jasné konstrukční řešení: sloupková sendvičová dřevostavba byla montována na betonových základech přímo na stavbě. „Oproti zděné stavbě má dřevostavba subtilnější vnitřní a obvodové stěny při maximální využitelnosti jejich tloušťky pro tepelnou izolaci,“ vysvětluje svoji volbu autor projektu.

Dětský pokoj nejmladších členů rodiny na rozdíl od dalších částí domu září...

Dětský pokoj nejmladších členů rodiny na rozdíl od dalších částí domu září barvami. Přesto převládá jemnost a vkusné barevné sladění.

Neutrální barevné ladění interiéru porušuje žlutá koupelna, zčásti obložená...

Neutrální barevné ladění interiéru porušuje žlutá koupelna zčásti obložená hravou mozaikou

Minerální tepelnou izolaci difúzně otevřené stavby kryje provětrávaná fasáda: štítové strany obrácené k sousedním hranicím obkládají cementovláknité grafitově černé desky Cembrit Express, zatímco severojižní plochy jsou pokryty lamelami kosočtverečného průřezu z modřínového dřeva.

Dřevěná okna jsou chráněna proti slunci hliníkovými předokenními žaluziemi, jež opakují horizontální linku lamel. Interiér kvalitně izolované obálky stavby udržuje v dobré kondici elektrické podlahové vytápění spolu s řízeným větráním s rekuperací.

Autor

Ing. arch. Miloš Černý (1970)
Autorizovaný architekt, vystudoval Fakultu architektury ČVUT Praha. Věnuje se návrhům obytných staveb, především dřevostavbám, nízkoenergetickým a pasivním domům.

Příjemnou atmosféru vnitřních prostor pomáhá navíc zajišťovat přidaná klimatizační jednotka, která v létě ochlazuje, ve studenějších měsících se naopak podílí na přitápění objektu. K nízkoenergetickému standardu přispívají také solární kolektory umístěné na střeše objektu, které po většinu roku obstarávají ohřev vody.

Atiky plochých střech a oplechování jsou z předzvětralého titanzinkového...

Atiky plochých střech a oplechování jsou z předzvětralého titanzinkového plechu. Propisování stejných motivů z fasády do vnitřního prostoru provazuje celý objekt do jednotné harmonie.

Kryté stání doplňuje zastřešenou garáž a příjezdovou plochu pro vozidla....

Kryté stání doplňuje zastřešenou garáž a příjezdovou plochu pro vozidla. Zámková dlažba sjednocuje vjezd otevřený směrem k veřejné komunikaci.

„Mým cílem bylo vytvořit účelný pohodlný sympatický dům na nelehké parcele. Úzký, nepravidelný půdorys pozemku determinoval tvar exteriéru a zároveň se promítl i do interiéru stavby. Mám rád výzvy, které mohou ovlivňovat formu plnohodnotného životního prostoru, ale neměly by jej negativně omezovat. Výsledkem by pak měla být symbióza domu s jeho okolím,“ konstatuje architekt Černý.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 140 m²
Energetická náročnost kategorie B
Užitná plocha:
191 m²
Konstrukce: betonové základy; sendvičová sloupková dřevostavba s difúzně otevřenou konstrukcí, sedlová střecha, dřevěný krov
Obložení fasády: provětrávaný obklad z lamel z modřínového dřeva, desky Cembrit Express
Výplně otvorů: dřevěná okna s izolačními trojskly, posuvné venkovní dveře, vnitřní dveře dřevěné do obložkových zárubní
Vytápění a technika: elektrické podlahové vytápění, řízené větrání s rekuperací, klimatizační jednotka na chlazení a topení, solární kolektory na ohřev TV
Dodavatel: stavební firma PALIS, s. r. o.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:



Nejčtenější

Pětičlenná rodina si postavila za Prahou skvělý dům za 2 miliony korun

Rodině se v domě bydlí skvěle, je pro ně ideálně velký.

Manželé s třemi dětmi si koupili na východ od Prahy pozemek o rozloze 1 000 metrů čtverečních a postavili na něm...

V září zbourali chatu a v březnu se stěhovali do dobře promyšleného domu

Dům byl dodán na klíč jako celek. Jedinou subdodávkou majitelů byla kuchyně.

Jednoduchý návrh a dobrá lokalita nedaleko Prahy společně stvořily příjemnou dřevostavbu. Dům pojme rodinné oslavy o...



Jana se zbavila staré ložnice. Nová ve stylu art deco vyšla na 80 tisíc

Majitelka dodala do proměny novou postel, kterou si již dříve pořídila.

V tomto dílu pořadu o bydlení uvidíte přeměnu ložnice ve stylu art deco a rytmu charlestonu. Návrhář Petr Šlejmar...

Byt 2+kk září i díky architektce barvami. Veselé bydlení pro mladý pár

Partneři si přáli světlý interiér. Architektka zvolila pastelovou modrou, která...

Na víkend se většinou mizí z města do přírody. Kateřina s partnerem Petrem to mají naopak. Dvakrát v měsíci vyrážejí...

Vesnici chytá amok. Od pohledu jiný dům postavila rodina za dva měsíce

Od prvního pohledu nezvyklá. Taková je nová vila ve švýcarské vísce Rossa, kde...

Nová vila ve švýcarské vísce Rossa, kde žije 150 starousedlíků, má výraznou pruhovanou fasádu, s kterou se vesnice jen...



Další z rubriky

Zlomené srdce léčí v obytné sanitce. Proměna mu trvala čtyři měsíce

Na střeše sanitky, která má na stěnách i stropě izolaci, je terasa s posezením...

Ian Dow z Kalifornie se po rozchodu se snoubenkou a úrazu na motorce rozhodl zcela překopat svůj život. Koupil si...

Dům, kde se neřešily náklady, ale pouze horko a soukromí majitelů

Kamenný obklad a uzavřená fasáda činí z domu na rohové parcele pevnost, do níž...

Vnitřní prostor maximálně otevřený do zahrady je hlavní mantra současného moderního bydlení. Představujeme vám dům,...

Domek v dělnické kolonii se po přestavbě proměnil na moderní bydlení

Přestavba na moderní bydlení pro rodinu s dítětem získala řadu ocenění za to,...

Dům je součástí historického souboru dělnické kolonie, která vznikla v průmyslové části jižního Londýna na přelomu 18....



Najdete na iDNES.cz